Alternativní medicína,  Meduňka,  Péče o tělo,  Výživa a zdravá strava,  Zdraví

Co je dobré vědět o soli?

Mnoho zajímavých a důležitých praktických informací o soli zahrnuli do svého článku s názvem Co je dobré vědět o soli v zářijové Meduňce MUDr. Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán. Víte třeba, proč se nemá dosolovat hotové jídlo? Dozvíte se v článku spolu s dalšími informacemi… Téma zářijové Meduňky – Sůl a jiné minerály – vás vyzbrojí spoustou znalostí, které můžete ihned uplatnit v běžném životě…
Číst můžete na emedunka.cz

O soli toho bylo již napsáno velmi mnoho. Je napadána za to, že poškozuje funkci ledvin, zhoršuje cévy a vysušuje organismus. Zároveň je ale velmi prospěšná a nemůžeme bez ní žít. Záleží tedy na tom, kolik soli přijímáme a jak ji používáme.
Ledviny a sůl jsou významně propojené. Tento orgán obecně řídí rovnováhu mezi solí a vodou. Sůl je zde zahřívací složkou (jang) a voda ochlazující (jin). Ledviny pak obě tyto složky vyvažují a harmonizují. Když přidáme hodně soli, přehříváme a vysušujeme ledviny i tělo. Naopak pokud přijímáme podstatně více vody než soli, tělo zavodňujeme. Harmonie mezi vodou a solí se také odvíjí podle ročního období, fyzické či duševní práce apod. A aby to nebylo tak jednoduché, je třeba vysvětlit si ještě další skutečnost. Můžeme mít vrozeně nebo získaně oslabenou některou z dvou energetických složek jin a jang a pak mohou obecně nastat dvě možnosti.

Nedostatek jangu ledvin
Mezi příznaky tohoto projevuje patří: zimomřivost, studené ruce, nohy, zadeček a často i nos. Jsou potřeba ponožky na spaní. Objevuje se únava, častější močení a tendence k otokům. Nezřídka se u žen také vyskytují bílé výtoky a pobolívání v zádech. V tomto případě je poměr soli a vody posunutý ve prospěch vody, a tudíž není možné dál radikálně snížit sůl a pít mnoho vody. Poškodili bychom si již tak slabý jang ledvin.

Nedostatek jinu ledvin
Mohou být příznaky jako pocity horkosti i návaly horka a pocení, noční pocení spolu s horkými dlaněmi, ploskami nohou a hrudníkem. Je velká touha po pití, někdy i v noci. K tomu se často přidávají bolesti v bederní oblasti zad. Zde naopak musíme poměrně významně sůl snížit a přidat tekutiny.
Velmi složitá a obsáhlá kapitola se také týká soli a našich cév. Nadbytek soli škodí našim cévám i šlachám rozhodně škodí a vede k tvorbě kamenů.
Většina lidí – a zejména čtenářů Meduňky – již ví, že je třeba snížit sůl ve stravě, a přitom počítat se solí obsaženou v pečivu, uzeninách, ale i v mnoha dochucovadlech a připravených pokrmech. Ovšem jedna skutečnost není tak známá, přestože je naprosto zásadní. Nejvíce škodí sůl, která není zabudovaná do potraviny. Tím se rozumí veškeré dosolování hotových pokrmů, ale i solení syrových salátů, brambůrky, tyčinky pop corn….  Tato sůl jde totiž velmi rychle do našeho organismu, vyhledává hlenové usazeniny a vytváří tuhé struktury, a to jak na úrovni cév, tak i jiných tkání a orgánů. Vznikají nejrůznější usazeniny a kamínky a cévy ztrácejí svou pružnost. 
Proto je nejdůležitější zásadou při používání soli zabudovat jí při vaření do jídla. Tím snížíme její tendenci k tvorbě zatvrdlin a usazenin. Jinými slovy– sůl přidáme hned na začátku vaření, protože tím ji napojíme na strukturu potravin. Například dáme na pánev olej, cibulku, sůl a pak další zeleninu, zalijeme a dusíme…. Výjimky jsou dvě:
1. Když děláme zeleninový vývar, vaříme ho bez soli. Potřebujeme totiž, aby se živiny dostaly ze zeleniny do vody, a to by se nestalo, kdyby byla nasycená solí.
2. Druhá důležitá výjimka je při vaření luštěnin. Ty zásadně vaříme bez soli, jinak by byly tvrdé a takové luštěniny jsou nestravitelná.

Jak tedy dostat sůl do luštěnin sůl?
Máme několik možností. Nejprve si uvaříme samotné luštěniny (například v tlakovém hrnci). Pak dáme na pánev olej, cibulku, trochu soli a restujeme. Přidáme uvařenou luštěninu a chvíli provaříme. Luštěniny také při vaření dosolíme používáním sojové omáčky, miso pasty nebo ume octa.
Mnozí namítnou, že když vaří jídlo pro celou rodinu, je těžké uvařit tak, aby to vyhovovalo všem. Když to však zkusíte, zjistíte, že to není takový problém. Vždy vaříme s opravdu malým množství soli a ti členové rodiny, kteří potřebují více soli, si pokrm dochutí opět přípravky, v nichž sůl již zabudovaná (napojená) a neškodí, to znamená kvalitní sojovou omáčkou, miso pastou, ume octem či gomasiem…

Koupit Meduňku