Péče o tělo,  Rady a tipy

Zimní péče o vlasy

Zimní období, a hlavně pak časté přechody z mrazu do tepla jsou pro naše vlasy velkou zátěží. Někteří z nás již mají své osvědčené recepty, jiní se spoléhají na čepice a někdo na radikální zkrácení vlasů na jaře. My vám přinášíme několik tipů a jednoduchých, ale přesto osvědčených receptů, jak pomoci svým vlasům přírodní cestou. Ingredience na jejich přípravu určitě najdete doma.

Kdo má pod čepicí
Obecně je nejlepší vlasy přes zimu příliš nezatěžovat. Pokud máte méně kvalitní vlasy, zkuste alespoň přes zimu omezit žehlení a kulmování vlasů. Na konci fénování teplým vzduchem vlasy vždy ještě chvíli vyfoukejte proudem studeného vzduchu, zvláště když se chystáte vyrazit hned ven. Teplotní šok nebude pro vlasy tak velký.
Nosíte-li přes zimu teplou čepici, děláte svým vlasům službu, protože jejich kořínky a citlivá pokožka hlavy zbytečně nemrzne. Může se však stát, že se vám budou vlasu u kořínků trochu více mastit a vyžadovat tak častější mytí. Nezapomínejte však po umytí nanést výživný kondicionér nebo masku do konečků a délek. V zimním období to vaše vlasy opravdu potřebují. Pokud máte pocit, že vám čepice nesluší, zkuste šátek, který vlasy ochrání, je vzdušnější než čepice a jako bonus vám neponičí účes.

Pro regeneraci i lesk

Banánový zábal proti lámavosti vlasů
Potřebujeme: 1 banán, 5 lžic olivového oleje a 1 žloutek.
Banán rozmačkáme vidličkou a smícháme se žloutkem a teplým olivovým olejem. Připravenou směs ihned vetřeme do vlasů, zabalíme do igelitu nebo potravinářské fólie a přikryjeme ručníkem (nejlépe předem zahřátým) nebo dobře poslouží i stará čepice. Zábal nechte působit alespoň 40 minut a poté důkladně opláchněte vlažnou (pozor na kombinaci horké vody a vajíčka, mohlo by se vám ve vlasech uvařit a jeho vyčesávání je zdlouhavé) vodou a vlasy si umyjte jako obvykle. TIP:  Místo žloutku můžeme přidat lžíci medu.

Kopřivy pro lesk a proti lupům
Potřebujeme: 1 hrst sušených kopřiv, ¼ l vody, 1 lžíce vinného nebo libovolného ovocného octa.
Kopřivy přelijeme vroucí vodou, přidáme ocet a necháme 10 minut odstát. Poté tímto odvarem – vlasovou vodu opláchneme vlasy až po umytí šamponem. Takto připravený odvar vydrží 3 dny. Když budete vytrvalí a vydržíte ho používat alespoň 2 týdny, vaše vlasy získají krásný lesk. Působí i proti lupům a nadměrnému padání vlasů a potlačuje svědění pokožky.

Kokosový olej proti roztřepeným konečkům

Potřebujeme: kokosový olej.
Tento rychlý zábal z kokosového oleje dokáže intenzivně zregenerovat přesušené délky a zamezit třepení. Kokosový olej (dle délky vašich vlasů, na středně dlouhé stačí 2 čajové lžičky) dáme rozpustit a zahřát na plotnu, nejlépe ve skleněné misce, poté ho naneseme do konečků vlasů a do délek a jemně vmasírujeme. Zabalíme do igelitu nebo potravinářské fólie a nakonec do ručníku nebo si nasadíme čepici. Necháme působit alespoň hodinu a poté důkladně opláchneme a umyjeme si vlasy jako obvykle. TIP.: Před aplikací zábalu si navlhčete vlasy.

Jogurt pro hydrataci i proti lupům

Potřebujeme: 1 bílý jogurt, 1 polévková lžíce medu.
Jogurt smícháme s medem a naneseme na navlhčené nebo čerstvě umyté vlasy. Naneseme do celé délky vlasů a jemně vmasírujeme. Máte-li mastnější vlasy, masku neaplikujte až k pokožce hlavy. Necháme působit 20 minut a opláchneme vodou.

Květa Čermáková

Koupit Meduňku