Bylinky,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Třikrát řeřicha…

...to není jazykolam, ale nabídka tří receptů na to, jak využít skvělou a nenápadnou rostlinku, kterou snadno vypěstujete nejen na balkóně či zahrádce, ale i v kuchyni – řeřichu. Inspirace je z knihy Simony Procházkové Léčivá síla čerstvého koření – koukněte na www.knihovnickamedunky.cz

Řeřicha v kuchyni

Řeřicha se konzumuje obyčejně čerstvá. Její ostrá chuť se hodí do salátů, k zelenině, masu, do polévek i na chleba s máslem.

Nakládaná poupata řeřichy
Můžeme je s úspěchem použít jako náhradu kaparů. Čerstvě natrhaná poupata řeřichy vložíme do slaného roztoku, který si připravíme z jednoho litru vody a 110 g mořské soli. Necháme je v nálevu dvacet čtyři hodin. Po uplynutí této doby poupata přecedíme, vložíme do menší sklenice a zalijeme horkým zálivem z jablečného či vinného octa, soli, s lístky estragonu, nakrájeným křenem a šalotkou. Pak zavíčkujeme a necháme jeden měsíc uležet, pak můžeme konzumovat.

Pórková omeleta s řeřichou
Potřebujeme: ½ l mléka, 20 dkg hladké mouky, 15 dkg kukuřičné mouky hladké, 2 vejce, mořská sůl, 1 větší pórek, olivový olej, 2 lžíce nasekané řeřichy
Postup: Pórek nasekáme na jemno, smícháme ho s mlékem, vejci, moukou, řeřichou a solí. Z tohoto těsta smažíme placky. Jako příloha se hodí brambory nebo zeleninový salát.

Tvarohová pomazánka s řeřichou
Potřebujeme: 250 g tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce nasekané řeřichy, půlku kapie, 1 cibuli, mořskou sůl
Postup: Tvaroh se zakysanou smetanou utřeme do hladka, přidáme řeřichu, nasekanou kápii a cibuli, sůl. Tuto pomazánku mažeme na pečivo nebo ji můžeme naplnit půlky paprik či vydlabanou salátovou okurku.

Koupit Meduňku