Meduňka

Obyčejný ocet?

K čemu všemu můžeme použít OCET? Pokud vás jako první napadne, že do zálivky na salát (nebo snad dokonce na tlačenku s cibulí? -:), budete možná překvapeni širokými a bohatými možnostmi jeho použití v kuchyni i v domácnosti stejně tak jako tím, kolik druhů octa existuje… O tom všem píše ve své knize NEJLEPŠÍ JE DOMÁCÍ s poditulem výrobky pro zdraví, krásu a čistotu Markéta Vopičková Cipprová. Autorka nabízí (kromě jiného) nepřeberné množství receptů a rad na využití zdánlivě obyčejných surovin (ocet, soda, sůl..), jsou to rady velmi účinné, a přitom tak jednoduché, že jsou opravdu pro každého – tedy i pro toho, kdo se zrovna nepovažuje za prototyp zkušené hospodyňky…. Kniha právě vyšla v naší meduňkové edici a získáte ji na www.knihovnickamedunky.cz

Ocet je jedna z nejběžnějších kuchyňských surovin, kterou má ve spíži každá hospodyňka. V kuchyni se ocet používá jako přísada k ochucení jídel či jako konzervační činidlo. Hlavní účinnou složkou octa je kyselina octová v různé koncentraci. Potravinářský ocet se vyrábí oxidací tekutin obsahujících líh, například vinný ocet se získává z vína. Během oxidace bakterie rodu Acetobacter oxidují za přítomnosti kyslíku ethanol na kyselinu octovou. Ocet se v potravinářství užívá jednak ke konzervaci zeleniny, jednak jako okyselující součást pokrmů v řadě kuchyní světa od starověku. Existuje více druhů octa v závislosti na původním alkoholu, ze kterého byl ocet oxidací vyroben. Rozeznáváme následující druhy octa.

Vinný ocet
Vyrábí se z červeného nebo bílého vína a je to nejobvyklejší druh octa ve střední Evropě a ve Středomoří. Stejně jako víno i vinné octy se vyznačují velkými rozdíly v kvalitě, nejlepší vinné octy zrají v dřevěných sudech i několik let. Nejčastěji se používá k dochucování jídel studené i teplé kuchyně, často je součástí marinád a zálivek.

Jablečný ocet
Vyrábí se z kvašeného jablečného mostu, má žlutohnědou barvu. Jsou mu připisovány vynikající léčebné účinky, často se používá v lidovém léčitelství a je vynikající pro užití v kuchyni. Jablečný ocet je v jídlech snadno rozeznatelný díky své lehce kyselé ovocné chuti a jemné vůni.

Balzamikový ocet (Aceto balsamico) 
Balzamikový ocet je zvláštní druh octa vyráběný tradičně v italské Modeně. Připravuje se přímo z vylisovaných hroznů vinné révy odrůdy trebbiano. Tradiční balzamikový ocet pak zraje nejméně dvanáct let v dřevěných sudech a dosahuje cen srovnatelných s nejlepšími víny. Balzamikový ocet je tmavý a hustý, se sladkou a kyselou chutí, je určen především pro potravinářské účely k dochucování pokrmů. Je vhodný do polévek, salátů a dezertů.

Rýžový ocet
Rýžový ocet je oblíbený především v kuchyních východní a jihovýchodní Asie. Existuje ve světlé, červené a tmavé formě. V Japonsku je nejoblíbenější světlý rýžový ocet, který se používá na suši rýži a do salátových zálivek. Tmavý rýžový ocet je nejpopulárnější v Číně a běžně se používá v dalších jihoasijských kuchyních. Rýžový ocet má ve srovnání s jinými druhy octa mírnou chuť, jemnou vůni a menší kyselost. Je to dietní produkt a je dobrý pro zdraví. Nepoškozuje sliznici žaludku, není kontraindikován u lidí s onemocněním trávicího systému. Rýžový ocet dále obsahuje aminokyseliny a stopové prvky, pomáhá vylučovat toxiny z těla a normalizovat metabolismus.

Sladový ocet
Vyrábí se z ječmene, kdy se ze sladu připraví silné alkoholické pivo a nechá se zoctovatět. Výsledný ocet posléze zraje. Obvykle má světle hnědou barvu a používá se pro potravinářské účely. Je oblíbený zejména v zemích Velké Británie.

Lihový neboli kvasný ocet
Výroba probíhá kvašením ředěného etanolu. Je to nejlevnější ocet ze všech a je také nejuniverzálnější. Používá se v potravinářství ke konzervaci, k dochucování potravin, v boji proti škůdcům nebo jako prostředek proti zápachům. Lihový ocet je skvělým úklidovým pomocníkem., neboť představuje levný, ekologický a všestranný čisticí prostředek. Nejběžnější kvasný lihový ocet se obvykle vyrábí z destilovaného alkoholu získaného z brambor, žita nebo cukrové řepy. Běžný lihový ocet se prodává nejčastěji v 8% koncentraci. U koncentrovanějších octů je třeba dbát zvýšené opatrnosti jako při práci s kyselinami. I lihové octy lze koupit v různých cenových relacích. Nejlevnější octy se dobře hodí na úklid, kvalitnější octy je pak vhodné využít třeba pro konzervaci potravin.

Ocet jako čisticí prostředek
Čisticí účinky obyčejného octa jsou prověřené historií. Ocet jako čisticí prostředek využívali lidé po tisíciletí, s moderní dobou se na něj poněkud pozapomnělo. Ocet má však své místo i v moderní domácnosti. Je ekologicky nezávadný a má široké spektrum použití. Obzvláště v situacích, kdy je potřeba odstraňovat vodní kámen a obdobné usazeniny, by měl být ocet volbou číslo jedna. Úklid s pomocí octa je navíc levný. V některých situacích při úklidu je aplikace octa přímo z litrové láhve nepraktická. Může se proto hodit přelití octa do menšího rozprašovače, ideálně také s funkcí stříkání úzkým proudem. Můžete využít dobře vymytý rozprašovač od již spotřebovaného průmyslového výrobku. Tuto pomůcku využijete např. při čištění toalety, kde se tak s octem snadno dostanete i pod okraj mísy. Při práci však vždy dbejte na to, abyste si ocet nestříkli do očí, a používejte ochranné rukavice. Kontakt s neředěným octem může vyvolat podráždění kůže.

Odstranění vodního kamene a usazené špíny
Při čištění rychlovarné konvice využijte skvělé účinky octa. Do konvice nalijte menší množství octa a nechejte působit přes noc, rychlejší variantou je konvici s octem spustit a nechat zahřát až k varu, následně počkat na vychladnutí a je vyčištěno. Dávejte však pozor na silné octové výpary a celý průběh čištění hlídejte, aby ocet nevyvřel ven, chová se v konvici poněkud bouřlivěji než obyčejná voda. Po dokončení konvici důkladně vypláchněte vodou.

——————————————————————-

 

Koupit Meduňku