Ekologie, příroda,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy

Přírodní postřiky ve zdravé zahradě

Letos si většina zahrádkářů stěžuje na přemnožené mšice, které jsou nevítanými hosty na rostlinách v zahrádkách i na terasách a balkonech. Pomocí mohou být přírodní postřiky vyrobené z prostředků, které nám nabízí sama příroda a které jsou snadno dostupné a máme je většinou po ruce… Vyzkoušet je můžete podle návodu z knihy Simony Procházkové Zahrádkářem vědomě. Kniha patří mezi tituly meduňkové edice a dočtete se v ní, jak si založit zahrádku či zahradu a jak o ni pečovat s využitím osvědčených moudrostí našich předků. www.knihovnickamedunky.cz

 

Příroda nám nabízí spoustu šetrných prostředků, které mají insekticidní vlastnosti a s úspěchem odpuzují savý hmyz, jako například mšice, svilušky, dřepčíky, pilatky, roztoče. Nejrychlejší postřik proti savému hmyzu je voda.
Při napadení rostliny savým hmyzem postupujeme tak, že ji po dobu 10 dnů 5× denně postříkáme silným proudem vody.

Bylinkové postřiky

Kopřivový postřik odpuzuje všechny škůdce.
Potřebujeme: 3 hrsti čerstvé kopřivy, 2 litry vody
Postup: Kopřivu rozmixujeme s vodou a vše necháme 4 hodiny odpočívat. Poté dobře přecedíme přes jemné plátýnko, nalijeme do lahvičky s rozprašovačem a můžeme aplikovat. Kopřivovou vodou stříkáme rostliny 2× denně po dobu jednoho týdne.

Pampeliškový postřik ochrání rostlinu před všemi škůdci.
Potřebujeme: 3 hrsti pampeliškových lístků, květů i kořenů, 2 litry vody
Postup: Smetánku rozmixujeme s vodou a vše necháme 4 hodiny louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme přes jemné sítko, nalijeme do lahvičky s rozprašovačem a můžeme jít ošetřit rostliny. Pampeliškový postřik používáme 2× denně po dobu jednoho týdne.


Přírodní postřiky na plísně a houby

Propolisový postřik má silné antimykotické působení
Potřebujeme: 1 lžíci silné propolisové tinktury, 2 litry vody
Postup: Propolisovou tinkturu smícháme s vodou, nalijeme do lahvičky s rozprašovačem a můžeme aplikovat přímo na rostliny i hlínu kolem. Tento postřik používáme 2× denně po dobu dvou týdnů.

Propolisová tinktura
Potřebujeme: 2 lžičky propolisu od včelaře, 2 dl 60% lihu či kvalitní pálenky
Postup: Propolis nadrobíme, zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a uložíme na tmavé místo, daleko od mobilů, počítačů a elektrobudíků.

Přírodní antibiotický postřik na plísně a houbové choroby
Potřebujeme: 2 lžíce skořice, 5 tlučených hřebíčků (koření), 1 tlučený badyán, 2 lžíce šalvěje, 1 lžíci tlučených fenyklových semínek, 1 lžíci zázvoru, 2 lžíce kopřivy, 2 lžíce pampelišky, 2 litry vroucí vody
Postup: Všechny ingredience smícháme, přelijeme vroucí vodou a necháme 5 hodin louhovat. Poté přecedíme přes jemné plátýnko, nalijeme do láhve s rozprašovačem a můžeme jít stříkat. Tento postřik nanášíme na rostliny 2× denně po dobu dvou týdnů.

Česnek má silné antimykotické působení
Potřebujeme: 4 rozdrcené česnekové stroužky, 3 dl mléka (můžeme použít i rostlinné)
Postup: Česnek smícháme s mlékem a vše necháme 5 hodin louhovat, poté přecedíme, vzniklou tekutinu nalijeme do láhve s rozprašovačem a můžeme jít ošetřit rostliny. Česnekové mléko nanášíme na rostliny 2× denně po dobu dvou týdnů.

 

Koupit Meduňku