Meduňka,  Zdraví

Našli jsme jehlu v kupce sena – rozhovor s V. Hricikem – dokončení

Ve druhé části rozhovoru se redaktorka Věra Keilová ptala RNDr. Vladimíra Hricika, CSc. zejména na účinky přípravku L- Complex…

 

Je také úžasné, že NO likviduje záněty, protože ty mimo jiné stojí i za současným velkým nárůstem autoimunitních nemocí…
Zánět vzniká v důsledku např. rozmnožení infekčních mikroorganismů, které NO ničí. Na přednášce, kterou jsem měl v Městské knihovně v Praze, jeden pán vyprávěl, že dříve, když se řízl, se mu rána hojila daleko pomaleji, zatímco při užívání L-Complexu se zahojila podstatně rychleji.
To, jestli v těle máte zánět, muže ukázat jednoduché vyšetření z kapky krve CRP. Stává se, že někdo má CRP vysoké řadu let a nikdo mu nedokáže pomoci, ale při užívání našeho přípravku klesá. Zhruba za necelý rok je hodnota zase v normě. Lidé mají v těle zánět a třeba ani nevědí kde, což ale v podstatě není  nutné, protože i tak se podaří ho zlikvidovat.
Zánětlivé procesy vznikají proto, že se na dané místo nedostane kyslík, potřebné živiny a informace o tom, co mají buňky dělat. A to vše dokážou zařídit molekuly oxidu dusnatého.

 

Moderní prevence

Dá se tento potravinový doplněk užívat také preventivně?
Prevence je velmi důležitá, proto je třeba na ni dbát. Bohužel rapidně přibývá kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt myokardu, mozková mrtvice, vysoký krevní tlak atd., a v podstatě neexistuje žádná zásadní prevence kromě doporučované životosprávy. Pokud se člověk cítí dobře, doporučuji užívat náš potravinový doplněk preventivně v množství jedné čajové lžičky denně po dobu několika měsíců za rok. Vůbec nevadí užívat ho v této dávce průběžně, v podstatě neustále.
V období viróz a chřipkových epidemií je dobré využívat 1 balení měsíčně, a tím je možné se jim vyhnout. Jakmile ale člověka chřipka už přepadne, doporučuji dát si 2 až 3 dny dávku čtyř až pěti čajových lžiček denně. Určitě se mu uleví.
Pokud se již rozběhne nějaká vážná nemoc, doporučujeme alespoň půlroční kúru s příjmem 6 g L-Complexu denně. Představuje to využívání dvou balení měsíčně, ať už ve formě sypkého přípravku v sáčku nebo tobolek. Běžné dávkování je 2 čajové lžičky sypké směsi denně, případně 12 tobolek.

Pro mnohé lidí jsou určitě lepší tobolky, protože chuť směsi je velmi specifická…
Není problém si ji jakkoliv dochutit. Buď ji nasypeme na lžičku a zapijeme, nebo rozmícháme přímo ve vodě s citronem. Chuť se podle některých dá přirovnat k přírodním minerální vodě Karlovarský mlýnský pramen.

Co ještě L-Complex dokáže?
L-Complex pomáhá vytvářet v těle NO, a proto působí jako silný antioxidant, který inaktivuje volné kyslíkové radikály, podílející se na vzniku čtyř hlavních smrtelných chorob na světě. Patří sem mozková mrtvice, infarkt myokardu, rakovina a cukrovka. Pokud by však lidé měli informace o NO, výskyt těchto onemocnění by klesal a stejně tak by se snížil i výskyt dalších nemocí.
Proto vřele doporučujeme přečíst si knihu Program ANO NO skutečný záchrance života od Dr. Ignarra, kde se o tom každý může dozvědět daleko více a navíc jsou tam odkazy na vědecké články publikované v předních odborných časopisech. Vše, o čem mluvíme, tedy stojí na vědeckých a odborných základech.
Zdá se, že využití L-Complexu (oxidu dusnatého) má v těle nekonečné možnosti. S rostoucím zájmem vědců stále stoupá počet případů, kdy tato jedinečná molekula hraje zásadní roli. Dr. Ignarro v této souvislosti zdůrazňuje důležitost jejíhoss významu pro každou tělesnou funkci.

Můžeme tímto způsobem také získat energii?
Oxid dusnatý naši energii obecně zvyšuje, proto ho někteří lidé nemohou užívat večer. Jiní měli ale naopak takové zkušenosti, že při jeho užívání spali víc. Ukázalo se, že byli přepracováni, a kdyby byli nabuzeni ještě víc, mohlo by u nich dojít k poškození některých orgánů. Proto to v jejich případě zafungovalo tak, že spali naopak víc, a tak mohlo dojít k regeneraci organismu. Někomu to tedy pomůže k lepšímu spánku, zatímco ty, kteří ještě mají rezervu, to nabudí k větší výkonnosti. Většina lidí užívá L-Complex ráno a odpoledne. Doporučuji, aby si sami zjistili, kdy jim přípravek udělá nejlépe.

 

Pro zdraví lidí i zvířat

Dokonce jsem slyšela, že L-Complex se dá s úspěchem použít i u domácích mazlíčků…
Mám zkušenosti s naším malým jorkšírákem. Syndy je 13 let a měla problémy se srdíčkem, což se ukázalo i na vyšetření. Proto jsme se rozhodli, že jí granulky v misce vždy lehce posypeme L-Complexem. Nejdřív to jíst nechtěla, ale teď to vyžaduje sama, protože když to tam není, čeká, až jí to do jídla přidáme. Asi poznala, že jí to pomáhá, protože teď běhá velmi čile.

Také zdůrazňujete, že je vždy dobré zároveň upravit stravu…
Není to podmínkou účinku, nicméně i při běžném stravování bychom měli dbát na přísun potravin, které podporují přirozenou tvorbu NO v těle. Patří mezi ně hořká čokoláda, zelený čaj, brusinky, borůvky, hroznové víno a ořechy. Ke tvorbě NO napomáhá také dostatek vitaminů i minerálů a stejně tak je důležitý pohyb. Při něm se totiž v těle tvoří endorfiny. Člověk se pak cítí dobře, protože se tělo více prokrví, a tím pádem endotel neboli výstelka v cévách vyrábí větší množství NO. Právě oxid dusnatý podporuje tvorbu endorfinů.

Jak se relativně nové informace o významu NO šíří mezi lidi a zdravotníky?
I když je to známo už více než 20 let a jsou za tím desítky let práce řady vědců na celém světě, stále je poměrně těžké tyto poznatky prosadit do praxe. Přitom jde bez nadsázky o životně důležité informace, o nichž zatím ví poměrně málo lidí, jinak by jich nebylo tolik nemocných a celkově by na tom lidská populace byla po zdravotní stránce mnohem lépe.
Proto opakuji, že oxid dusnatý je druhá nejdůležitější molekula v těle hned po kyslíku, protože do buněk přenáší informace a umožňuje vytvořit lepší podmínky pro přísun živin a kyslíku. Když toto bude splněno, budou všechny orgány dobře fungovat a člověk nemůže být nemocný. NO se podílí na každém fyziologickém procesu v těle, a když se něco podílí na každém procese, znamená to, že to má obrovskou váhu a význam!
Alfa a omega všeho je přitom stav našeho kardiovaskulárního systému. Dá se to přirovnat k autu, protože když se staráme jen o jeho kosmetiku, moc si nepomůžeme, protože nejdůležitější jsou trubky, jimiž teče palivo. Ne náhodou dochází k většině infarktů mezi 2. a 4. hodinou ráno. V noci totiž tělo odpočívá a endoteliální výstelka vytváří méně NO.
V první řadě je tedy třeba dát do pořádku kardiovaskulární systém, Když je v pořádku kardiovaskulární systém, funguje navíc dobře i lymfatický systém. Není to ale o tom, abychom přitom spoléhali jenom na dodání NO. Samozřejmě že je třeba celkově pěstovat životní styl prospívající zdraví, tj. ráno cvičit, jíst zdravě, žít pokud možno v čistém životním prostředí a vyhýbat se stresu, který na naše srdce a cévy působí velmi destruktivně. Sám se tím vším pochopitelně také snažím řídit, takže ráno cvičím atd. atd.

Prozraďte nám ještě něco o sobě. Čemu jste se věnoval v předchozích letech a odkud vlastně pocházíte?
Narodil jsem se v Prešově a studoval jsem nejprve v Košicích a posléze v Praze. Poté jsem působil na vysokých školách a také v ČSAV v oblasti matematicko-fyzikálních věd. Kromě toho jsem se také věnoval rodinnému podnikání v dřevozpracujícím průmyslu a v poslední letech jsem se díky manželce dostal i k tzv. alternativní medicíně. Nyní jsem už v penzi.
Kdo ví, třeba se ještě dožiju toho, že NO bude pomáhat všem, kteří to potřebují. Když Alexander Fleming vynalezl penicilin, než byl tento nový lék uznán, trvalo to dalších patnáct let. Věřím, že v dnešní době to přijde rychleji.

Věra Keilová

 

Koupit Meduňku