2021,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 3/2021

Milí čtenáři,

s radostí k vám posíláme nové číslo Meduňky s přáním, aby pro vás bylo inspirací a podporou ve zvláštním čase, který nyní prožíváme.
Když člověk prochází nesnadným obdobím, zajímá ho, jak dlouho „to“ bude trvat a jaký smysl tato zkušenost bude mít pro jeho život. Tyto otázky položila v titulním rozhovoru březnové Meduňky redaktorka Věra Keilová astrologovi Pavlovi Turnovskému. Podle něj se nacházíme v přelomovém čase, kdy „končí konzumní způsob života, plýtvání, zbytečné převážení produktů z jednoho koutu planety na druhý…“ Takové globální změny by v mnohých z nás jistě vzbudily pocit, že náročná zkušenost pandemie měla smysl.
Ve svém okolí zároveň sleduji, jak se lidé snaží dát těmto dnům a týdnům i svůj osobní smysl, a ne vždy se to úplně daří. Co dělat, abychom nepodlehli obavám, únavě, vzteku, pochybnostem, rezignaci? Aby nás později nemrzelo, že jsme náš drahocenný životní čas v době nouzového stavu neprožili, ale jen „přetrpěli“? Pokud už máte uklizené všechny skříně a přečtené všechny dlouho odkládané knihy, je na čase pokročit o stupeň výš. Třeba každý den cíleně udělat něco smysluplného a užitečného pro sebe nebo pro druhé, zavolat někomu, kdo se cítí opuštěný a podpořit ho, nebo přivést do života krásu, byť prostřednictvím drobností či jen „obyčejného“ zážitku.
Mně osobně krása chybí – galerie a výstavy jsou zavřené, kultura dočasně „spí“, a tak se nabízí možnost vyzkoušet v praxi radost z „každodenní“ tvořivosti, o níž píše v článku na str. 34 Věra Šimonová. Spolehlivým způsobem, jak se nabít energií, je pobyt v přírodě. Lidé to cítí – o víkendech jsou známé výletní cíle plné běžců, běžkařů, pěších turistů a korzujících rodin. Příroda neokázale nabízí svou krásu a v lese či na horách se většinou neptáme po smyslu existence – příroda má svůj vlastní smysl, nadčasový a velkolepý, a díky němu naše duše pookřeje.
Březnová Meduňka je jasnou předzvěstí jara, a s tím souvisí její hlavní téma Otevírání duše a studánek. Jaro je odedávna časem očisty a obnovy, a „otevírání“ studánek patřilo k typickým jarním rituálům. Co spojuje duši se studánkou jako symbolem čisté vody? Obě jsou pro život nezbytné, tvoří naši podstatu a potřebují naši péči, jak vysvětluje Naďa Pažoutová.
„Lidský život prožitý v přesvědčení, že duše neexistuje, nemůže být plnohodnotný“, píše ve svém článku Milena Králová a připomíná možnosti, jak můžeme svou duši „hýčkat“ – potravou pro duši je právě krása. Pro napojení na vlastní duši potřebujeme čas, klid a ticho, a pokud právě teď máte času o trochu víc než jindy, je péče o duši skvělým způsobem jeho smysluplného využití.
„Voda je látka spojující naši tělesnou úroveň se spirituální sférou,“ uvádí v článku o autopatii v přírodě Jiří Čehovský a Judita Peschlová inspiruje k tomu, abychom si vytvořili svůj soukromý rituál k uctění vody – třeba vyčistili zanesenou studánku. I tím dodáme našim dnům pocit smyslu a své duši tolik potřebnou radost.

Přeji vám hezký začátek jara a co nejvíc radosti, milí čtenáři!
Zuzana Paulusová

Obsah

Rozhovor s Pavlem Turnovským 6
Mgr. Věra Keilová

TÉMA: OTEVÍRÁNÍ DUŠE A STUDÁNEK

Čisté prameny 10
Mgr. Naďa Pažoutová

Duše – naše podstata 14
Mgr. Milena Králová

Bylo na počátku slovo? 16
Judita Peschlová

Autopatie u studánky 19
Jiří Čehovský

Živá voda 20
Ing. Yvona Švecová

Z Nového Boru ke studánkám 22
MUDr. Rudolf Zemek

Břesty a bříství 23
Václav Větvička

Bylinky pro citlivou a suchou
pokožku 24
Ing. Markéta Růžena Vopičková Ph.D.

Podpořme svou imunitu
pomocí bylinných směsí 28
MgA. Zdeňka Vaculík Erlebachová

Abeceda zdravých potravin 30
Ing. Iveta Kulhánková

Znecitlivělost k sobě:
skrytý nepřítel 32
Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.

Chytit nic a stvořit krásu 34
Ing. Věra Šimonová

Problémy pohybového systému:
rovnováha a koordinace 36
MUDr. Ludmila Eleková

Největší biologický experiment 40
MgA. Martin Kopčaj

V Česku nebude tak zle 42
Milo Mahdall

S čínskou medicínou
za harmonií života 44
Eva Joachimová

Píseň mého srdce 45
Ing. Jiří Mazánek

Astrokukátko 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

Koupit Meduňku