Duchovní články,  Meduňka,  Rozhovory

Z nové Meduňky: Astrologie není věštba…

říká uznávaný astrolog Pavel TURNOVSKÝ v titulním rozhovoru březnové Meduňky, během nějž probrali s redaktorkou Věrou Keilovou řadu důležitých témat. Čtyři stránky zajímavého textu budou možná důležitou inspirací právě pro vás, nabízíme vám ukázku. Nové číslo Meduňky právě vyšlo a zakoupíte na buď v „papírové“ podobě na stáncích PNS a v obchodech nebo v elektronické verzi na emedunka.cz Pokud byste si chtěli náš časopis přeplatit – koukněte na www.obchodmedunka.cz

Z rozhovoru V. Keilové s Pavlem Turnovským:
V pojetí známého a uznávaného astrologa Pavla Turnovského by astrologie měla lidem především pomáhat v jejich osobním rozvoji, proto sám sebe nazývá astrosymbologem. Říká, že důležité je nedělat klientovi kázání a hledat smysl toho, co se děje. A jak vidí současnou, nelehkou situaci v souvislosti s epidemií koronaviru?

Z našeho rozhovoru vyplynulo, že epidemie podle všeho souvisí s konjunkcí Saturna s Plutonem. V minulém století k ní došlo např. v roce 1914, kdy začala první světová válka, v roce 1947 pak začala válka studená a v roce 1982 se rozhořel boj o nástupnictví v čele Sovětského Svazu. Právě tato konstelace doprovází současné utužení režimů, mocenské boje a omezování osobních svobod. Možná vás to nepotěší, ale k výraznějšímu zlepšení celospolečenské situace dojde podle Pavla Turnovského zhruba až za dva roky, což mimochodem odpovídá pohledům i dalších, různě obdařených lidí.
Jak asi většina z nás ví, v prosinci 2020 – přesně na zimní slunovrat – také došlo ke konjunkci Jupitera se Saturnem. První otázka rozhovoru se proto nabízela sama.

Co nám tato nedávná konjunkce Jupitera a Saturna přinesla? Mohli ji pouhým okem zaznamenat i laici?
V nedávné době, když byla jasná obloha, a to dokonce i ve městech, kde panuje světelný smog, jsme na noční obloze skutečně mohli pozorovat dva světelné body, které se k sobě pomalu přibližovaly. Ten jasnější vpravo byl Jupiter a ten o něco méně jasný vlevo byl Saturn. Dne 21. prosince se ve večerních hodinách setkaly v konjunkci. Jupiterova perioda průchodu celým zvěrokruhem trvá necelých 12 let, Saturnova 29 a půl roku. Tyto planety jsou lidem známé odjakživa a kolem tohoto dne byly na obloze ve srovnání s ostatními pohybujícími se světelnými disky výrazně pomalejší.
Ke konjunkci těchto planet dochází každých dvacet let a vztah mezi Jupiterem a Saturnem byl v astrologii vždy velmi důležitý. Jupiter je největší a nejjasnější planetou naší sluneční soustavy a astronomové proto někdy žertují, když říkají, že naše sluneční soustava je tvořena Sluncem, Jupiterem a nějakým tím smetím. Jupiter ovlivňuje sluneční aktivitu v jedenáctiletých periodách. Vždy byl považován za dobroděje, a v češtině se mu také říkalo Dobropán.
Typickými jupiterskými vlastnostmi jsou hrdost a pýcha, jenže aby růst byl zdravý a nebyl rakovinou, musí se opírat o pravidla, zákony a řády. A ty v současné astrologii představuje Saturn, který v tradičnějších přístupech býval považován za původce chudoby a omezení. Však se mu také říkávalo Hladolet, tedy ten, který přináší hladová léta. Na druhé straně ale ochraňuje přírodu, učí nás hospodařit a šetřit zdroje.
Nedávná prosincová konjunkce nastala na prvním stupni znamení Vodnáře, a na další dvě století se tedy usazuje ve vzdušném živlu. Připomeňme si, že první nahlédnutí do vzdušných Vah v roce 1980 přineslo během dalšího dvacetiletí neuvěřitelný rozmach počítačové techniky. Rozšířil se internet a začala éra mobilních telefonů. S čím můžeme nyní počítat na další dvě století, je nejspíš plná digitalizace našeho světa a pronikání lidstva do nejbližšího vesmíru.

Co tedy tato jupitersko-saturnská konjunkce symbolizuje?
Je to období přechodu, kdy končí jedna éra. Svět, jak jsme jej znali před coronavirem, se totiž postupně hroutí. Sklízíme to, co jsme před dvaceti lety za konjunkce těchto dvou planet v Býku zaseli a poté pěstovali. Končí konzumní způsob života, plýtvání, zbytečné převážení produktů z jednoho kouta planety na druhý i všelijaké trajdání po světě. Staré přísloví říká: „Po staru se žít nedá, nejsou na to peníze…“

Koupit Meduňku