Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Recepty

Zima, prší nebo sněží, nikam se nemůže…

prostě ideální čas na to uvařit si dobrou polévku a zahřát se – protože dobrá bramboračka zahřeje tělo i duši! Inspirujte se v Bramborové kuchařce od M. Šebestové, tato kniha patří mezi oblíbené tituly z naší meduňkové edice… www.knihovnickamedunky.cz (sekce Meduňčino vaření)

Pařížská zeleninová polévka
Očištěnou kořenovou zeleninu – celer, mrkev, petržel – nakrájíme na menší kousky, přidáme kostičky brambor, osolíme a vaříme do měkka. Prolisujeme, vložíme kousky másla a podáváme s vařenými růžičkami květáku. Kdo má rád polévku hustou, může přidat při vaření 2 lžíce ovesných vloček.

Rajská polévka s brambory
Na omastku osmažíme nakrájenou cibuli, přisypeme mletou papriku, 8 oloupaných, drobně nasekaných rajčat krátce opečeme, zalijeme hovězím vývarem, osolíme a vaříme. Na drobné kostičky nakrájíme 30 dkg hovězího masa, posypeme ho tymiánem a dáme vařit k polévce. Když je maso měkké, přidáme kostičky brambor a dovaříme. Podáváme s chlebem osmaženým na másle.

Marjánčina bramborová polévka
Očištěnou zeleninu – polovinu prostřední mrkve, petržele a kousek celeru – nastrouháme na hrubém struhadle, spolu s nakrájenou kapustou na nudličky dáme vařit do vody, přidáme 2 zrnka nového koření, lžíci Maggi, 2 polévkové lžíce jíšky, drobně sekané sušené houby, sůl dle potřeby a na kostičky nakrájené 3 větší brambory. Vše vaříme do měkka. Nakonec přidáme majoránku a jemně nasekanou petrželovou nať.

Dobrou chuť!

Koupit Meduňku