Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Zdravé letní domácí limonády…

… oceníme zejména v teplých letních dnech. Mají výbornou chuť, spolehlivě zaženou žízeň a velkou výhodou je, že si je snadno vyrobíme sami – a proto přesně víme, co jsme k jejich výrobě použili a jistě pro sebe vybereme kvalitní suroviny… Vyzkoušejte jeden z receptů, který ve svém článku v červencové Meduňce nabízí Zdeňka Vaculík Erlebachová. 

Letní vůně Středomoří: pomeranč a tymián
Dopřejme si pomerančovo – tymiánové osvěžení
! Kromě lahodné chuti si užijeme i zdraví prospěšné účinky pomeranče a tymiánu. Pomerančovník pochází z teplých oblastí Asie a Číny, dnes už se s oblibou pěstuje v jižní Africe, Kalifornii, jižní Itálii a Austrálii. Má velký obsah vitamínu C, který podporuje látkovou přeměnu v buňkách, dodává vitalitu, energii, posiluje libido a potenci a zlepšuje kvalitu vlasů. Pomeranč má vysoký obsah draslíku, díky tomu se přebytečné zásoby tuků rozkládají na jednodušší látky a jsou zdrojem energie. Dále je pomeranč prospěšný pro výživu pokožky, posiluje kosti a zuby. Při výběru plodů bychom měli dbát na to, aby kůra byla pevná, neporušená, neměla by mít tmavá a měkká místa.
Tymián je aromatická bylinka ze Středomoří, severní Afriky a Asie. Jeho léčebné účinky znali a k různým účelům využívali už Egypťané, Římané a Albánci ho už od dob Starověku používali jako afrodiziakum a antiseptikum. Tymián znamená „odvaha“, proto se ve Středověku podával rytířům, kteří odcházeli do bitvy. V dnešní době se tymián hojně užívá jako aromatická bylinka v gastronomii, ale také jako léčivý čaj při onemocnění dýchacích cest.

Středomořská pomerančovo – tymiánová limonáda
Potřebujeme:
6ks pomerančů, 1ks velký citron, 1ks velké snítky čerstvého tymiánu, 80 g třtinového cukru (lze použít i agáve sirup nebo stévii), 0,5 l vody, 0,3 l perlivé vody, led
Postup: Z citrusů vymačkáme šťávu, přimícháme třtinový cukr a 0,5 l vody. Pro intenzivnější chuť tuto směs můžeme v rendlíku trochu svařit a následně vychladit, ale pokud chceme zachovat vitamíny a další prospěšné látky, konzumujeme čerstvé. Přidáme perlivou vodu, snítku tymiánu, kostky ledu a ozdobíme plátky čerstvých citrusů.

Koupit Meduňku