Alternativní medicína,  Meduňka,  Péče o tělo,  Psychosomatická medicína,  Rady a tipy,  Zdraví

Z listopadové Meduňky: Obouváme zdravé nohy

Aktuální číslo Meduňky, které je pro vás, milí čtenáři, stále dostupné na stáncích PNS, v některých obchodech i v elektronické verzi na emedunka.cz, je svém hlavním tématu věnováno péči o nohy a  zdravému obouvání. Už jste se zeptali svých nohou, co pro ně můžeme udělat v tomto čase, kdy je opět uzavíráme do teplé, pevné a neprodyšné obuvi? Čím prospějeme jejich zdraví, a tím i kondici celého těla? V módních trendech odpovědi nehledejte, protože naše skutečné potřeby bývají jiné. Naši odborníci pro vás připravili porci důležitých informací, pro tento týdne vybíráme část článku fyzioterapeuta Mgr. Pavla Klouda…


Péče o dolní končetiny se vyplatí
Nohy nás nosí celý život, a pokud dobře slouží, většina z nás to s péčí o ně nepřehání. Za normálních okolností jsou dobře přizpůsobeny běžné zátěži a fungují jako dokonalý anatomický systém. Vlivem celé řady faktorů se však v průběhu života mění odolnost nohou k jejich zatížení a vznikají typické deformity. Jsou způsobeny především nošením nevhodných bot, které způsobují nejenom vznik různých statických onemocnění, ale následně nás také ovlivňují po fyzické stránce, psychicky, citově, a dokonce mají vliv i na naši imunitu.

Druhy deformit
Vliv na zdravotní stav nohou má i přílišné zatížení a nedostatek tréninku. Po plísňových infekcích tvoří statické deformity nejčetnější skupinu onemocnění nohou. Trpí jimi až padesát procent dospělé populace a každý dvacátý člověk je v oblasti nohou operovaný.
Problémy vznikají již v dětském věku, vždyť nejméně třetina dnešních dětí nikdy neběhala naboso, a navíc nosí obuv, která poškozuje zdraví jejich nohou. Teprve když se nohy ozvou bolestí, začnou se jejich majitelé shánět po odborné péči. Na začátku takové pomoci by měla vždy být jasná diagnóza, která je založena nejen na vyšetření bolavých nohou, ale také na analýze stoje, chůze a případně běhu. Nejdůležitější je však porovnání nošené obuvi s velikostí nohou. Větší část potíží s nohama je totiž způsobena (nebo přinejmenším zhoršena) nevhodnou obuví. Bývají to boty různým způsobem poničené, sešmajdané a tvarované tak, že se pro chození nehodí. Především módní obuv dokáže prsty nohou zmáčknout silně k sobě zcela mimo osu nártních kostí, takže chodidla dostávají chorobnou podobu.
Zarostlé nehty najdeme u majitelů bot s nízkým profilem, vbočené palce, mozoly a kladívkové prsty u bot s krátkými, úzkými špičkami a vyšším podpatkem. Právě vysoké podpatky přesouvají váhu těla na přední část nohou. Konstrukce bot se však většinou bohužel řídí módou, ne potřebami našich nohou a podle toho to pak vypadá. Posedlost chodit v botách podle poslední módy je rovněž odpovědná za četné plísňové infekce nohou, včetně nehtů. Teplé, vlhké a nevětrané prostředí uzavřených bot totiž vytváří ideální podmínky pro plísně. K řešení vzniklých problémů konvenční model návštěvy odborníka poskytujícího léky a instrukce ale dlouhodobě neúčinkuje. Pokud chceme něco změnit, a neplatí to jen o nohách, musíme zmobilizovat svoji vlastní kapacitu, upřesnit si cíl svého snažení, metody, podle kterých budeme postupovat, a nepodléhat lákavé představě, že naše nohy zachrání někdo jiný. Většinou se ovšem přinutíme ke změně až tehdy, kdy je náš současný stav natolik bolestivý, že už to nemůžeme déle snášet. Uvědomíme si, že náš čas je to nejvzácnější, co máme, a že je omezený. Jsem přesvědčený o tom, že je v silách každého z nás, aby každodenní péčí nohám poděkoval za to, že vydržely tlak malých, často špatně ušitých a neprodyšných bot, nárazy na tvrdý povrch chodníků, nadměrné teplo a vlhko, nebo přetížení nepřiměřenou váhou. Chceme-li jít životem s jistotou a bez klopýtání, vyplatí se nám hledět dolů k nohám s láskou a porozuměním tomu, co od nás za svoji námahu požadují.

Módní trendy v obouvání
Pro oblečení jsou pro následující sezónu předpovídány především pohodlné a volnější střihy. To samé bude platit u bot. Nepohodlné, i když na první pohled zajímavé boty o svém majiteli něco vypovídají. Například asi před dvěma lety začaly být v dámské módě klasické kozačky nahrazovány botami kotníkovými s extravagantně zvýšenými podrážkami, které asi měly působit drsně. Chodit se v nich podle mého moc nedalo, ale naštěstí je tato móda na ústupu. S dnešními trendy v obouvání budou určitě spokojeni především milovníci ležérní elegance a pohodlného obouvání. V poslední době tedy sleduji i signály správného vývoje v obouvání a lze to nazvat minimalismem. Může to vést i ke zlepšení zdraví našich nohou. Na trhu už se objevilo mnoho modelů minimalistické obuvi, která chodidla neomezuje a zajišťuje jim přirozený pohyb.
Určitě bychom si na tomto místě měli také říct něco o podpatcích. Většina současné obuvi má patu zvýšenou o několik milimetrů, a dokonce i o několik centimetrů. Také sportovní obuv má často patu jeden až pět centimetrů nad nejnižší částí chodidla. Znamená to zvýšenou zátěž na prsty a kolena, protože dochází ke změně postoje od chodidel ažpo páteř. Zvednutá pata zkracuje Achillovu šlachu, dochází k zmenšení rozsahu pohybu kotníku a oslabení lýtkových svalů. Čím vyšší podpatek, tím horší následky! Vzhledem k tomu, že podpatky mění rozložení váhy těla na kolenní klouby, trpí bolestmi kolen více ženy než muži. Není ovšem třeba boty na vysokých podpatcích zcela zavrhnout, stačí si jenuvědomit rizika, která přinášejí, a nosit je jen pro zcela zvláštní příležitosti. Také pánská společenská obuv s úzkými špičkami a tvrdým svrškem silně přetěžuje chodidla, a navíc v takových nevětraných botách snadněji vznikají plísně.

Pro správný vývoj dětí
Různé poruchy správné funkce nohou trápí především děti – patří sem ploché nohy i další deformity. Noha se vychyluje, mění se osa končetin a funkční deformita se mění na stabilní. Vrcholem jsou fixované bolestivé ploché nohy, na kterých není možné chodit. Pod vedením ortopedů nebo fyzioterapeutů je možné předejít pozdějším bolestem, které jsou příčinou nesoustředěnosti a špatného psychického stavu dítěte. Včasným léčebným opatřením lze tyto obtíže vyloučit nebo alespoň zmírnit. K léčbě plochých nohou patří vhodná obuv, redukce případné nadváhy, každodenní péče o nohy s večerní sprchou střídavě teplou a studenou vodou, masáže, elevace dolních končetin, a hlavně chůze naboso a cvičení.
U dětské obuvi platí, že je v první řadě potřeba věnovat pozornost funkčnosti. Dětská noha musí mít dostatečnou oporu i prostor pro svůj růst a vývoj. Malé a tlačící boty jsou nezdravé pro vývoj nejen nohou, ale celého těla.
Vhodnou obuví rozumíme stavbu boty se správně zhotovenou stélkou, na nízkém podpatku s volnou a prostornou špičkou. Materiál bot musí vyhovovat respiračním požadavkům nohy, takže musí být lehký a poddajný.
Pravidelné cvičení nohou má ozdravné výsledky a cviků k tomuto účelu je velké množství. S výběrem cviků každému pomůže odborník fyzioterapeut – podolog. Nejlépe je cvičit ráno na rovné tvrdé podložce. Pokud se rozhodnete cvičit hned, můžete zkusit psát nohama, provádět výpony na špičkách nejprve snožmo a pak střídavě na jedné a na druhé noze, stoj na zevním okraji nohy s ohnutým palcem dotýkajícím se podložky, shrnování zatíženého ručníku prsty nohou, sbírání různých předmětů ze země apod.
Neklidné dolní končetiny aneb syndrom neklidných nohou
Jde o neustálé, neovladatelné nucení pohybovat dolními končetinami. Projevuje se hlavně v poloze vleže a ruší spánek, což vede k únavě. Pokud tento problém nedoprovází například vyrážka, křečové žíly nebo zánět žil, je možné doporučit masáž. Zlepší krevní oběh a zmírní nepokoj dolních končetin. Hněteme lýtka a zvláštní pozornost věnujeme chodidlům. Akupresurně ošetřujeme bod, který leží na vnější straně kolena, ve vzdálenosti čtyř prstů pod čéškou, v jamce vně kosti lýtkové. Prstem několikrát zatlačíme do mírné bolesti dovnitř proti kosti. Zároveň se doporučuje strava bohatá na železo, hlavně zelená listová zelenina. Příznivě působí také střídavé horké a studené koupele. Určitě je nutné zkontrolovat, zda organismus není překyselený, protože to je v současnosti jedna z nejnebezpečnějších civilizačních chorob…

Celý článek i další skvělé příspěvky od našich fundovaných autorů si přečtete v listopadové Meduňce.

Koupit Meduňku