Meduňka

Houby – ano či ne? (dokončení)


V první části článku jsme s klinickou naturopatkou Katkou Boesenberg probíraly účinky hub na naše zdraví. Druhá část článku se týká možností, jak houby zpracovat a připravit…

Katko, stále platí, že v české tradiční kuchyni se houby zpracovávají především na houbovou smetanovou omáčku, na smaženici s vajíčky nebo se nakládají do octa či suší. Jaký typ úpravy hub považujete na nejvhodnější a proč?
Ať se jedná o jakoukoli přípravu, je důležité houby před požitím řádně „uvařit“ tak, aby se narušila vlákninová struktura houby a tím se pro nás  stala houba stravitelnější. Po pečlivém očištění a omytí tedy houby dostatečně  tepelně upravit.  I nakládání hub do octa houby „uvaří“ (rozuměj: naruší vlákninovou strukturu houby pro lepší strávení) . Já osobně bych doporučila houby uvařit jako součást polévky, vařené použít do rizota, přidat do zeleninové nebo masové směsi, připravit na pánvi s kořením nebo i ogrilovat. Vyvarovala bych se přidávání dalších „těžkých“ potravin jako je např.smetana nebo je smažit v tuku. A opět – houby konzumovat  jako součást pokrmu, ne jako hlavní chod.

Často slýcháme o účincích čínské houby shiitake na zdraví, v čem je přínos této houby po lidský organismus? Můžeme ji normálně zařadit do svého jídelníčku nebo je to spíše léčivá substance než normální potravina?   
Asijské houby jako jsou shiitake, maitake, reishi, hlíva a jiné jsou samostatnou skupinou hub, které jsou dnes klinicky uznávány pro svůj velký léčebný potenciál. Každá obsahuje unikátní kombinaci aktivních látek, které mají pozitivní vliv na různé zdravotní problémy. Některé jsou vhodnější na alergie, jiné při podpoře organismu v boji proti onkologickýcm onemocněním.
Specifická aplikace houby shiitake je například k řešení zažívacích problémů, ke zlepšení funkce jater, při oslabené imunitě, kvasince candidě nebo při vysokém cholesterolu.
Shiitake i ostatní léčebné houby se dají užívat buď jako doplněk stravy (v tabletách, kapslích nebo prášku) nebo je můžete koupit v sušené podobě. Ze sušených hub můžete vařit odvary a nebo je můžete zahrnout do pokrmů. Připravují se podobně jako jiné sušené houby. Co se týče silnějšího terapeutického efektu, toho se dočkáte spíše pokud je budete užívat jako doplněk stravy.

Máte nějaký svůj oblíbený nebo osvědčený recept na pokrmy z hub?
Co se týče našich evropských lesních hub mám ráda klasickou bramboračku s houbami a nebo italské rizoto s hříbky.
Jinak doma často připravuji hlívu ústřičnou jako přílohu například k rybě nebo k masu. Hlíva má vysoké antioxidační skóre a také je běžně dostupná v supermarketech nebo na trzích. Je to trošku vylepšený korejský recept. Každá jeho složka náš organismus určitým způsobem posiluje.
Budete potřebovat
1 krabičku hlívy ústřičné
2 lžičky sezamového oleje (může být i olivový)
1 lžičku octa z přírodně fermentované jablečné šťávy
špetku mořské soli
Postup: Hlívu nakrájejte na menší kousky (5-6cm). V pánvi rozehřejte olej (nepřepalte tuk!), vhoďte hlívu, ochuťte solí a na nízkém plameni 8-10 minut promíchávejte. Pak přidejte jablečný ocet a promíchávejte do té doby než se vypaří tekutina ze dna pánve (cca 2 minuty). Dobrou chuť.

Koupit Meduňku