Meduňka,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

RECEPT NA VÍKEND – inspirace z lednové Meduňky: Slaný koláč s kozím sýrem

V lednové Meduňce v seriálu Abeceda zdravých potravin – se jeho autorka, naturopatka Iveta Kulhánková – věnuje červené řepě = zelenině, která má pro zdraví opravdu velké množství benefitů, ale připouštíme, že ne každý je jejím „fanouškem“. Proto Iveta vybrala několik „řepových“ receptů, které možná některé váhavce přesvědčí, aby dali červené řepě šanci. Vyzkoušejte třeba tento jednoduchý recept, který – jak říká Iveta – může být i „pro začátečníky“…-:)

Slaný koláč s kozím sýrem

Suroviny na velikost remosky: 1 velká nebo dvě střední řepy, listové těsto (stačí polovina balení), kozí nebo čerstvý sýr, 80 g másla, 1 lžíce balsamico octa, 1 lžíce nerafinovaného cukru, špetka soli, tymián
Postup: Řepu vaříme ve slupce, dokud nezměkne. Poté necháme lehce vychladit, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Rozehřejeme remosku a vymažeme remoskovou formu.
Odebereme půl těsta a vyválíme z něho placku, kterou položíme na dno formy. Kraje ohneme tak, abychom dostali úhledný kulatý koláč. Kolečka řepy od kraje klademe po obvodu, jedno těsně vedle druhého. Máslo rozpustíme s cukrem, octem, solí a lístky tymiánu a celou směsí polijeme řepu. Pečeme asi 15 minut a před podáváním posypeme kousky sýra. Lze dozdobit i čerstvými lístky rukoly, která díky své hořké chuti podporuje trávení. Dobroru chuť!

Koupit Meduňku