Meduňka

Bramborové recepty na víkend…

na rychlé a výborné pomazánky z brambor jsme pro vás vybrali z Bramborové kuchařky od Marcely Šebestové…
(Kniha vyšla v meduňkové edici, koukněte na www.obchodmedunka.cz)

Bramborová pomazánka na chlebíčky
1 kg vařených brambor, 1 červená cibule, 3 sterilované okurky, 200 g majonézy, hořčice, pepř, sůl
Nálev: 1 cibule, sůl, 2 lžíce cukru, 1 lžíce octa, 2 dl vody
Vodu s octem, cukrem a solí svaříme a do nálevu přidáme jemně nakrájenou cibuli. Necháme vychladnout. Předem uvařené a vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme a osolíme. Zalijeme nálevem, přidáme nasekanou okurku, cibuli, pepř, hořčici, majonézu, promícháme a dosolíme podle chuti. Pomazánka je výborný základ na obložené chlebíčky.

Linecká pomazánka
500 g vařených brambor, 3 lžíce oleje, 6 lžic ostrého kečupu, 4 stroužky česneku, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 malá cibule, sůl
Vařené oloupané brambory jemně nastrouháme, ušleháme s olejem, kečupem, drobně nasekanou cibulí, utřeným česnekem a paprikou. Pomazánku necháme v chladu uležet. Je chutná na topinkách nebo toastech. Zdobíme dílky rajčat.

Bramborová pomazánka se sýrem
2 větší vařené brambory, 200 g tvrdého sýra, 2 roztíratelné sýry, 100 g šunkového salámu, sůl, 2 stroužky česneku, 100 g majonézy
Brambory a tvrdý sýr jemně nastrouháme, přidáme roztíratelný sýr, na malé kostičky nakrájený salám, česnek utřený se solí, majonézu a dobře promícháme. Podle potřeby osolíme. Mažeme na krajíčky chleba a zdobíme zeleninou.

Koupit Meduňku