Alternativní medicína,  Meduňka,  Péče o tělo,  Psychosomatická medicína,  Zdraví

Z únorové Meduňky: Endometrióza – prevence a léčba

Hlavní téma únorového čísla Meduňky patří především ženám – věnujeme se zdravotnímu problému, který trápí mnoho žen – endometrióze. Endometrióza se stala obávaným onemocněním řady žen v reprodukčním věku, neboť způsobuje bolesti a neplodnost. Z hlediska imunologie tím jsou postiženy především ženy s oslabenou imunitou, a proto je stejně jako v případě jiných zdravotních hrozeb především nutné pracovat na posílení imunity zdravějším životním stylem.
Naše autorky a autor připravili články plné fundovaných informací, rad, návodů a tipů, které pomohou změnit stav k lepšímu. Vybrali jsme ukázku z článku MUDr. Moniky Sičové, lektorky Mohendžodára, tantrické jógy pro ženy, která se tématem endometriózy dlouhodobě zabývá. Celý článek i další výborné člnky si přečtete v únorové Meduňce – stále si ji můžete koupit v tradiční „papírové“ podobě, nebo také na emedunka.cz, kde je k dispozici v elektronické verzi.

 

Postrach žen v reprodukčním věku

Nejčastějším gynekologickým onemocněním u žen v reprodukčním věku je endometrióza. Jde o bolestivé, chronické onemocnění, při kterém tkáň, která za normálních okolností roste uvnitř ženské dělohy, roste i mimo ni, v různých oblastech břicha, například na vaječnících, vejcovodech, na močovém měchýři i jinde. Na těchto místech tkáň roste úplně stejně jako v děloze, a stejně tak se odděluje a krvácí během menstruačních cyklů. Bohužel však nemá možnost opustit tělo, což má za následek vnitřní krvácení, záněty a neplodnost. 20–50 % případů neplodnosti je způsobeno právě endometriózou.

Chirurgicky i holisticky
V moderní západní medicíně se endometrióza léčí především chirurgicky, kdy se operativně odstraňují ložiska nahromaděné tkáně, popřípadě v kombinaci s podáváním hormonů, které zamezují tvorbě děložní výstelky. Obě tyto metody však fungují pouze dočasně, jelikož skutečnou příčinu této nemoci neodstraňují, ale na druhou stranu výrazně pomáhají s bolestivostí a podaří-li se odstranit všechna ložiska, dokáží endometriózu i vyléčit. S ostatním se totiž naše tělo už vypořádá samo.
Přestože lékařské postupy proti endometrióze zabírají, je vhodné je doplnit i jinými, alternativními způsoby léčby. Dokážou odstranit příčiny, které endometriózu vyvolávají a zabránit tak jejím opakovaným recidivám.
Pokud se chcete této zákeřné nemoci zbavit natrvalo, neobejdete se bez celkové změny životosprávy. Je to totiž zejména hormonální nerovnováha způsobená moderním životním stylem, která stojí za většinou případů endometriózy. Jejím nejčastějším důvodem je právě moderní strava, obzvláště ta průmyslově zpracovaná, která je plná různých toxinů, volných radikálů a také cizích, tělu nepřátelských hormonů. Přestože se snažíte dodržovat zdravou životosprávu, před těmito cizorodými látkami uniknete jen těžko. Jakmile je nežádoucích látek v těle mnoho, játra přestávají zvládat jejich nápor a vaše imunita začne rapidně klesat. Z hlediska endometriózy je nejnebezpečnější hormon xenoestrogen.

Obávaný xenoestrogen
Téměř vše, co v dnešní době konzumujeme, obsahuje xenoestrogeny, chemicky modifikované estrogeny, které se do našeho těla dostávají v běžné potravě, zejména v masu hospodářských zvířat, dopovaných hormony kvůli rychlejšímu přírůstku. Xenoestrogeny způsobují disbalanci ženského hormonálního systému, což vede k mnoha zdravotním potížím, včetně endometriózy. Xenoestrogen je všude kolem nás a nejde se mu tudíž zcela vyhnout. Je však důležité jej konzumovat co nejméně.
Pokud se chcete endometriózy zbavit napořád, měli byste tedy přestat konzumovat veškeré umělé, továrně zpracované jídlo. Od nynějška by váš jídelníček měl obsahovat pouze čerstvé, kvalitních bio potraviny, bio maso, ale i bio zeleninu a bio ovoce s nižším obsahem toxinů, které navíc i mnohem lépe chutnají. Přírodní zelenina navíc obsahuje tzv fytoestrogeny, které dokážou efektivně snižovat působení xenoestrogenů.


Důležité fytoestrogeny
Fytoestrogeny se nacházejí v zelenině, jako je květák, kapusta, fazole a jiné luštěniny. Vědci zjistili, že dokážou neutralizovat nadměrnou hladinu xenoestrogenu v těle a bránit tak hormonální nerovnováze, která vede ke vzniku endometriózy a dalších nemocí. Funguje to vlastně docela jednoduše. Fytoestrogeny  mají schopnost vázat se na buněčné receptory estrogenu, čímž snižují jeho vliv na organismus. Fytoestrogenů je celá řada, například:

Izoflavony
Nejznámější skupinou fytoestrogenů jsou izoflavony, které se nacházejí hlavně v luštěninách, zejména v sóji a dokážou snižovat množství estrogenu v těle. Bohatými zdroji izoflavonů jsou i sójové výrobky jako je tofu, tempeh, sójové mléko či sójová mouka. Opět ovšem v bio kvalitě a bez GMO.

Kumestany
Další rozsáhlou skupinu fytoestrogenů jsou kumestany. Nejvyšší obsah kumestanů najdete v jetelových a sójových klíčcích. Hlavním zdrojem v lidské potravě jsou luštěniny. Existují i vynikající specializované preparáty s jetelem.

Lignany
Mezi účinné fytoestrogeny patří také lignany, které jsou široce zastoupeny v rostlinách. Největším zdrojem je lněné a sezamové semínko, celozrnné výrobky z obilnin, rýže, luštěniny, zelenina a ovoce. Najdete je i v zeleném a černém čaji. Proto určitě doporučuji zařadit do diety neloupanou rýži, celozrnné pečivo atp.

Stilbeny
Nejznámějším zástupcem této skupiny fytoestrogenů je resveratrol, který je obsažen ve slupce modrých hroznů, a samozřejmě také v červeném víně, kde jej může být až 14,5 mg/l. Sklenička bio červeného vína 3x týdně je proto zdraví velmi prospěšná, především v boji proti endometrióze.

Jídelníček, který pomáhá
Váš jídelníček by měl sestávat zejména ze zeleniny, luštěnin a ovoce. Konzumaci masa, zejména toho červeného, byste však měli rozhodně omezit, nebo jej z jídelníčku zcela vyřadit…

Koupit Meduňku