Meduňka,  Recepty

Recepty pro vás: 3x cuketa…

Cuketový salát
500 g malých cuket * 2 lžíce panenského olivového oleje * 1 lžíce citronové šťávy nebo balzamikového octa * mořskou sůl * ovocný cukr nebo agávový sirup
Postup: Cukety nakrájíme na jemná kolečka a orestujeme na olivovém oleji. Poté je  přesypeme do mísy, osolíme, polijeme citronovou šťávou a dle chuti dosladíme. Cuketový salát podáváme jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jej jíme jen tak samotný. Můžeme do něj přimíchat i jiné druhy zeleniny.

Cuketová směs s tofu
 500 g cukety * 250 g uzeného tofu * 1 malá cibule * 2 lžíce nasekaného pórku * 1 červená a 1 žlutá paprika * 1 mrkev * 2 lžíce olivového oleje * mořská sůl * 1 stroužek česneku * 1 lžička bazalkového pesta
Postup: Zeleninu orestujeme na olivovém oleji, přidáme rozmačkaný česnek, tofu, dle chuti dosolíme a nakonec ještě přimícháme pesto. Směs podáváme s chlebem.

Cuketová polévka
1 l vody * 1 střední cuketa * 2 mrkve * 2 lžíce nasekaného pórku * 1 lžíce hrášku * 1 petržel * 2 větší brambory * 2 lžíce olivového oleje * mořská sůl * 1 lžička mořských řas nori * 1 lžíce nasekané petrželky
Postup: Na oleji orestujeme nastrouhanou mrkev, cibuli a pórek, pak vše zalijeme vodou, osolíme a pomalinku přivedeme k varu. Dále přisypeme nahrubo nastrouhanou petržel, cuketu, hrášek, brambory a řasy nori a vše vaříme doměkka. Nakonec přidáme nasekanou zelenou petrželku a můžeme podávat.

Recepty jsme vybrali z knihy Simony Procházkové Buďme zdraví na jaře i v létě, www.knihovnickamedunky.cz

 

Koupit Meduňku