Děti,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Dnes je Den čokolády!

Podle Lunárního kalendáře krásné paní je dnešek Dnem čokolády (a také Dnem pozitivního myšlení a Dnem první pomoci). Věnujme se ale čokoládě, oblíbené pochoutce, která většinu z nás provází celým životem. Otázka, kterou řeší mnohé babičky, maminky i tety, zní: Koupit dětem čokoládu – nebo ne?
Jak na tento probém nahlížet z hlediska zdravé výživy,
si přečtěte v článku naší autorky, naturopatky Charlotte Matyskové.

Čokoláda a její zdravotní benefity pro děti
Konzumace čokolády přináší kromě pocitů štěstí, spokojenosti a klidu také příznivé účinky na imunitní systém, cévy nebo zuby. Kvalitní čokoláda v malých množstvích je zdraví prospěšný pamlsek, který může pomoci dětem v jejich vývoji.

Čokolády pro děti
Na trhu je velké množství čokolády s přívlastkem „pro děti“, ale většina z nich má velmi nízký obsah kakaové hmoty a tím i nízký obsah prospěšných látek. Naopak kvalitní čokoládu můžete jako malý snack nebo doplněk k čerstvému ovoci, případně celozrnnému pečivu dětem dávat bez obav. Vybírejte vysokoprocentní čokoládu s nízkým obsahem cukru bez hydrogenovaných olejů a palmového tuku. Vyzkoušejte čokolády prémiové kvality, čokolády s kousky sušeného ovoce pro intenzivnější sladkou chuť nebo zdravé verze čokoládových pomazánek.

Psychická pohoda, posílení imunity a zdravé zuby

  • Čokoláda obsahuje látky jako theobromin nebo fenylethylamin, které vyvolávají pocity štěstí, vyrovnanosti a klidu. Theobromin také zvyšuje rychlost přenosu zpráv do mozku a zlepšuje tak kognitivní vývoj. Navíc má uvolňující účinek také na cévy a tak se podílí na snižování krevního tlaku.
  • I malý kousek čokolády poskytne okamžitou dávku energie. Obsažené látky zvýší průtok krve do svalů a mozku a tím i schopnost zůstat aktivní a kreativní.  A to bez následné potřeby konzumovat sladkosti.
  • Další skupinou prospěšných látek v čokoládě jsou flavonoidy, antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály, pomáhají snižovat zánět v těle a posilují imunitní systém.
  • Na rozdíl od zažitých představ pomáhá čokoláda snížit množství zubního plaku. Slupky kakaových bobů, které obsahuje hořká čokoláda, posilují zubní sklovinu.

Zdravý čokoládový recept:Pomazánka z čokolády a lískových oříšků
Verze čokoládové pomazánky, složená výhradně z oříšků a kvalitní čokolády.
suroviny:
(1 sklenice)

  • 100g tmavé čokolády s obsahem alespoň 60% kakaové hmoty
  • 100g lískových ořechů
  • 120ml horké vody
  • 10 ks sušených datlí
  • špetka soli

postup:

  1. Troubu rozehřejte na 175°C.
  2. Velký plech vyložte pečicím papírem, nasypte na něj lískové oříšky a vložte na 8-10 minut do rozehřáté trouby.
  3. Opražené oříšky přesuňte do utěrky a zabalte. Důkladným promnutím v látce je zbavíte všech slupek. Poté je dejte do misky, zalijte filtrovanou vodou a nechte namáčet přes noc nebo alespoň 6 hodin.
  4. Ráno z oříšků slijte vodu a přesuňte je do mixéru.
  5. Na velmi mírném ohni rozpusťte čokoládu a pak ji přilijte k oříškům.
  6. Nakonec přidejte vypeckované datle, špetku soli a 120ml horké vody.
  7. Umixujte hladkou pomazánku. Pro její dokonale hladkou strukturu použijte výkonný blender, ale poslouží vám i tyčový, struktura pomazánky bude jen zrnitější.
Koupit Meduňku