Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Inspirace a rady z meduňkové edice: Znáte černý kořen?

Možná jste ho nikdy neochutnali, a to je škoda. Inspirujte se v knize Simony Procházkové ZELINÁŘ, herbář zeleniny, která je jedním z nejnovějších titulů naší příjemné a tematicky rozmanité edice Knihovnička Meduňky. Zakoupíte na www.knihovnickamedunky.cz

Černý kořen je lahůdková zelenina s opravdu širokým záběrem léčebného působení, ale u nás příliš rozšířený
není. Můžeme si ho sami vypěstovat, občas bývá k dostání na farmářských trzích.
Semínka sázíme koncem února do 3 cm hlubokých rýh a mezi řadami udržujeme 35 cm široké rozestupy. Kořeny sklízíme od září do listopadu, což je právě v tomto čase. Vhodnými sousedy pro tuto zeleninu jsou mrkev, petržel či pastiňák…

Co černý kořen obsahuje?
Kořen je bohatý na vitaminy E, C, skupinu vitaminů B, z minerálních látek především obsahuje vápník, železo, zinek, hořčík, fosfor a měď, dále pak flavonoidy, slizy, cholin, inulin, rostlinné bílkoviny, aminokyseliny, sacharidy, pryskyřice.

Co léčí? aneb léčivé účinky černého kořene
Kořen je vynikajícím preventivním, ale i léčebným prostředkem při potížích s enzymatickými funkcemi a při onemocnění slinivky. Dále pomáhá při poruchách látkové výměny, při oslabené funkci jater, žlučníku, potížích s ledvinami a močením, otocích, alergiích i kožních potížích. Posiluje imunitní systém, vitalitu, je skvělým podpůrným přírodním prostředkem na rekonvalescenci po nemocech i při onkologické léčbě.
Listy používáme pouze zevně, při revmatických potížích si je můžeme (formou obkladu) aplikovat na bolavé klouby, kyčle, pohmožděniny, kožní neduhy, hemoroidy či modřiny.


Co s ním uděláme? aneb receptury z černého kořene

Čaj z černého kořene (slinivka, slezina, játra, žlučník, ledviny)
Potřebujeme: 1 lžíci najemno nastrouhaného kořene (půl lžíce sušeného), 3 dl vroucí vody
Postup: Kořen přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a hned vypijeme. Tento čaj je vhodné popíjet 2× denně po dobu 8 týdnů.

Tinktura z černého kořene (játra, žlučník trávení, slinivka, ledviny)
Potřebujeme: 2 lžíce čerstvého najemno nastrouhaného černého kořene, 3 dl kvalitního destilátu
Postup: Kořen zalijeme alkoholem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat, aby se uvolnily cenné látky. Po uplynutí této doby přecedíme, tinkturu nalijeme do skleněné lahvičky a po dobu 8 týdnů užíváme 2× denně 1 lžičku kapek do sklenice vody.

Kořenové víno (trávení, slinivka, játra, imunita)
Potřebujeme: 2 lžíce čerstvě nastrouhaného černého kořene, 2 lžíce kopřivových špiček, 2 lžíce listů a kořínků smetánky, půl lžičky tlučených fenyklových semínek, 0,5 l kvalitního červeného vína
Postup: Přísady přelijeme vínem a vše necháme 14 dní odpočívat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a víno nalijeme do skleněné láhve a uložíme do chladničky, Užíváme po dobu 6 týdnů 2× denně 1 lžíci vína do sklenice vody.

Recepty z listů černého kořene
Listový obklad (modřiny, pohmožděniny, křečové žíly, hemoroidy)
Zevně můžeme listy použít k obkladům. Paličkou na maso pořádně listy rozklepeme (suché listy spaříme vroucí vodou a vzniklou hmotu pak používáme k obkladům) a následně je přiložíme na bolavá či jinak postižená místa, překryjeme utěrkou a vše necháme hodinu působit. Tento postup aplikujeme 1× denně až do vyhojení.

Obklad na bolavé klouby (revmatismus, artróza, dna, bolavé svaly)
Potřebujeme: 1 hrst listů černého kořene, 1 lžíci najemno nastrouhaného zázvoru, špetku pálivé papriky, utěrku, 1 lžičku másla
Postup: Bolavé místo si potřeme máslem. Listy naklepeme paličkou na maso (suché listy si spaříme vroucí vodou a vzniklou hmotu pak používáme k obkladům), posypeme je zázvorem a pálivou paprikou. Vše přiložíme na bolavé místo a překryjeme utěrkou. Necháme 30 minut působit, poté otřeme. Tento postup provádíme denně po dobu dvou týdnů.

Černý kořen v kuchyni…
Kořen i listy této zeleniny můžeme přidávat do pomazánek, pickles (kvašené zeleniny), polévek i vývarů, zeleninových či masových směsí, rizota a pokrmů z luštěnin.
Pokud je chceme opražit, pak na pánvi na trošce panenského olivového oleje, poté je osolíme, můžeme je ochutit čerstvě vymačkanou citronovou šťávou smíchanou s jedním stroužkem prolisovaného česneku a posypat čerstvými bylinkami (nejlépe petrželkou či bazalkou).

Koupit Meduňku