Z říjnové Meduňky: Zdravý mozek: neurotransmitery – GABA
Z aktuálního čísla Meduňky vybíráme ukázku z dalšího dílu důležitého seriálu MUDr. Ludmily Elekové o zdraví našeho mozku… Celý článek také na emedunka.cz
V tomto dílu našeho seriálu se podíváme na hlavní zklidňující neurotransmiter, gamaaminomáselnou kyselinu, anglicky gamabutyric acid, ve zkratce GABA.
Když se GABA naváže na přijímací neuron, tlumí jeho aktivitu. GABA vyvažuje excitační neurotransmitery a reguluje stimulaci centrálního nervového systému savců. Její účinek vede ke zklidnění, uvolnění a snížení úzkosti. Usnadní usínání a zlepší kvalitu spánku. Také reguluje svalový tonus. Chemicky jde o aminokyselinu, ale chová se jinak než jiné aminokyseliny, např se nezabudovává do bílkovin.
Syntéza GABA probíhá ve všech neuronech, je důležitá pro jejich zdraví. Neurony produkují glutamát z glutaminu a mezi nimi a buňkami glie probíhá neustálá přeměna glutamátu na glutamin. Glie vychytává glutamát ze synaptické štěrbiny a mění ho na glutamin, který si neurony vezmou a vyrobí z něj opět glutamát. Dle potřeby z glutamátu vyrábí GABA. Jak glutamát, tak GABA se mohou stát i zdrojem energie pro neurony. Rovnováha této recyklace je klíčová pro zdraví neuronů. Glutamát je velmi excitační a jeho nadbytek způsobuje excitotoxicitu, nadměrné dráždění neuronů.
Biochemické dráze, která produkuje GABA, se říká GABA shunt (člunek). Pracuje dvěma směry: mění glutamát na GABA nebo dál produkuje glutamát. V potravě konzumujeme glutamin, ten se mění v játrech na glutamát (neboli glutamovou kyselinu), což je excitační neurotransmiter a ten se pomocí enzymu dekarboxyláza kyseliny glutamové (GAD) mění na GABA. Když je narušená produkce energie v neuronu, shunt pošle glukózu směrem ke glutaminu a následně glutamátu.
Protože produkce GABA začíná spalováním glukózy v neuronu, stavy, při kterých mozek nemá dost glukózy, narušují produkci GABA. Jde o stavy hypoglykemie, inzulínovou rezistenci a diabetes, také stavy se zhoršením prokrvení a přísunu kyslíku, jako je zúžení cév a anémie.
Zátěž toxiny narušuje produkci energie, a tedy i produkci GABA nejčastěji ze všech neurotransmiterů. Produkce GABA může být narušená i při genetickém defektu postihujícím enzym transaminázu, pomocí kterého se metabolizuje glutamát s GABA jako koncovým produktem. Enzym GAD potřebuje kofaktory, látky nutné k jeho funkci. Hlavními jsou vitamin B6, zinek, mangan a magnésium.
Jaké jsou symptomy nerovnováhy GABA?
Jsou to hlavně pocity úzkosti a paniky bez důvodu (pozor, může to být i hypoglykemie) a pocity děsu. Vnitřní napětí a rozrušenost. Pocity zahlcení z okolí bez důvodu. Neklidná mysl, je obtížné vypnout myšlenky, když chcete odpočívat, pořád se honí hlavou. Roztříštěná pozornost, člověk má sklon dělat víc věcí najednou, zapomíná, chodí pozdě. Začínají mu dělat starosti i záležitosti, jimiž se dříve nezabýval, nebo mu dělá starosti vše. Na fyzické úrovni mezi symptomy patří přecitlivělost na bolest, fibromyalgie, únavový syndrom, nespavost, mozková mlha, křečové a záchvatové stavy jako např. epilepsie, zvýšená spasticita svalů. Další symptomy a stavy související s nedostatkem GABA kvůli poškození enzymu GAD autoimunitou naleznete níže v textu.
Nedostatek GABA je velmi rozšířený. Hlavními příčinami nedostatku je chronický stres, kolísání hladiny krevního cukru, celkově nezdravý životní styl, zátěž toxiny. Důvodem může být také autoimunitní útok na enzym, který z glutamátu v mozku vyrábí GABA. Spouštěčem autoimunitního onemocnění je často lepek. Existují i genetické odchylky se sníženou efektivitou její syntézy.
Protilátky proti GABA se nazývají anti GAD. Typicky se testují u diabetu 1. typu, na žádance pro laboratorní vyšetření jsou v oddíle vyhrazeném diabetu. GAD se podílejí na vyplavení inzulínu ze slinivky. Bohužel jsou mnohem častější a vyskytují se u více nemocí: kromě diabetu 1. typu se nacházejí u celiakie, Hashimotovy nemoci (autoimunitní zánět štítné žlázy) i jiných autoimunitních nemocí. Anti GAD jsou nejčastěji přítomné autoprotilátky u celiakie a citlivosti na lepek. Je třeba myslit na citlivost na lepek u lidí s projevy nedostatku GABA.
GAD (glutamin acid dekarboxyláza) je důležitý enzym, který mění glutamovou kyselinu, excitační neurotransmiter na GABA. Protilátky útočí na enzym GAD, jehož nedostatečná aktivita pak vede k převaze glutamátu nad GABA a převažují excitační symptomy uvedené výše. Pacienti s pozitivními GAD a celiakií mají vyšší riziko tzv. glutenové ataxie – poškození nervového systému projevujícího se jako porucha rovnováhy.
Symptomy spojené s pozitivními anti GAD protilátkami jsou kromě symptomů nedostatku GABA a již existující autoimunitní nemoci, jako je cukrovka a celiakie, zejména tyto: obsedantně kompulsivní porucha, závratě, výrazná mořská nemoc, vzácněji syndrom ztuhlého člověka. Syndrom ztuhlého člověka je neurologická porucha způsobená anti GAD protilátkami, která vede k nedostatku GABA a převaze excitačních neurotransmiterů, následně k narušené pohybové funkci, ztuhlosti svalů a spasmům. Děti s autismem a anti GAD mívají v reakci na lepek záchvaty vzteku. Lidé s pozitivními anti GAD protilátkami a výše zmíněnými symptomy by se měli vyhnout glutamátu v jídle.
Jak zvýšit hladinu GABA v mozku?
Při nedostatku GABA je třeba upravit stravu tak, aby nekolísala glykemie, starat se o dobrou funkci jater podporou detoxikace a živinami. Pravidelné cvičení většinu dní v týdnu snižuje stres a zvyšuje GABA. Relaxační techniky, jako je meditace, jóga, mindfulness, dechová cvičení apod., také zvyšují GABA a zlepšují reakci na stres.
Velmi důležité je dostatečně spát. Může to být problém, protože nedostatek GABA narušuje schopnost uvolnit se a usnout, ale právě proto je důležité dodržovat opatření zlepšující spánek a mít ho mezi prioritami. Zklidňující večerní aktivity jako poslech příjemné hudby, četba, teplá koupel, masáž, četba nerozčilující literatury, to vše GABA zvyšuje. Sledování obrazovek mobilů a počítačů před spaním ke zklidňujícím aktivitám nepatří. Fermentované potraviny obsahují hodně GABA, protože ji probiotické bakterie produkují. Péče o střevní mikrobiom je pro správnou funkci mozku zásadní.
Jezte potraviny bohaté na vitamin B6, který je nutný pro syntézu GABA. Nachází se v mnoha potravinách, hlavními zdroji jsou maso, ryby, vejce, vnitřnosti, kvašené mléčné výrobky. Vepři jsou schopni využít vitamin B6 nacházející se v otrubách a zabudovat ho do své svaloviny. Vzhledem k tomu, že otruby obsahují mnoho jiných problematických látek (lektiny a aglutininy), je lepší je prohnat přes vepře a sníst jejich maso. Luštěniny jsou také dobrým zdrojem vitaminu B6, ale s výhradou, že obsahují škodlivé lektiny, které se jen částečně rozloží varem. Banány a avokádo, brambory, zelená zelenina a zelí jsou další vhodné potraviny.
Další nutný kofaktor potřebný pro produkci GABA je magnésium. Dobrým zdrojem je zelená zelenina, protože magnésium je součástí chlorofylu. Magnésium a zinek zamykají receptory pro glutamát a tak snižují excitotoxicitu.
Je třeba se vyhýbat nadbytku glutamátu v potravinách, tj. ideálně všem zpracovaným potravinám, ale i uzeninám. Cokoli má typickou umami chuť, obsahuje glutamát. Jde zejména o masox, ale i zeleninové bujonové kostky, polévky v prášku, některá asijská jídla, polotovarové čínské polévky apod. Pozor, i produkt, který má na přední straně obalu velkým písmem napsáno, že neobsahuje přidaný glutamát, ho může obsahovat pod jiným označením. „Bez přidaného glutamátu“ znamená, že výrobce nevzal čistý glutamátový prášek a nepřisypal ho. Produkt ale může obsahovat glutamát pod názvem hydrolyzovaný protein, přírodní aroma, kvasnicový extrakt apod.


