Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Péče o tělo,  Zdraví

Jak nám můžou pomáhat i škodit minerály a vitaminy?

Vitaminy a minerály jsou vzhledem k pandemii koronaviru v posledních měsících „na přetřesu“ víc než kdy jindy. Naše tělo vitaminy i minerály k dobrému fungování potřebuje, ale řešením není  „cpát“ do sebe plné hrsti tabletekje třeba vědět, co a proč brát a také v jakém množství – abychom si v dobré víře spíše neublížili, a také vzít na vědomí, že roli hraje i věk a pohlaví- ženský organismus má na tyto látky jiné nároky než organismus muže…
A právě v tom je velmi nápomocná a důležitá kniha naší vážené spolupracovnice prof. RNDr. Anny Strunecké, DrSc., která v ní odpovídá na otázky obsažené v názvu knihy.  Autorka vysvětluje, jaká jsou doporučená množství jednotlivých vitaminů a minerálů pro ženy různého věku i pro muže, k čemu jednotlivé prvky v těle potřebujeme i jaké jsou jejich nejlepší přirozené zdroje… Knihu je dobré mít doma a nahlédnout do ní, kdykoli si nebudete jisti, kolik tabletek jakého vitaminu či minerálu si dopřát…Knihu získáte na www.obchodmedunka.cz nebo na www.knihovnickamedunky.cz

Vitaminy a minerály v životě ženy
Potřeby ženského organismu se v průběhu života neustále proměňují. Žena stůně jinak než muž a její organismus proto vyžaduje jinou péči.
Žena jako dárkyně života musí ve svém těle vytvořit podmínky pro vývoj nového človíčka, zvládnout úspěšně nároky porodu a šestinedělí, je také dárkyní výživy pro svoje dítě po několik měsíců. Žena je v průběhu svého reprodukčního období vystavovaná měsíčním proměnám v produkci hormonů. Ženské pohlavní hormony jí však poskytují ochranu před vznikem některých civilizačních nemocí, jako jsou srdečně-cévní onemocnění nebo i diabetes 2. typu. To se však mění po klimakteriu, kdy je zase naopak ohrožená většími riziky při onemocnění srdce a cév. Statistiky nám však ukazují, že ženy se dožívají až o deset let delšího života než muži. Může být i stařenka plná vitality, zdravá a prospěšná svému okolí? Ze zkušeností víme, že samotné označení stařenka je v dnešní době pro mnoho žen v seniorském věku zcela nevhodné a nevýstižné.
V současné hektické době, kdy se ženy snaží vyrovnat mužům v zaměstnání, kariérním růstu i v každodenním životě, kdy musejí zvládat péči o děti, domácnost i muže, není lehké udržet organismus ve stavu naprostého zdraví. Každá žena přitom chce být krásná, štíhlá, přitažlivá, být dobrou matkou i milenkou, úspěšnou ve své profesi, a to až do pozdního věku.
Ostatně, média nám neustále poskytují nejrůznější rady, jak toho všeho dosáhnout. Existují však takové rady, které by byly jednoduché, aplikovatelné v každodenním životě a přitom účinné?
Z praktických zkušeností víme, že se zřídka setkáváme s ženami, které jsou spokojené samy se sebou, netrpí žádnými zdravotními problémy, cítí se plné síly a vitality. Návody na šťastný a spokojený život přicházejí z různých sfér a já si proto neodpustím zmínit v úvodu tohoto zamyšlení alespoň svoji základní a jednoduchou radu: Dělat vše s láskou, uvědomit si svoji jedinečnost a nesnažit se srovnávat s různými mediálními hvězdami a celebritami. Nicméně, pro splnění úkolu v názvu tohoto článku se pokusím ukázat, jak se mění požadavky ženského organismu na různé vitaminy a minerály. To berou v úvahu tabulky DDD vitaminů a minerálů, které jsem pro informativní přehled zpracovala podle doporučení v USA.

Vitaminy důležité pro všechny věkové kategorie žen
Názory na velikost DDD se průběžně proměňují podle našich znalostí, a proto se můžou lišit ve svých doporučeních i mnozí výživoví poradci. Osobně dávám přednost dostatečným dodávkám vitaminů ve zdravé výživě, jak o tom píši ve všech svých knížkách. Obecným pravidlem je to, že zdravá výživa je užitečná pro celou rodinu, ale jsou situace a období, která vyžadují i jejich dodávku v suplementech. Je dobré zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na nejrůznější vitaminy a minerály, jako je především zelenina (kadeřávek, cibule, oranžové a žluté plody). Listovou zeleninu můžeme pěstovat na zahrádce, v květináčích a truhlících na balkoně a mít tak zdroj vitaminů i minerálů po celý rok. Také příroda nám nabízí pampelišky, kopřivy, medvědí česnek i různé jedlé květy. Měli bychom si vyzkoušet a zavést mixované zelené nápoje s přidanými semínky a malým množstvím ovoce (tzv. smoothie – z vody a bez mléka). Dáváme přednost potravinám z domácích zdrojů.
Mezi suplementy má mimořádný význam vitamin D3. Naše tělo si ho vytváří dostatek při vystavení slunečním paprskům po 20 minut denně, ale v období říjen – březen je nutné užívat ho v tabletách. Názory na DDD tohoto vitaminu se v posledních letech radikálně změnily a tak jsem údaje o DDD pro tento vitamin do tabulky nezařadila. Pro ženu v každém věku je užitečná minimální denní dávka 1000 IU (25 mcg), kterou potom v obdobích mimořádných nároků můžeme zvyšovat až na pětinásobek bez obav z předávkování. V zimních měsících je vhodné dbát na dostatečné dodávky vitaminu C.
Zdravotnická osvěta již přesvědčuje i laickou veřejnost o důležitosti vitaminů ze skupiny B. U nás je tradiční skvělý zdroj těchto vitaminů v podobě sušených pivovarských kvasnic, tzv. Pangamin. Jsou užitečné a potřebné pro ženy v každém věku.

Minerály pro všechny věkové kategorie žen
Králem všech minerálů je hořčík. Bez dostatečného příjmu hořčíku nemůže lidský organismus fungovat správně, protože ho potřebuje na tisícovkách míst a ve stovkách důležitých životních procesů. Při každém pocitu dyskomfortu, začínající nemoci, bolesti hlavy nebo svalů, při únavě, špatném spánku, vždy bychom si měli vzpomenout na hořčík. Já však doporučuji pořídit si tablety s hořčíkem na jídelní stůl a užívat je každý den při snídani (cca 400 mg). Víte, že hořčík můžeme vstřebávat i kůží? Dvě lžíce Epsomovy soli do koupele dvakrát týdně nám přinesou kromě hořčíku i sírany, které potřebujeme k tomu, abychom zbavovali tělo nežádoucích toxických látek.
Dalším vysoce potřebným minerálem je zinek. I ten doporučuji zavést ve formě tablet (25 mg) do každodenního jídelníčku.

Potřeby adolescentních dívek
S počínajícími příznaky pohlavního vyzrávání, kdy se pod vlivem pohlavních hormonů zaoblují dívenkám jejich tvary, snaží se většinou omezit příjem potravy a hubnout. To je v tomto období mimořádně nezdravé. Cesta vede k nácviku a výběru zdravých potravin, s omezením bílého pečiva, sušenek, ale i s omezením mléka. Je dobré zvýšit konzumaci cereálií, jako jsou pohanka, jáhly, quinoa. Užitečný je i návyk jíst denně oříšky

Koupit Meduňku