Péče o tělo

Znáte ricinový olej?

Ricinový olej je skvělý pomocník, trápí-li vás nadměrné vypadávání vlasů, řídké obočí, řasy, nebo když toužíme po hustějších a zdravějších vlasech. Dokáže opravdu pomoci a první výsledky jsou viditelné již během pár týdnů. Přesto však není mezi lidmi moc známý, což je vzhledem k jeho účinkům škoda. Používali ho již ve starém Egyptě.

Z jedu skvělým pomocníkem

Ricinový olej (anglicky castor oil) se získává ze semen skočce obecného, který můžeme znát pod označením ricinovník nebo Kristova ruka. Zajímavé je to, že tato semena obsahují velmi silný jed- ricin, ricinový olej jedovatý není vůbec. Není však univerzální olej jako například olej kokosový nebo olivový, využívá se zejména v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Ricinový olej se vyznačuje vysokou viskozitou a skvělými hojivými účinky. Je bezbarvý či jemně nažloutlý, bez chuti a vůně.

 

Péče o pokožku

ricinový olej je známý pro své hydratační schopnosti, skvěle pomáhá dehydratované a vysušené pokožce a redukuje tvorbu vrásek a pigmentových skvrn, aniž by ucpával póry. Skvěle pomůže například jeho aplikace na pokožku dekoltu.

Jizvy: Tento olej je vhodný na potírání jizev, hlavně těch čerstvých, pomůže ale i na starší jizvy, ať už po zranění, akné nebo operaci. Stačí každý den například před spaním na očištěnou pleť nanést prstem nebo vatovou tyčinkou malé množství oleje (mějte na paměti, že méně je někdy více). Poté věnujeme chvilku jemné masáži oblasti, kam jsme olej nanesli.

Akné: Ricinový olej pomůže jak při prevenci akné, tak při jeho léčbě. Tento postup je účinný, pokud ho budete opakovat alespoň jednou týdně, při těžších formách akné klidně ob den.
Přes samotnou aplikací oleje je dobré pleť napařit. Poslouží k tomu nádoba s horkou vodou a ručník, který si dáte přes hlavu, aby se pára dostala k vší pleti a během pár minut otevřela póry a pleť připravila na aplikaci oleje. Poté vetřete trochu ricinového oleje na místa postižená akné a jemnými krouživými pohyby ho vmasírujte. Chvilku počkejte a poté pleť jemně osušte papírovým kapesníkem, čímž se zbavíte přebytku oleje.

Kuří oka a otlaky: I když se to může zdát divné, ricinový olej nás také může úspěšně zbavit otlaků a kuřích ok. Stačí je pouze natřít olejem a lehce vmasírovat. Pokud budeme trpěliví, po několika aplikacích bychom se měli těchto nepříjemností zbavit.

Nehtová kůžička: Pravidelným vmasírováním pár kapek oleje do nehtové kůžičky docílíme během pár měsíců zdravých nehtů, které se nebudou třepit ani pokud je necháme narůst delší.

 

Péče o vlasy, řasy a obočí

ricinový olej je skvělým pomocníkem také pro toho, komu příroda nenadělila husté obočí nebo dlouhé řasy. Stačí si vatovou tyčinkou namočenou v ricinovém oleji každý večer natřít obočí. V případě řas je ideální použít k aplikaci čistý kartáček od vypotřebované řasenky. První výsledky by měly být viditelné již po dvou týdnech.

Vlasy

Pokud nás trápí třepící a lámající se konečky, pomůže nám do nic vetřít pár kapek ricinového oleje a lehce ho do vlasů vmasírovat. To samé můžeme udělat s přesušenými délkami. Pozor však na to, abychom to s olejem nepřehnali a vlasy příliš nezatížili.
Díky ricinovému oleji také můžeme urychlit růst vlasů. Stačí vetřít ricinový olej do vlasové pokožky a ke kořínkům vlasů a provést masáž. Toto je vhodné provádět před mytím vlasů, ideální je udělat si zábal a nechat ho působit. Stačí si na vlasy nasadit koupací čepici, či igelit a zajistit teplo starou zimní čepicí. Pokud necháme tento zábal působit hodinu nebo dvě jednou týdně, můžeme se těšit na kvalitnější a rychle rostoucí vlasy.
Pokud smícháme dvě čajové lžičky s vaječným bílkem, získáme skvělý přírodní kondicionér. Zde však musíme dát pozor a při jeho smývání nepoužívat horkou vodu, abychom bílek ve vlasech neuvařili.

Klouby

Trápí-li nás bolest kloubů způsobená artritidou, stačí opět vmasírovat ricinový olej na bolavé místo, například kolena. Je také možno vytvořit prohřívací pastu s přidáním kurkumy nebo cayenského pepře. Pozor však na to, aby se nám taková pasta nedostala do očí!

 

Květa Čermáková

Koupit Meduňku