Meduňka,  Pro inspiraci,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Recept na víkend: Vyzkoušejte něco méně obvyklého…

Milí meduňkoví přátelé, také jste si slíbili, že v novém roce budete žít zdravě? No, někdy není snadné to dodržet, ale o víkendu míváme více času, a můžeme tedy v kuchyni trochu experimentovat… Nabízíme recept na moučník, jehož důležitou součástí je – červená řepa. A věřte, že je výborný…
Recept je od Ivety Kulhánkové – autorky našeho seriálu Abeceda zdravých potravin. Iveta v lednovém čísle Meduňky píše o červené řepě a možná byste byli překvapeni, jak skvělá je to zelenina. Pokud se do tohoto receptu pustíte, ať se vám povede a ať vám zdravý moučník chutná!!


Řepové brownie/buchta

Suroviny: 180 g oloupané a nahrubo nastrouhané řepy, 100 g oloupaného a nahrubo nastrouhaného jablka, 100 g melasy, 100 ml řepkového oleje, 100 g pohankové mouky, 40 g mletých mandlí, 3 vajíčka, 2 lžíce medu, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky jedlé sody, 3 lžíce kakaa, semínka z půlky vanilkového lusku
Příprava: Smícháme suché ingredience a ve vedlejší misce ingredience mokré. Když je vše důkladně promíchané, smícháme obě skupiny dohromady. Důkladně vymažeme remosku, aby se nám těsto nepřichytilo, vysypeme ji moukou nebo třeba strouhankou a pečeme cca 30 minut, případně v troubě na 180° C také cca 30 min. Na ozdobu můžeme využít zbytek jablek nebo třeba namleté ořechy.