Tři zeleninové recepty…
… které možná oceníte právě teď v létě, kdy míváme chuť na něco lehčího. Navíc jsou rychlé, využívají běžně dostupné suroviny a zeleninové dobroty si snadno můžete vzít s sebou do práce do krabičky... Recepty jsme vybrali z knihy M. Šebestové Babiččino kuchařské umění, která vyšla v meduňkové edici, získáte ji na našem e-shopu www.obchodmedunka.cz Zeleninový hrnecPolovinu květáku povaříme v osolené vodě a rozdělíme na růžičky. Čtyři větší brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Očistíme dvě mrkve, dvě kedlubny a současně s cibulí a půlkou kapusty nakrájíme . Rozpustíme v hrnci 10 dkg másla ( můžeme použít i olej ), vsypeme brambory a zeleninu, trochu podlijeme, osolíme a pod pokličkou…
Listujeme srpnovou Meduňkou: Jak pečovat a nevyhořet…
Aktuální číslo MEDUŇKY má sice hlavní téma CUKR A SŮL, ale – jak už asi, milí čtenáři, dobře víte, najdete v něm i řadu dalších užitečných článků. Zaměřili jste se také na téma, týkající se mnoha z nás – péče o blízkého člověka a problémy s tím spojené. A pohovořili jsme o tom s naší spolupracovnicí Ivetou Kučerovou… Ivetu Machkovou Kučerovou, lektorku kurzů, zaměřených na ženské zdraví, a její projekty (péče o prsa, péče o pánevní dno, Hormonální ladění) jsme v Meduňce představovali už několikrát. Pro popularizaci důležitých zdravotních informací udělala tato usměvavá křehká tmavovláska opravdu hodně, a má i další plány, tentokrát jsme si ale spolu povídaly o jiném…
Inspirace pro dnešní den:
Pozorováním stromů a polí jsem se naučil vše, co vím o Bohu. Nemám žádné jiné učitele než duby a buky. sv. Bernard z Clairvaux, středověký teolog, filozof, myslitel a mystik
Všechno je dobré aneb Jak být zdravý a šťastný (3)
3. díl duchovního seriálu Všechno je dobré vyšel v Meduňce před deseti lety, na otázky Hanky Synkové odpovídala opět Ivanka Adamcová... Cest „domů“ je bezpočet, a já jen doufám, že ten, kdo nás tam očekává, je velmi trpělivý, když jdeme pomalu a když cestou klopýtáme, a že nám nechává svobodnou vůli, abychom si zvolili tu cestu, která se nám jeví jako nejvhodnější. Uvítali bychom, kdyby ta chůze byla co nejméně bolestná… A tak se ptáme těch, kteří už dohlédnou dál než my. Otázky a odpovědiV tomto seriálu nám Ivanka Adamcová postupně vysvětluje, jaké dopady mají naše myšlenky, emoce a činy na náš další život a vývoj. Princip je jednoduchý: myšlenka je…
Inspirace pro dnešní den…
Pro zdravotní stav ženy jsou obdivné pohledy mužů mnohdy důležitější než lék. Françoise Saganová, spisovatelka
Srpen a naše zdraví…
A máme tu začátek dalšího letního měsíce, už osmého. Jak se v srpnu (po) starat o zdraví a na co si dát pozor, ví a poradí nám Ing. Hana Fedora Smejtková… Srpen – termoregulaceSrpen stále patří k elementu Ohně, ale už se postupně objevuje i prvek Země. Proto červená barva Ohně postupně přechází do klidnějších zemitých odstínů oranžové a žluté. Měsíc srpen vládne termoregulaci aneb tzv. trojitému ohřívači. Tři ohřívače představují zdroje energie v dolní (energie ledvin), střední (energie trávení) a horní (energie dýchání) části organismu, proto ovlivňují řadu orgánů. Podle charakteru rozlišujeme termoregulaci nervovou a hormonální. Většinou začátkem měsíce bývá lidem ještě horko, ale v druhé půlce už začínají pociťovat chlad. Potíže…
Z nové Meduňky – k tématu CUKR A SŮL:
Hlavní téma srpnové Meduňky, která právě vyšla, zní CUKR A SŮL. Do tématu přispěla také naturopatka Charlotte Matysková svým článkem o alternativách rafinovaného cukru…Čtěte také na emedunka.cz Sladce, zdravě a s mírou Cukr je v naší stravě tak běžný, že si často neuvědomujeme, kolik ho denně přijímáme a jaký vliv má na naše tělo. Přezdívá se mu také „bílý jed“. I když sám o sobě nijak toxický není, protože neobsahuje žádné jedovaté látky, v nadbytku výrazně škodí svým působením na náš metabolismus.Naštěstí existují přírodní druhy cukru, jako je inulin, stévie nebo kokosový cukr, kterými si můžeme osladit život bez výčitek. Občas. Nadbytek přidaného cukruCukrem jsme obklopeni. Doprovází slavnostní příležitosti, je za odměnu, používáme…
Inspirace pro dnešní den:
Cestu si buď najdu, nebo udělám. Hannibal, vojevůdce
Obsah čísla 8/2025
Milí přátelé a čtenáři naší Meduňky,tentokrát jsem téma pro úvodník hledala déle. Ne, že by byla okurková sezona, kdy se nic neděje, protože s tímto pojmem jsme se už asi nadobro rozloučili, ale inspirací z běžného, každodenního života bylo víc. Pak jsem se rozhodla, že vám zase budu něco vyprávět.V malém domku u lesa nedaleko Prahy, kde teď bydlím, mám sousedky dvě. Obě (zatím) žijí podle starého paradigmatu v oddělení od Boha (Zdroje), od ostatních lidí a tím i od sebe samých. Takhle nás to v naší západní kultuře orientované na výkon a materiální svět s potlačováním všeho spirituálního naučili, jenže to má háček. Protože to není v souladu s…
!! Je tady SRPNOVÁ MEDUŇKA!!
Přátelé, čtenáři a příznivci našeho časopisu, doufáme, že vás potěší zpráva o novém čísle MEDUŇKY, které právě vyšlo – a že vás ještě více potěší srpnová Meduňka sama o sobě!!! Je pro vás k dispozici v „klasické“ papírové podobě na mnoha prodejních místech – stánky PNS, obchody, některé benzinové pumpy atd. a také ve verzi emedunka.cz Hlavní téma se tentokrát opravdu týká každého z nás – věnujeme se totiž CUKRU A SOLI. Kolik cukru a soli konzumovat, čím je případně nahradit, jak působí v našem těle? Víte třeba, která jiná sladidla než cukr málo zvedají glykemický index? A která ho naopak zvedají výrazně? A čím je možné nahradit sůl a…