Knihovnička Meduňky,  Meduňka

Jalovec: dodává sílu a vitalitu

přátelé, je tady podzim se svými barvami a typickými plody, jako jsou švestky, jablka, hrušky, šípky… Bylo by ovšem škoda zapomenout na méně známé podzimní plody – třeba na jalovčinky, které rostou na jalovci obecném. Stále zelené keře jalovce jsou roztroušené po suchých a kamenitých stráních, občas jsou k vidění na kraji lesů. Mimochodem, víte, že z jejich plodů se připravují pálenky – borovička a gin? Jalovec roste planě skoor na celé severní polokoulia dalo by se říci, že je to „keř s tradicí“ – jeho léčivé síly znaly už takové osobnosti, jako Hippokrates, Galén nebo obdivuhodná Hildegarda z Bingenu…

Ukázka je z knihy Simony Procházkové Podzimní čarování, která vyšla v naší edici – podívejte se na náš e-shop do sekce Knihy pro chvíle oddechu.


Jalovcová větvička chránila před čarodějnicemi a zlými duchy. U velké většiny národů je jalovec symbolem věčného života a překonání smrti. Ve středověku se při morových ranách zapalovaly před městskými branami hranice z jalovcového dřeva, aby dezinfikovaly vzduch. V dobách morových epidemií doporučovalo žvýkat plody jalovce. Léčebná síla jalovce začala ve středověku, kdy Arabové začali vyrábět nezvyklou jalovcovou marmeládu, uváděnou v některých starších lékopisech dodnes. Poukazovali na obrovské čistící schopnosti jalovčinek. O Vánocích hospodáři věšeli nade dveře chlévů jalovcové větévky, aby zabránili vstupu zlých duchů ke zvířatům. Na jaře před setím si otírali dlaně o jalovec, poněvadž se věřilo, že pak na polích nerozbují plevel. Pod jalovcovým keřem údajně bydleli skřítkové, z nichž někteří škodili lidem. Když někde onemocněly děti, přinesla maminka pod nejbližší jalovec chleba a vlnu, čímž odlákala zlé skřítky od dětí a ty se rychle uzdravily.

Léčivé účinky jalovce

Drogou jsou plody – jalovčinky. Sbíráme jen pěkné modročerné bobulky. Po usušení musí být plné, lesklé, nezvrásněné. Tyto plody jsou běžně k dostání v bylinkářství či lékárnách. Jalovčinky mají obrovské dezinfekční působení. Jednou za čas je jistě užitečné pomalu rozžvýkat 5až 8 bobulek na pročištění organismu. Jalovčinky mají velké močopudné účinky, ale dráždí ledviny, takže byly z užívání v urologii vyřazeny. Jejich doménou se stala revmatologie. Zde se uplatňují v léčbě bolestivých kloubů a páteře. Umějí také zlepšit trávení, odstranit bolesti žaludku a zlepšují hospodaření organismu se žlučí.

Jalovec a aromaterapie

Jalovec – očista mysli

Jalovec je stimulant síly a vitality. Jeho vůně má obrovskou moc čistit a rozpouštět. Ve starověku mu byla přisouzena schopnost odrážet negativní síly. Vlně této rostliny podporuje sebevědomí, intuici a chuť do života. Jalovcový éterický olej můžeme používat jak do aromalampy, tak i k masážím či aromakoupelím.

Jalovcové víno na posílení žaludku

Patnáct gramů drcených jalovčinek zalijeme 1 litrem kvalitního červeného vína, nejlépe v bio kvalitě, necháme 2 týdny macerovat na teplém místě. Potom dobře přecedíme. Pijeme štamprlku denně při potížích.

Tinktura z jalovčinek
Hrst jalovčinek zalijeme 500 ml padesáti procentního lihu, pečlivě zavřeme a necháme na teplém místě 14 dní macerovat. Po uplynutí této doby dobře přefiltrujeme a nalijeme do skleněné tmavé lahve. Zevně tuto tinkturu používáme k potírání bolestivých kloubů a míst. Vnitřně se užívá 2 denně 10 kapek do 2 dl čisté vody. Jestliže si tuto tinkturu naředíme na poměr: 1 polévková lžíce tinktury na 2 dl destilované vody, získáme skvělé pleťové tonikum na mastnou pleť a můžeme docela dobře zabránit akné.

Jalovcová koupel
Z plodů jalovce se připravuje také oblíbená koupel proti revmatismu. K tomuto účelu se mohou používat i mladé větévky. Tato koupel neuvěřitelně posiluje celé tělo. Připravíme si ji, tak, že dáme 5 šálků plodů, popřípadě i mladých výhonků do hrnce, přidáme 2 litry vody a vaříme 20 minut. Přecedíme a vlijeme do teplé vanové koupele. Koupeme se 2 x týdně 15 minut.

Jalovec a kuchyně
V kuchyni se jalovec používá jako koření, zbavuje nepříjemného pachu zelí, kapustu i červenou řepu.
Jalovec je vynikajícím přírodním prostředkem terapie při častých onemocněních močových cest a ledvin, ale zcela nevhodný je pro osoby s nedostatečnou funkcí těchto orgánů, těhotné a kojící ženy. Neměl by se vnitřně užívat déle než pět týdnů.


Koupit Meduňku