Děti,  Meduňka,  Rady a tipy,  Zdraví

Zázračné kolostrum

Co je kolostrum a proč je zázračné? Na tyto otázky odpovídá nutriční terapeutka Stanislava Nováková, DiS. v článku, který před časem připravila pro Meduňku

Kolostrum se tvoří matce prvních 12 hodin po porodu dítěte. Je to hustá, smetanově žlutá tekutina, která obsahuje ochranné imunoglobuliny (obranné látky, protilátky) v přirozené podobě. Kolostrum je dobře přizpůsobené potřebám novorozence. Postupně se mění na zralé mléko (od 40. hodiny po porodu až do 14 dní). Kolostrum neobsahuje laktózu, takže nevyvolává alergické reakce.

Hlavní složky kolostra a jeho funkce
Imunoglobulin G (IgG) – zvaný gamaglobulin je se svým 85% podílem převládající protilátkou v imunitním systému a podporuje především ničení bakterií. Jako jediný imunoglobulin vstupuje z mateřské krve do krevního oběhu ještě nenarozeného dítěte a zajišťuje jeho důležitou obranu proti infekcím i po porodu. Tato ochrana trvá do té doby, než nastane tvorba vlastních protilátek.
Imunoglobulin A (IgA) – je hlavní protilátkou ve vnějších sekretech (sliny, střevní šťávy, slzy). Je první linií při napadení bakteriemi a viry na povrchu lidských sliznic tj. v nose, jícnu a střevech.
Imunoglobulin E (IgE) – hraje roli při obraně proti hlístovým infekcím a při alergiích, je prokazatelný jen v nepatrném množství.
Přirozené růstové faktory (IGF-1, TGF-A, TGF-B, EGF) – příznivě ovlivňují látkovou výměnu. Mají vliv na imunitní systém a podněcují organismus ke zvýšené tvorbě vlastních imunoglobulinů.
Laktoferin – jedna z nejdůležitějších antivirových a antibakteriálních složek Zabraňuje množení bakterií, brání vypuknutí nemocí infekcí a vzniku rakovinných nádorů.
Cytokiny – např. interleukin – slouží ke vzájemné komunikaci mezi imunitními buňkami, aby koordinovaně potíraly původce nemocí a nádorové buňky.
Vitaminy – A, B1, B2, B6, kobalamin, kyselina listová, C, D3, E
Minerální látky a stopové prvky
Volné aminokyseliny – důležité stavební kameny pro obnovu buněk.

Účinky kolostra
Kolostrum jako potravinový doplněk pro dospělého člověka je především kravské, ale setkat se můžeme i s kozím či ovčím. Lze ho využít pro celkovou podporu organismu.
Výrobci také uvádějí využití u autoimunitních onemocnění (revmatoidní artritida, roztroušená skleróza…), u kožních problémů (akné, lupénka, neurodermatitida, alergické reakce kůže…), Dále jsou tyto přípravky doporučovány při alergiích, pro lepší sportovní výkon, vyšší koncentraci a zlepšení paměti. Rovněž se užívají při rekonvalescenci po úrazech a operacích, při poruchách srdečního rytmu, angině pectoris, vysokém krevním tlaku, při syndromu vyhoření, chronickém únavovém syndromu a nízké výkonnosti.
Kravské kolostrum, jako jediné obsahuje všechny imunitní a růstové faktory, které se nacházejí v kolostru lidském. V kravském kolostru je obsaženo milionkrát více imunitních informací než v lidském. Obsahuje 30 – 40x vyšší koncentraci obranných látek, než se nachází v lidské krvi. Kolostrum pomáhá při únavě, oslabení organismu, podporuje růst bifidobakterií důležitých např. po léčbě antibiotiky pro obnovení střevního mikrobiomu.

Význam kojení
Kojení po dobu alespoň šest měsíců má ve srovnání s náhradní kojeneckou mléčnou výživou či částečným kojením spoustu výhod. Nejen pro miminko, ale i pro matku.
V první řadě vytváří pevnou vazbu mezi matkou a jejím dítětem a poskytuje ochranu proti bakteriálním a virovým infekcím. Vytváří imunitu dítěte a je nejlepší prevencí průjmových onemocnění miminka.
Kojené děti mají nižší výskyt zánětů středouší, gastroenteritid, infekcí dolních cest dýchacích, nižší výskyt alergií, syndromu náhlého úmrtí kojenců a v pozdějším věku také nižší výskyt obezity, diabetu nebo vysokého ktevního tlaku a hladiny cholesterolu.
Výhodou pro matku je nižší incidence nádorů prsu a vaječníků. Kojící ženy dosahují rychleji své hmotnosti před těhotenstvím a mají nižší riziko zlomenin krčku stehenní kosti v menopauze. V neposlední řadě je kojení velice praktické, protože máte stále sebou vhodnou potravinu pro vaše dítě, s vhodnou teplotou a složením, jež se navíc přirozeně přizpůsobuje vývoji dítěte. Co si tedy přát víc?

 

 

Koupit Meduňku