Léčitelství,  Meduňka,  Péče o tělo,  Pro inspiraci,  Zdraví

Jak podpořit jinovou energii

Naše autorka a spolupracovnice Iva Lhotská připravila pro aktuální dubnové číslo Meduňky článek o možnostech podpory ženské energie – kterou ovšem v sobě mají i muži a i oni by měli mít na paměti důležitost rovnováhy mezi oběma polaritami. Ta je totiž jednou z podmínek udržení zdraví těla i duše – jak se dozvíte v dubnovém čísle našeho časopisu, jehož hlavní téma je věnováno možnostem podpory SAMOLÉČICÍCH SCHOPNOSTÍ TĚLA. Čtěte na emedunka.cz

Podle tradiční čínské medicíny plnyou všechny nemoci z porušení harmonie mezi dvěma základními energiemi jin a jang v našem těle. V západním světě zaměřeném na výkon (jang) jsme tím často vychýleni, a tak je třeba jinými aktivitami podpořit jin a dostat se opět do rovnováhy.

Ženy jsou z pohledu staré čínské filozofie taoismu přirozeně povahy jinové a uvnitř jangové, zatímco u mužů je to naopak. Jin symbolizuje tmu, noc, Měsíc, chlad, vodu, zemi, měkkost, pasivitu, introverzi, přijímání, dostředivost a jang naopak světlo, den, Slunce, teplo, oheň, nebe, tvrdost, aktivitu, extroverzi, dynamickou, hybnou sílu a odstředivost.
Každý člověk je kombinací obou zmíněných polarit, z nichž některá převažuje. Jin a jang jsou jako noc a den, které bez sebe nemohou existovat. Jedinou cestou ke zdraví, štěstí a harmonii je jejich neustálé vyvažování.

Posílení jinové energie pomocí stravy
Má-li v sobě žena hodně jangu, může se u ní projevovat neklid, frustrace, hněv, bolesti hlavy, nespavost, neschopnost uvolnění, různé závislosti či neustálá potřeba stimulace. Přebytek jangu lze řešit prostřednictvím stravy, a to snížením množství potravin s jangovým charakterem, a naopak zvýšením spotřeby potravin jinových. Tradiční čínská moudrost říká, že bychom měli upřednostňovat obiloviny (asi 70 %), zeleninu (15 % vařené, 5 % syrové, případně kvašené, a hlavně z lokálních zdrojů) a ostatní potraviny tvořící 10 % z objemu využívat jen pro doplnění. Je vhodné jíst teplou, vařenou stravu, v přiměřeném množství, ne moc sladkou ani tučnou a dobře ji rozkousat. Luštěniny je dobré jíst občas, 2–3x týdně užívat sušené mořské řasy (např. wakame nebo hijiki), které je třeba chvíli povařit v polévce či přidat do pokrmů (předtím je cca 30 min. máčíme ve vodě). Doplníme si tím potřebné minerály a ochráníme se před nedostatkem jinu. Vhodné je jíst rozumné množství ovoce, semínek a ořechů, ryby a maso také vždy s mírou. Pro snazší trávení je doporučováno k jídlu vypít šálek teplého nápoje. Podpoříte tak své zdraví, vnitřní klid i látkovou výměnu. Každý z nás by měl citlivě vnímat své tělo, tedy nejen chutě mlsného jazyka, a volit rozmanité potraviny i způsoby jejich přípravy. Budete-li se udržovat ve zlatém středu, váš inteligentní organismus se časem zharmonizuje sám.

Podpoření ženství
Milé ženy, stává se, že si pod náporem každodenních povinností mnohdy myslíte, že už to dál nezvládnete? Jde to ztuha, když se snažíte fungovat naplno doma i v práci a chcete být dokonalými partnerkami i matkami. Kde najít více času pro sebe, abyste se cítily dobře? Pokuste se každý den na chvíli zastavit a vyšetřit si pro sebe alespoň hodinu či dvě. Je jedno, jestli půjdete cvičit nebo si  třeba doma jen tak zatančíte. Každá žena potřebuje dávat vědomou pozornost sama sobě, svému tělu, potřebám a nezůstávat na posledním místě. Je na čase začít si vědomě tvořit svůj vlastní život, naslouchat své intuici, opět v sobě probudit ženskou jemnost i citlivost a zase začít zářit. Jak to ale v tomto světě neustálé akce, tlaku na výkon, konkurence a ostrých loktů, tedy ve světě plně jangovém, udělat? Jak se průběžně harmonizovat, abychom neztrácely svou drahocennou energii? Začneme-li se nejprve každá starat sama o sebe, bude spokojenější a vyrovnanější celá naše rodina i lidé okolo nás.
Možná znáte pravidlo jednadvaceti dnů. Pokud hodláte opravdu změnit to, co vám nevyhovuje a vyčerpává vás, začněte nový návyk opakovat po dobu 21 dnů. K mentálnímu zafixování nové skutečnosti v životě je zapotřebí minimálně takto dlouhý čas, ale pak je třeba v tom pokračovat i nadále.
Začněte tím, že budete pečlivě vnímat každou minutu svého života, čímž si postupně vytvoříte návyk věnovat se sama sobě. Nikdo nás to nenaučil, a proto je většina žen odpojena od sebe samých a svoje potřeby odsouvá na vedlejší kolej. V nekonečném denním kolotoči pak ztrácí sama sebe, nepřijímá se taková, jaká je, je frustrovaná a unavená.
Už proto bychom se měly naučit ovládat svou energii a pracovat s ní. Vyhledávejme vnitřní klid a rovnováhu, ať už je to formou meditace, cvičení jógy či věnování se jakékoliv činnosti, která povznese naši duši (třeba malování) a zastaví tok dotěrných myšlenek, což nám přinese kýžený odpočinek a opět získáme energii. Je vhodné přidat více jinových aktivit, jako např. pomalou chůzi (procházky), protahování, tchaj-ťi, čchi-kung a více relaxace. Také pravidelně vypínejte mobilní telefon a počítač. Pobývejte více v přírodě a rozvíjejte svoji intuici naladěním na svoje nitro a duši, též více vnímejte svoje skutečné pocity a řiďte se jimi.

Koupit Meduňku