Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy

První zeleninová pomoc…

Dnes je prvního září a i když se nám to nejspíš moc nelíbí, znamená to, že kalendářní léto se s námi už brzy začne loučit a blíží se podzimní čas. Navíc podle meteorologických předpovědí budou i následuucjí dny spíše chladnější než teplé, a tak je dobré se vybavit informacemi pro případ, že bychom náhodou trochu nastydli… V knize Simony Procházkové Zelinář, herbář zeleniny, která vyšla před časem v naší meduňkové edici, se dočtete spoustu rad, jak si v takovém případě pomoci prostřednictvím přírodních prostředků… Kniha je součástí pestré nabídky edice Knihovnička Meduňky, zakoupíte ji na našem e-shopu, www.knihovnickamedunky.cz




Každého z nás čas od času přepadnou nejrůznější zdravotní neduhy. Není potřeba hned běžet do lékárny pro zatěžující a drahé chemické preparáty. Skvěle si vystačíme se základními ingrediencemi ze spíže. Můžeme je mezi sebou libovolně kombinovat, vzájemně se tak doplní.


Kašel, rýma, nachlazení, chřipka i další virové potíže

Cibulovo-česnekový šejk (antibiotické a antivirové působení)
Potřebujeme: 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 dl vody
Postup: Oba druhy zeleniny rozmixujeme ve vodě a nápoj po doušcích vypijeme. Tento postup provádíme 2× denně po dobu 5 dnů.

Cibulovo-zázvorový čaj (prohřívá a čistí organismus od choroboplodných zárodků)
Potřebujeme: nasekanou polovinu cibule, 1 lžíci strouhaného kořene zázvoru, 2 tlučené hřebíčky, na špičku kulatého nože skořice, 1 lžíci medu, 3 dl vroucí vody
Postup: Přísady smícháme, zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, přisladíme medem a můžeme popíjet. Tento čaj pijeme 2× denně po dobu 5 dnů.

Cibulovo-medový sirup (hleny, rýma, kašel)
Potřebujeme: šťávu z 1 velké cibule, 1 lžičku tekutého medu
Postup: Obě ingredience smícháme dohromady. Přípravek užíváme 3× denně 1 lžičku po dobu 10 dní.

Petrželový sirup (hleny, rýma, nachlazení)
Potřebujeme: 1 lžíci nadrobno nastrouhaného kořene petržele, 1 lžíci nasekané cibule, 4 lžičky medu, 7 lžic vody
Postup: Všechny uvedené přísady smícháme a vaříme po dobu 4 minut, poté necháme vychladnout a pak dobře přecedíme. Tento sirup je vynikající při nachlazení a kašli, užíváme ho 3× denně 1 lžíci po dobu 7 dní.


Zevní podpůrná léčba

Bramborová inhalace uvolní dutiny
Potřebujeme: čerstvě slitou osolenou vodu z uvařených brambor, misku, ručník
Postup: Bramborovou vodu nalijeme do misky, přes hlavu si přehodíme ručník a po dobu 7 minut vdechujeme výpary.

Cibulový zábal na hrudník
Potřebujeme: 2 nasekané velké cibule, 3 lžíce másla či kokosového oleje, starší osušku
Postup: Cibuli smícháme s tukem, směsí natřeme z obou stran oblast hrudníku, zabalíme osuškou a necháme působit4 hodiny, nejlépe však přes noc.

Cibulové pytlíčky uvolní ucpaný nos
Cibulové pytlíčky pomáhají uvolňovat hlen. Doporučuji je aplikovat u dětí, které mají rýmu a kašel. Díky pytlíčkům děti během noci klidněji spí, protože se jim uvolní ucpaný nos.
Potřebujeme: 1 nasekanou velkou cibuli, lněný či bavlněný šátek nebo starou utěrku
Postup: Cibuli rozmačkáme, vložíme na látku, zavážeme provázkem a pytlíček pověsíme blízko hlavy dítěte. Necháme ho viset po celou noc a ráno cibuli vyměníme za novou. Provádíme po dobu 5 dnů.

Koupit Meduňku