Knihovnička Meduňky,  Meduňka

Šípkové dobroty

Čeká nás slunečný víkend. Pokud vyrazíte do přírody, jistě si všimnete červených šípků zářících na šípkových keřích. Šípky ovšem nejsou jen  krásnou dekorací do vázy, ale můžeme z nich vyrobit i zdravé dobroty, jejichž předností je kromě zajímavé chuti i vysoký obsah vitaminu C…
(Recepty jsou z knihy S. Procházkové Podzimní čarování, která vyšla před časem v meduňkové edici, zakoupíte ji – a kromě ní i řadu dalších velmi užitečných knih z edice Knihovnička Meduňky – přes náš e-shop www.obchodmedunka.cz)

 

Šípková marmeláda
Na marmeládu se hodí především šípky pevně a nepřemrzlé. Každý z nich rozpůlíme nožem a zbavíme ho semen a chloupků vypráním ve vlažné vodě. Pak je uvaříme do měkka v menším množství vody a následně prolisujeme přes síto a zvážíme. Na 1 kilogram protlaku potřebujeme 500 g ovocného cukru nebo medu. Vše svaříme v hustou marmeládu, kterou plníme do malých skleniček, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Marmeládu skladujeme v ledničce.

Šípková marmeláda II.
Na tento typ marmelády se zase hodí měkké přemrzlé plody. Šípky do hladka rozmixujeme a vzniklou směs přecedíme přes jemné sítko. Protlak je pak nutné zvážit, protože na 1 kilogram potřebujeme 500 g ovocného cukru či medu. Vše svaříme v hustou marmeládu, kterou plníme do malých skleniček, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Marmeládu skladujeme v ledničce.

Šípkový likér
Posilujícím nápojem, zvláště pro starší osoby je šípkový likér. Připravíme si jej tak, že 1 litr šípkových plodů a půl kilogramu cukru necháme ve 3 litrech žitné pálenky asi 10 dnů na teplém místě louhovat. Pak dobře přecedíme a nalijeme do skleněné lahve. Pijeme denně 1 štamprlku před hlavním jídlem.

Šípkový likér II.
Čerstvé, měkké šípky rozdrtíme, vložíme je do nádoby a zalijeme 30 procentním čistým alkoholem. Promícháme a necháme 4 týdny louhovat, nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme a zbytek dobře vymačkáme. Plníme do lahví a uschováváme je v chladnu a temnu. Před každým použitím s lahví dobře zatřeseme, protože hustá složka sedá na dno. Likér užíváme 1 x denně po štamprlce.

Koupit Meduňku