Meduňka

Vítáme květnovou Meduňku!

Milí čtenáři, květnová Meduňka se právě „narodila“, tedy právě vyšla, už je tady a čeká na vás na obvyklých prodejních místech. I když jarní počasí láká k procházkám, věříme, že si na květnovou Meduňku uděláte dost času a pročtete si ji od začátku až do konce – pečlivě připravené a fundované články na různá témata si pozornost jistě zaslouží. A co jsme pro vás v tomto čísle spolu s našimi autory a spolupracovníky připravili?

V titulovém rozhovoru, nazvaném Supermani jsou jen v komiksech, si tentokrát redaktorka Věra Keilová povídala s MUDr. Lubošem Pantůčkem, zkušeným brněnským celostním lékařem, který ve své praxi kombinuje znalosti a některé odborné postupy západní medicíny s pohledem východní medicíny. Ke zlepšení zdraví lidem pomáhá úpravou životního stylu a akupunkturou a jako hlavní diagnostický nástroj používá pulzní diagnostiku. Redaktorka Věra panu doktorovi položila spoustu otázek, ale obzvláště se zaměřila na téma (ne)dostatku vitální energie, jeho důsledků a možností, jak ji získat – srovnání hladiny energie považuje totiž dr. Pantůček za zásadní podmínku zlepšení zdravotního stavu pacienta. Ženy v produktivním a zralém věku, většinou mívají oslabenou dráhu ledvin, která s vitální silou úzce souvisí, jenže v takovém případě rozhodně nejde „jen“ o ledviny – k ledvinám se vztahují další systémy a orgány, například svaly pánevního dna, slizniční a tkáňová imunita gynekologického a močového aparátu, dále příčná i podélná nožní klenba, haluxy, oči včetně okohybných svalů, prostata, varlata, ale i mozek a naše psychika… Jakmile žena trpí tzv. polycystickými vaječníky, je jisté, že energie v její dráze ledvin je slabší a slabá energie dráhy ledvin bývá také příčinou neschopnosti otěhotnět… MUDr. Pantůček vysvětluje i další důsledky a souvislosti a kromě jiného také radí jednoduchý a efektivní, docela překvapivý způsob, jak můžeme energii v dráze ledvin posílit.      

Květen je odedávna nazývám měsícem lásky, a tak asi nikoho nepřekvapí, že hlavní téma toho čísla jsme nazvali Vztahy hřejivé i léčivé. V tématu najdete celkem sedm různorodých příspěvků, naši autoři na téma vztahů nahlížejí z různých úhlů. O tom, jak covidová doba proměňuje vztahy, psala Radka Černá a na příkladu z praxe vysvětluje, jak zvládnout partnerskou krizi. Co myslíte, že Radka poradila klientce, která má se svým mužem nefungující vztah a žijí i s dcerou v malém bytě? Dozvíte se v článku. Užitečné praktické tipy pro zlepšení partnerského vztahu obsahuje článek Jitky Ševčíkové s názvem Roční prověrka našich vztahů. Jak milovat a nechat volně žít? Na to se zaměřila ve svém článku MUDr. Andrea Dutková a kromě jiného připomíná, že pilíři zdravého vztahu jsou svoboda, důvěra a přirozenost. Jak zachránit partnerský vztah radí Milo Mahdall. Nad mužskými a ženskými vzorci a archetypy uvažují ve svých článcích Mgr. Naďa Pažoutová a Ing. Věra Šimonová. V článku Zdeňky Vaculík Erlebachové najdete recepty na bylinné směsi s afrodiziakálními účinky, které mohou pomoci při pohlavní chladnosti žen. O covidu čteme v médiích už celý rok, ale mnohé zprávy se dokola opakují a fundovaný rozbor situace většinou chybí. A právě takové informace – věcné, logické a srozumitelné, najdete v článku MUDr. Ludmily Elekové Moje úvahy o covidu Autorka vysvětluje, jak virus působí na jednotlivce i na celou populaci a jaké aspekty musí být splněny, aby se pandemie této nemoci zpomalila či zastavila. Vychází přitom z historických zkušeností s epidemiemi jiných nemocí. Zásadním faktorem pro zlepšení stavu je dosažení kolektivní imunity. Proč je to tak důležité a co to znamená v našich současných podmínkách v České republice? Dozvíte se v článku.

Co je třeba vědět o štítné žláze? Tak se jmenuje článek, jehož autorkou je klinická naturopatka Charlotte Matysková.  Štítná žláza má tvar motýla s rozevřenými křídly a je ukrytá pod kůží ve spodní části krku. Váží jen několik desítek gramů a navenek není viditelná ani hmatná. Jako součást hormonálního systému produkuje několik hormonů, které regulují procesy ve většině buněk těla a jejich vyrovnané hladiny pomáhají k tomu, že se cítíme vitální a plní energie, je nám teplo a jsme přirozeně štíhlí. Jaké problémy mohou nastat a co pro svou štítnou žlázu můžeme udělat? I to se dozvíte. Láká vás možnost vypěstovat si bylinky, zeleninu nebo květiny, ale nemáte ani malou zahrádku?  Máme pro vás inspiraci! Napadlo ás někdy uvažovat o založení komunitní zahrady, kde by bylo možné vedle zeleniny a květin pěstovat navíc i dobré sousedské vztahy? Článek na toto téma i s radami, jak začít a na co nezapomenout, připravila Lída Charvátová.  V seriálu Abeceda zdraví, který pro nás připravuje neuropatka Iveta Kulhánková, jsme došli k písmenkům G a H. Písmenko G v naší abecedě zdraví bude reprezentovat goji, čili kustovnice čínská, důležitá rostlina pro tradiční čínskou medicínu. A pokud je na vás příliš exotická, určitě se potěšíte u písmenka H, protože se budeme věnovat – houbám a jejich zdravotním benefitům. Astropsycholožka  a terapuetka Marie Plochová Hlávková se tentokrát ve svém seriálu o hloubkové práci na sobě věnuje fyzickým příznakům a psychosomatice a na příkladu ze své praxe ukazuje, jak se dá pracovat s tématem potlačeného vzteku, s nímž se setkala u své klientky – tento nevyjádřený vztek se projevil jako ekzém u klientčiny dcery. Zní to neuvěřitelně? Autorka vysvětluje souvislosti. Sedmá část seriálu o elektrosmogu, nazvaného Největší biologický experiment (připravuje Ing. MgA. Marek Kopčaj) přináší informace o tom, jaká je z hlediska hodnot elektrosmogu situace u nás. Víte třeba, jaká je intenzita magnetického pole na tramvajových zastávkách v Praze?  Legendární český botanik Václav Větvička pro květnové číslo připravil článek s názvem Koňská ředkvička aneb Kapucínská hořčice, což je… ale nebudeme prozrazovat, o kterou bylinku jde, dozvíte se v článku. A můžete si také zkusit pěkný jarní rituál přátelství a lásky, který popisuje ve svém článku Eva Joachimová. A jógín a hudebník Jiří Mazánek se ve svém článku opět zamýšlí nad tématem lásky – což se k jarnímu a zvláště ke květnovému času velmi hodí…
Přátelé, a věříte, že to ještě není zdaleka všechno? V nové Meduňce je toho mnohem víc, ani to všechno nebudeme prozrazovat, tak si ji prostě kupte – a ať se vám líbí!  
Meduňku můžete číst tako na emedunka.cz         


Koupit Meduňku