2022,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 11/2022

Vítám vás, milí čtenáři, u listopadové Meduňky,
která se na vás těšila v poštovní schránce nebo na novinovém stánku.
Listopad je měsíc, kdy se vše spolu s námi připravuje na zimu. Ta letošní je očekávána možná i s obavami, ale jak říkala moje babička: „Jak přijde, tak i odejde.” Ten čas mezi příchodem a odchodem můžeme využít po svém, s dětmi, rodinou, přáteli.
Když jsme připravovali toto listopadové číslo s tématem Obouváme zdravé nohy, měli jsme v redakci samotné zkušenosti s bosou chůzí. Před skoro deseti lety to začalo být téma i u nás, a tak se mnozí z nás vrhli na bosou chůzi. Nakoupili barefootovou obuv, barefootové běžecké boty… a mnohdy si poškodili chodidla, prochladli a vrátili se k pevným a teplým botám.
Sama jsem tak před lety skoro dopadla. Barefootové boty na běhání a šup do lesa. Domů jsem se doplazila k večeru a dalších několik týdnů léčila chodidla. Ale nepustilo mě to. Používám ponožkoboty a vím, že všeho s mírou se vyplatí.
Minulý týden na chalupě se vydaly děti na houby. V klidu, co nastal, jsme připravovali oběd, když tu nás vyrušily telefonáty a pípající zprávy. „Pomoc, přepadla nás zmije nebo co to je.” Byla to maminka užovka obojková, takže dětem naštěstí žádné nebezpečí nehrozilo. Se syčením a plazením černého rozeklaného jazyka se odplazila ze slunného místa pryč a v dětech zanechala pocit tajemna ze setkání s takovouto bytostí zvířecího světa, který víceméně přehlížíme. Možná mnozí z nás nevědí, že užovka se může dožít i pětadvaceti let. Pětadvacet let s námi bydlí u chalupy, klade vajíčka, ze kterých se líhnou další užovky, plave ve vodě, vyhřívá se na kamenech a možná nás i chrání. V mnoha pověstech bydlí had někde ve stavení, většinou je to bílý had. Když ho zaženou nebo sám odejde, dopadne to s obyvateli stavení špatně. Co říci, chraňme se navzájem. Můžeme to alespoň zkusit. Nic nezkazíme.
Meduňka spolu s vámi prochází bouřlivým obdobím. I v něm ale můžete mít jednu jistotu. Ta Meduňčina klidná paluba, na kterou každý měsíc vstoupíte, vám přinese jistotu výběru cesty k vašemu zdraví i zdraví vašich dětí a celé vaší rodiny.
Příští měsíc a rok se bude vaše Meduňka těšit na ruce a oči vás všech, kteří si ji předplatíte a koupíte. Těšíme se na vás!

Hodně zdraví a odvahy a krásné počtení přeje
Květa Vtípilová

Z obsahu

Rozhovor s Ing. Věrou Šimonovou 6
Mgr. Zuzana Paulusová

Tarotový výhled na listopad 9
Milena Králová

TÉMA: Obouváme zdravé nohy

Péče o dolní končetiny se vyplatí 10
Mgr. Pavel Kloud

Bosá nebo obutá? 13
Bc. Natálie Kašparková

Běh pro pohodu těla i duše 16
Miloš Škorpil

Bylinky pro péči o nohy 18
Magdaléna Dobromila Staňková

Pánevní dno žije v nohou 20
Jolana Novotná

Achilles – kočičí ocas 26
Václav Větvička

Píseň mého srdce 30
Ing. Jiří Mazánek

Vlčí a rysí hlídky 32
Hana Válková

Víc než jen krásná zahrada 34
Mgr. Zuzana Paulusová

O metabolismu:
co s tím vším dělat 38
MUDr. Ludmila Eleková

Zdraví podle kalendáře 41
Ing. Hana Smejtková

Kořeny a inulin 42
Ing. Markéta Vopičková, Ph.D.

Vnitřní sjednocení 44
MUDr. Pavel Špatenka

Zdravá chodidla a astrologie 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku