Alternativní medicína,  Meduňka,  Rozhovory,  Zdraví

Z květnové Meduňky: Supermani jsou jen v komiksech…

říká v titulovém rozhovoru květnového čísla Meduňky MUDr. Luboš Pantůček. Květnové číslo je plné skvělých článků, věříme, že si ho přečtete od začátku až do konce!-:) Číst můžete i na emedunka.cz

Z rozhovoru V. Keilové s MUDr. Pantůčkem:
Každý z nás si s sebou na svět přináší určité zdravotní dispozice a svým životním stylem pak rozhoduje o tom, zda se vyvinou v nejrůznější diagnózy či nikoliv. Za celostním lékařem Lubošem Pantůčkem jsem se vypravila do Brna a mimo jiné jsem si s ním povídala o tom, jak je důležitý dostatek vitální energie a jak ji získat.

MUDr. Luboš Pantůček žije v Brně, kde také vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (nyní Masarykova univerzita). Několik let pracoval na anesteziologicko-resuscitačním oddělení v nemocnicích v Ivančicích a v Brně a od r. 1997 má soukromou praxi zaměřenou na udržení zdraví. „Využívám vlastní komplexní přístup, ale také mě zajímají odborná vyšetření západní medicíny a některá i doporučím. Vždy to však kombinuji s pohledem celostní východní medicíny s akcentem na odhalení skutečné příčiny problému. Od toho se odvíjí léčebný postup, jehož výsledky jsou pak trvalejší a komplexnější než jen při pouhém řešení projevů,“ vysvětluje lékař z Brna, který se touto cestou ubírá už více než 35 let. Ke zlepšení zdraví lidem pomáhá úpravou životního stylu a akupunkturou a jako hlavní diagnostický nástroj používá pulzní diagnostiku.

Co vás přivedlo k metodám celostní medicíny?
Po revoluci jsem chodil na přednášky tradiční čínské medicíny v Praze a nejvíce mě ovlivnilo setkání s nestorkou akupunktury v ČR MUDr. Miladou Barešovou. Mnoho let pobývala v Číně, kde načerpala obrovské profesní zkušenosti. Ušetřila mi roky, které bych jinak studiem akupunktury musel na východě strávit sám. Pamatuji si, jak mi sáhla na ruce, resp. na zápěstí, a pak mi řekla neskutečné věci. Začal jsem to proto zkoumat.
Už od dob studií jsem si uvědomoval, že západní medicína řeší pouze následky obtíží, ale důležitější je vědět, proč nastaly. Genetika na to také neodpoví, protože představuje jen možnosti, a tak se spíš musíme ptát, proč je určitá z nich vybrána.Pulzní diagnostiku jsem si osahal – a to doslova – , když jsem pracoval jako lékař na ARU, kde byl pestrý vzorek pacientů – těžký zápal plic i doklepávající srdíčko. Postupně jsem k ní pojal naprostou důvěru. Vyžaduje hodně praxe, ale spolehlivě ukáže, na jaké meridiánové dráze je energetické oslabení nebo přebytek, což se navenek projevuje různými zdravotními potížemi. Energetických drah máme celkem dvanáct a na každé ruce jich je šest.

Je možné diagnostiku meridiánů a tím i zdravotního stavu provést i jinak?
Také to jde z duhovky, z ušního boltce nebo s pomocí elektroakupunktury (EAV). Už jsem se ale setkal s tím, že přístroj ve specifických případech vyhodnotil stav špatně.
Pulzní diagnostiku ve své praxi používám vždy kvůli důležitým vstupním informacím. Akupunktura se dá aplikovat i podle učebnice, ale ovládáte-li pulzní diagnostiku, víte přesně, co se v těle děje i co se v něm chystá. Proto je to i forma prevence. Odhalí se ispodek ledovce a terapií se pak zharmonizuje všechno najednou. Nejsem příznivec toho, aby se organismus jen bezhlavě stimuloval, aniž bychom věděli, jak je na tom s vitální energií, čili když chceme, aby něco, co jede na 70 %, najednou pracovalo na 100 %, a přitom tam nedodali energii. 
Každý orgán má vždy nějakou rezervu, a i když funguje třeba jen na 70 %, zdravotně se to ještě projevit nemusí. Jakmile to ale klesá dál, začnou potíže. Problém se tedy objeví v okamžiku, kdy je energie dlouhodobě méně nebo více. Při jejím optimálním stavu se buňky dožívají geneticky naprogramovaného věku dělení, ale když je energie nedostatek, metabolismus je pomalejší a regenerace slábne. Při nadbytku energie je metabolismus naopak rychlejší a dochází k zánětům.

Můžete to vysvětlit ještě blíže?
Když člověku například hůře pracují játra, může si je nastimulovat pomocí reflexních zón na ploskách nohou, na rukou či jinde anebo použít bylinkové čaje, homeopatika atd. Úleva se samozřejmě dostaví, ale za jakou cenu? Pomocí pulzní diagnostiky, protože nejdříve zjistím, kde je energetický deficit, a poradím, jak to napravit. Pak začne vše fungovat lépe…

Celý rozhovor najdete v květnové Meduňce.

Koupit Meduňku