Bylinky,  Knihovnička Meduňky,  Výživa a zdravá strava

Inspirace na víkend: Na zahrádce právě voní bazalka…

Období léta přináší na zahrádce mnoho radosti – dozrává letní ovoce, květiny září barvami, ale nezapomínejme ani na méně nápadné bylinky a rozmanité čerstvé koření… Inspirujte se v knize Simony Procházkové Léčivá síla čerstvého koření, kterou před časem vydala edice Knihovnička Meduňky. Najdete v ní rady a tipy, jak tyto bylinky pěstovat i jak je využívat v kuchyni i v kosmetice… Knihu získáte na www.knihovnickamedunky.cz
Bazalka je skvělá k rajčatům a mozzarele, ale víte, že také patří mezi nejsilnější nervová tonika v aromaterapii? A tím její účinky zdaleka nekončí….

Bazalka – balzám na naše nervy
V období léta a sklizně je bazalka ve svém živlu! Její kořeněná vůně s nasládlými tóny podporuje slinivku a s ní i naši schopnost „zůstat nohama na zemi“.
Bazalka patří mezi nejsilnější nervová tonika. Pomáhá proti stresu a nastoluje psychickou pohodu.  A to v současné době opravdu potřebujeme, že?

Bazalka, latinským názvem ocimum sasilicum, je to jednoletá, bohatě větvená bylina, která může být až padesát centimetrů vysoká. Má hranatou lodyhu, na níž hustě vyrůstají podlouhlé oválné listy, bohaté na silice (éterické oleje). Pokud se průběžně nesklízí, vytvářejí se v létě na lodyze bělavá či růžová květenství. Bazalka má více druhů a mnoho odrůd vyznačujících se odlišným tvarem listů, vůní i barvou.
Bazalka byla vysazována již za časů starých Římanů. Jméno „basilicum“ je odvozeno z řečtiny a v překladu znamená „královský“. V německy mluvících zemích je tato léčivka podle toho nazývána „královskou bylinou“. V Indii byla považována za svatou a používala se při náboženských obřadech. Do střední Evropy ji dovezl Karel Veliký, díky němuž se začal pěstovat jako léčivá rostlina v klášterních zahradách. Dříve byla bazalka považována za lék proti trudnomyslnosti.

Jak pěstovat bazalku
Bazalka vyžaduje k plnému rozvití svého aroma výslunné, teplé místo a humózní, dobře propustnou půdu. Když se mladé rostlinky včas zaštípnou, koště a lépe se rozvětví. Bazalka se nesmí nechat vyschnout, ale přílišná zálivka jí také nesvědčí. Jemné mladé listy se mohou sklízet po celou sezonu. Listy je možné sušit nebo zmrazovat, pak ale nejsou tak aromatické. Musí se sklízet vždy před rozkvětem!

Léčivé účinky bazalky
Bazalka má skvělou vůni, obsahuje éterické oleje a je to taková antistresová bylinka se zklidňujícími účinky na nervovou soustavu. Ulehčuje vykašlávání, zvyšuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Hlavní zajímavostí je, že bazalka podporuje sílu pohlavních orgánů a považuje se za afrodiziakum.

Jak je to s těmi protistresovými účinky – aneb Bazalka a aromaterapie
Bazalka patří mezi nejsilnější nervová tonika v aromaterapii. Pomáhá proti stresu a celkově uklidňuje celý organismus.
Při bolestech zubů je velmi účinné proplachování dutiny ústní směsí jedné lžíce panenského rostlinného oleje s dvěma kapkami éterického oleje z bazalky.
Při únavě je dobré kápnou si jednu kapku éterického oleje z bazalky na kapesník a vdechovat, vyčerpání okamžitě pomine.
POZOR: Éterický olej z bazalky není vhodný pro těhotné, kojící ženy a děti do pěti let. Rovněž ho nedoporučuji při epilepsii.

A co si připravíme za dobroty? aneb Bazalka v kuchyni!
Bazalka má sladce peprně kořenitou chuť. Je klasickým kořením italské kuchyně. Obzvlášť výtečně se hodí k rajčatovým pokrmům, salátům, zelenině, omáčkám. Navíc ještě činí těžká jídla lépe stravitelnými.Čerstvou bazalku můžeme nasekat najemno, smíchat s troškou vody, zamrazit ve formičkách na výrobu ledu a pak jí ochucovat nejrůznější pokrmy. Když nastříháme listy bazalky na tenké proužky, můžeme si jimi krásně ozdobit saláty, polévky i maso. Bazalku do pokrmů přidáváme těsně před dokončením, protože rychle ztrácí své aroma.

Hrachová polévka s bazalkou
Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 brambor nakrájený na kostičky, 2,5 litru vody, 230 g hrachu (namočeného přes noc), 2 čajové lžičky rajčatového protlaku, 3 polévkové lžíce nasekaných bazalkových listů nebo 1 čajová lžička sušených, mořská sůl, pepř
Postup: Na oleji orestujeme cibulku, zalijeme jí pak vodou a přidáme hrách. Vaříme ho do měkka, pak přisypeme brambory, rajčatový protlak, sůl, pepř a dovaříme. Na konci přidáme česnek a bazalku.

Palačinky s bazalkovou náplní
Potřebujeme: těsto- 110 g hladké mouky, 50 g rozpuštěného másla, 110 ml piva, 110 ml
mléka, 2 vejce, mořskou sůl
Náplň: 2 rozšlehaná vejce, 25 g másla, 1 cibule, 1 prolisovaný stroužek česneku,  225 g hříbků, 220 g žervé, 1 polévková lžíce nasekané bazalky, mořská sůl, pepř
Poleva: 3 polévkové lžíce strouhaného sýru, 50 ml smetany
Postup:Všechny suroviny na těsto dáme do mixéru a mixujeme asi dvě minuty. Hotové těsto necháme hodinu odpočívat. Mezitím si můžeme připravit náplň. Na pánvi si rozpustíme máslo a asi pět minut na něm smažíme cibuli s česnekem. Pak přimícháme hříbky a smažíme ještě minutu. Necháme vychladnout a přidáme ostatní přísady. Troubu si zahřejeme na sto osmdesát stupňů Celsia. Na malé pánvičce rozpustíme trošku másla a smažíme postupně palačinky. Celkem by jich mělo být z této dávky těsta devět kusů. Palačinky naplníme směsí, zavineme a vložíme do ohnivzdorné misky, potom posypeme strouhaným sýrem a zalijeme smetanou. Pečeme v troubě zhruba dvacet minut.

Aktuálně: K letnímu grilování se hodí bazalkový dressing s rajčaty!!
Potřebujeme: 3 hrsti čerstvé bazalky, 4 rajčata, 1/8 l šlehačky, mořskou sůl, pepř, 3 bílé jogurty
Postup: Rajčata umyjeme a na dvě minutky ponoříme do vřelé vody, pak je oloupeme a nakrájíme na kostky. Dále vyjmeme semínka a rajčata rozmixujeme. Bazalku nasekáme na drobno, jogurt rozšleháme se smetanou. Pak všechny přísady smícháme dohromady a dochutíme solí a pepřem. Povrch dressingu ozdobíme lístky bazalky. Tento dressing se hodí k masu, zelenině i na pečivo.

Koupit Meduňku