Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 9/2020

Vážení čtenáři,
vítejte u zářijové Meduňky. Je příjemná, pestrá a bohatá na užitečné články i zajímavé informace. A co si v ní přečtete?
S naším dlouholetým spolupracovníkem, psychotronikem Janem Hnilicou, jsem si povídala o jeho „životě s psychotronikou“, o tajemstvích a souvislostech tzv. tajné architektury, o novém výzkumném projektu, jímž se právě zabývá, i o skryté symbolice některých her, představujících analogii světa a kosmu. Napadlo vás někdy, že šachy vlastně napodobují kosmickou hru?
Těší nás, že článek pro toto číslo Meduňky připravila i naše vážená spolupracovnice dr. Marta Foučková. Zabývá se v něm duchovními aspekty rodičovství, vysvětluje, proč je důležité vytvářet u dětí vnitřní duchovní svět a radí také, jak při této výchově postupovat.
V hlavním tématu nakukujeme do kuchyní a špajzek našich babiček. Ne-chce-me vás, milé čtenářky, přesvědčovat, abyste odložily mixéry, roboty a další kuchyňské pomocníky a začaly vařit na kamnech. Smyslem je poradit, jak využít a zpracovat letošní úrodu ze zahrádek, polí, sadů a mezí, a inspirovat se při tom přístupem našich (pra)babiček, které se obešly bez lednic i supermarketů. Neplýtvaly, považovaly za normální úrodu ovoce, zeleniny i bylin poctivě a nápaditě zpracovat a uchovat na zimu. Kvalitou svých výrobků si mohly být jisté – dělaly je přece pro sebe a svou rodinu. Tyto většinou ženské práce, prastaré, klidné a užitečné, vedou k nemalé radosti z výsledku, kromě něj je tu však ještě cosi navíc:
Když jsem jako holka listovala v ručně psaných kuchařkách po babičce a prababičce, líbilo se mi, že u mnohých receptů pisatelky uváděly, od koho jej získaly. Recept na žloutkové řezy byl od tetičky Mařenky, na jelení paštiku od paní revírníkové Noskové a na čokoládové rohlíčky od paní plukovníkové Sternbaumové… Za receptem stál konkrétní člověk a často jistě i nějaký zážitek či drobný příběh.
Něco podobného zažijeme, pokud se „s přístupem našich babiček“ pustíme do zpracování letošní úrody. Vlastnoručně naložené „naše“ okurky jsou přece úplně jiné než ty „supermarketové“ a povidla ze švestek, natrhaných u rybníka, kam jsme se v létě chodili koupat, znamenají „něco extra“. Pokud si netroufáte na zavařování nebo nemáte čas, nasušte si bylinky nebo natrhejte šípky. Čaj z šípků z keře na stráni, odkud je tak pěkný výhled do kraje, nás v chladných dnech zahřeje a přivolá i hezkou vzpomínku. Možná ho osladíme medem od starého včelaře, který své starostivě opečovávané úly objíždí na předpotopní motorce a se kterým jsme si tak pěkně popovídali… Tyto drobné příběhy nám pomáhají čelit hektickému tempu naší doby a pocitům „odlidšťování“ současného globalizovaného světa. A hlavně jimi zpestřujeme a obohacujeme svůj vlastní velký, zásadní a zcela jedinečný životní příběh.

Přeji vám krásné září, plné pěkných příběhů, přátelé!
Zuzana Paulusová

Z obsahu

Rozhovor s psychotronikem Janem Hnilicou 6
Mgr. Zuzana Paulusová

TÉMA: Z KUCHYNÍ A ŠPAJZEK NAŠICH BABIČEK

O životě a jídle těch, kteří tu byli před námi 10
Mgr. Věra Keilová

Uskladnění potravin podle našich babiček 13
MUDr. Vladimíra Strnadelová,
Jan Zerzán

Moudrost a pokora našich předků 15
Radana Třešňáková

Jak zpracovat podzimní ovoce 18
Ing. Markéta Vopičková Cipprová

Bylinná vína a likéry 20
Simona Procházková DiS.

Jak správně uchovávat byliny? 21
MgA. Zdeňka Vaculík Erlebachová

Mléčně kvašená zelenina 23
MgA. Zdeňka Vaculík Erlebachová

Korejský poklad – kimchi 25
Jakub Bolek

Duchovní aspekty rodičovství 28
PhDr. Marta Foučková

Stárnutí v období Sucha 30
Eva Joachimová

Pracovat, či nepracovat? 32
MUDr. Tomáš Lebenhart

Jak se chovat ekologicky
ve škole i doma 34
Ing. Jan Smrčka

Na kole kolem kamenů
Jesenicka a Žihelska 36
MUDr. Rudolf Zemek

Vpletla v kytku 37
Václav Větvička

Setkání se stínem 38
Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.

Jak je to s tím cholesterolem? (8) 40
MUDr. Ludmila Eleková

Na začátku je touha… 44
Ing. Věra Šimonová

Astrokukátko 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku