Meduňka

Vybíráme z lednového čísla Meduňky: Zdravé bydlení

Co všechno je třeba brát v úvahu, když si doma chceme vytvořit nejen příjemné, ale i zdravé prostředí?
Na tuto otázku odpovídali ve svém článku v aktuálním lednovém čísle Meduňky Ota a Petra Reissovi.
Meduňku
zakoupíte na stáncích PNS a ve vybraných prodejnách, můžete si ji také předplatit.

 

 

 

Na jarní úklid je sice ještě brzo, ale právě na začátku nového roku je dobrý čas přemýšlet o tom, jaké změny udělat ve svém životě ve prospěch zdraví těla i ducha. Zkusme se podívat novýma očima na prostředí, ve kterém žijeme, a opovědět si na otázku, jestli je pro nás zdravé, nebo jestli naopak našemu zdraví spíše škodí.   

Co všechno nás ovlivňuje?
Nejdůležitější faktorem, působícím na naše zdraví, je výživa – strava buduje naše tělo a jeho vlastnosti můžeme správnou skladbou stravy do značné míry ovlivňovat.
Velký vliv na zdraví mají také naše oděvy a obuv, tedy všechny materiály, které se dostávají do stálého kontaktu s naším tělem a ovlivňují ho nejen svými chemickými, ale i fyzikálními účinky. Vhodnou volbou oděvů a obuvi získáme dobrou ochranu při sportu i při různých výkyvech počasí, v opačném případě si můžeme způsobit například špatné prokrvení a deformaci končetin nebo různé kožní alergie, dokonce i vznik nádorů.
Naše buňky reagují nejen na umělé látky, obsažené v jídle, ale ani kůži neprospívá dlouhodobý kontakt s umělými materiály – ať jde o oděv či o předměty z umělých materiálů, které často bereme do ruky (např. počítačová myš).
Podívejme se podrobněji na některé chyby při vybavování domácnosti a jiných místností, ve kterých trávíme podstatnou část svého života. Je škoda, když věnujeme spoustu energie a času zdravému vaření, ale z neznalosti dýcháme zdravotně závadný vzduch ze sublimovaných plastů a nátěrů, pokrývajících téměř 100 % veškerého povrchu našeho bytu. Co udělat, abychom se vyhnuli alespoň těm nejzávažnějším nástrahám v dnešní „moderní době jedové“?

Umělé koberce
Málokoho by zřejmě napadlo, že odpařovací plocha veškerého povrchu středně velkého koberce (o hustotě cca ¾ miliónů vpichů na metr2, s výškou vlasu cca 8 mm) je velká jako plocha středně velkého plaveckého bazénu. Komu by se chtěly „inhalovat“ nezdravé výpary z tak velké umělé plochy, směstnané do našeho pokoje? Umělé látky i koberce uvolňují škodliviny stále, i když už výpary necítíme. Nejvíce škodlivin se uvolňuje první rok(y), než se stabilizují, a pak po delší době, když se mikroskopicky rozpadají. Máme-li doma alergika, pak platí, že „nejlepší koberec = žádný koberec“. Pro ostatní jsou vhodné bavlněné běhouny. Kupujeme-li metrážový vlněný koberec, bývá někdy napuštěn látkou zabraňující šíření požáru, která také rychle nevyprchá. Pokud na koberci rádi cvičíme, dejme raději přednost  přírodním materiálům, nejlépe rostlinným. Živočišná vlákna vždy obsahují i živočišné zbytky, které spolu s vlhkem působí na tělo toxicky. Ovážeme-li např. otevřené poranění vlněnou látkou, můžeme počítat i s otravou krve. Čistá, nebarvená rostlinná vlákna jsou k tělu vždy šetrnější. Škoda jen, že jsou dnes pro neznalost výrobců tak nedostupná.

Lůžkoviny a podlahy
Asi třetinu dne prospíme, proto je vhodné věnovat pozornost také složení našich lůžkovin.
Opět platí, že nejšetrnější k tělu jsou materiály rostlinného původu (kaučuk, kokos, bavlna, len, sláma apod.). Materiály živočišné (vlna, peří, kůže, hedvábí atd.) jsou sice také přírodní, ale mohou působit nepříjemnosti alergikům, zvláště ve vlhkém prostředí, tedy i v lůžkovinách. Umělé materiály se sice zdají být bezproblémové, dříve nebo později však mohou přinášet následky.
Levné slaměné matrace již neseženeme, ale je možné si pořídit přírodní matrace v orientálním stylu. Peřiny z pravého peří jsou dostupné, ale nikoli ideální. Naštěstí se již dají sehnat i bavlněné přikrývky, pohankové, otrubové či bylinné polštáře. Pokud se vám podaří objevit na půdě háčkované záclony od prababičky, vyřešíte tím téměř poslední textilní doplněk bytu.  Téměř všechny hospodyňky je však už dávno s chutí zahodily a vyměnily za moderní a na údržbu nenáročné umělé. K dostání jsou dnes už i záclony lněné.
Co se podlahy týče, nabízí se buď velmi drahý, chemicky neošetřený masiv (bez umělých pěnových podkladů může být ale dřevo problematické), nebo několikanásobně levnější keramická dlažba. Výběr vzorů u keramické dlažby je dnes už opravdu velký…

 

 

 

Koupit Meduňku