Meduňka

Studené polévky pro horké dny

Tentokrát vybíráme z aktuálního červencového čísla MEDUŇKY ukázku z článku naší spolupracovnice, terapeutky klinické nutriční medicíny Charlotte Matyskové o studených polévkách, které sice nejsou pro naši českou kuchyni příliš typické, ale v horkých letních dnech představují skvělou, chutnou a zdravou variantu lehkého oběda. Další „polévkové“ recepty od Charlotte se dozvíte, když si koupíte Meduňku a přečtete si celý její článek (určitě si přečtěte také mnoho dalších zajímavých článků, které toto letní číslo Meduňky nabízí…)

 

 

Letní dny nabízejí tu nejlepší zeleninu. Šťavnaté okurky, sladká rajčata nebo křehké saláty jsou vypěstované a dozrálé venku na slunci. Ať už máte úrodu z vlastní zahrady, nebo zamíříte na trh, léto je nejpříhodnější dobou pro zeleninová jídla. V horkých dnech se kromě salátů z čerstvé zeleniny můžete osvěžit i polévkami, které se podávají vychlazené. Jejich základem je zelenina, vývary, kvalitní oleje a zelené bylinky. Na talíři pak máme barevné, skvěle chutnající jídlo a jako bonus i vlákninu, enzymy, esenciální mastné kyseliny, vitaminy nebo bioflavonoidy – barevné složky zeleniny s antioxidačními účinky. Některé verze studených polévek procházejí tepelnou úpravou, jiné připravíte jen rozmixováním čerstvých surovin. Podávat je můžete s chlebem, chlebovými plackami nebo semínkovými krekry.
Vyzkoušejte některý z těchto receptů…

Polévka z červené řepy
(4 porce)
Sladkokyselá pikantní polévka ze sladké červené řepy a osvěžujícího jogurtu s kousky brambor, okurek a vajíček s výraznou chutí čerstvého kopru.
Potřebujete:
2 větší červené řepy
½ l jogurtu nebo kefíru
½ l zeleninového vývaru
2 brambory
2 vejce
1 salátovou okurku
1 jarní cibulku
sůl, pepř
hrst najemno nasekaného kopru

Postup:
1.Vajíčka uvařte natvrdo, oloupanou řepu a brambory doměkka.
2.Po vychlazení nakrájejte řepu na menší kusy, přesuňte do mixéru a spolu s jogurtem a studeným vývarem umixujte dohladka.
3.Brambory, vajíčka a okurku (tu i se slupkou) nakrájejte na kostičky, jarní cibulku na tenké plátky.
4.Směs řepy s jogurtem přelijte do větší mísy, přidejte kostičky zeleniny a vajíček, podle chuti osolte a opepřete, lehce promíchejte a dejte vychladit.
5. Před podáváním posypte jednotlivé porce nasekaným koprem.

 Dobrou chuť!

 

Koupit Meduňku