Bylinky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Recepty,  Zdraví

Rady zejména pro ženy: Infekce močových cest…

je velmi nepříjemný stav, který rozhodně nezmizí sám od sebe, naopak se může zhoršovat a způsobovat nám značné komplikace. Samozřejmě si můžeme v lékárně koupit přípravky z brusinek nebo zajít rovnou k lékaři pro antibiotika, ale jsou tady i další možnosti přírodní léčby. Rady jsme vybrali z knihy Simony Procházkové Vítej, zimo bílá, která patří do edice Knihovnička Meduňkywww.knihovnickamedunky.cz
Se zimou se sice už loučíme, ale infekce močových cest – jak mnohé ženy jistě z vlastní zkušenosti vědí – nejsou zdaleka jen záležitostí zimního období, naopak první jarní sluníčko láká třeba se na chvíli posadit na studenou lavičku – prochladneme a už je tu průšvih… A tak se tyto rady jistě hodí i v čase, kdy jaro se už opravdu blíží…

K infekci močových cest dochází v důsledku zánětlivého podráždění v oblasti močovodů a močového měchýře. Vyvolávají ji choroboplodné zárodky, které zvenčí proniknou přes močovody do močového měchýře.
Močové cesty vyčistí lichořeřišnice!
Lichořeřišnice je snad nejúčinnější léčivka na problémy spojené s močovým měchýřem. Nejvhodnější formou užívání je tinktura.

Tinktura z lichořeřišnice
Potřebujeme: 1 lžící květů a listů lichořeřišnice, 3 dl 60% lihu
Postup: Lichořeřišnici přelijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a při obtížích užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 14 dní.

Sedací koupel z mořské soli
Tato procedura je výborná při potížích s močovými cestami. Dezinfikuje, odstraňuje pálení a svědění. Přináší opravdovou úlevu!
Potřebujeme: 2 hrsti mořské soli, dětskou vaničku naplněnou teplou vodou (ne horkou!)
Postup: Sůl rozpustíme ve vodě a do vzniklé lázně si na 10 minut sedneme. Tento postup opakujeme 2× denně po dobu 5 dní.

Gynekologické problémy
Svědění, pálení a výtoky bývají problémem mnoha žen. Většinou jsou způsobeny choroboplodnými zárodky, hlavně bakteriemi a houbami. Rychlou úlevu přinesou sedací koupele ze soli či dubové kůry (viz infekce močových cest str. …).

Sedací koupel z dubové kůry
Tato procedura je výborná při potížích s močovými cestami. Dezinfikuje, odstraňuje pálení a svědění. Přináší opravdovou úlevu!
Potřebujeme: 3 lžíce dubové kůry, 1 litr vroucí vody, dětskou vaničku naplněnou teplou vodou (ne horkou!).
Postup: Kůru zalijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Poté přecedíme,  nalijeme k vodě do vaničky a do vzniklé lázně si na 10 minut sedneme. Tento postup opakujeme 2× denně po dobu 5 dní.

Koupit Meduňku