Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Péče o tělo,  Zdraví

Který orgán je v únoru nejohroženější? Tipnete si?

V druhém měsíci roku jsou nejvíce ohroženým orgánem ledviny, proto bychom jim měli věnovat zvýšenou pozornost a hýčkat je vhodnou stravou, teplem a dalšími způsoby. Jaké to jsou? Dozvíte se v kapitole věnované ledvinám v knize Simony Procházkové Vítej, zimo bílá, tento titul patří do meduňkové edice a můžete si ho zakoupit na www.knihovnickamedunky.cz
I když zimu jsme podl ekalendáře přivítali už v prosinci a za pár týdnů se s ní budeme spíš loučit, rady týkající se ledvin a péče o ně jsou stále velmi potřebné. Nezapomeňme, že na energetickém stavu ledvin se projevuje i strach, nervozita, úzkost, obavy a další podobné negativní emoce, které bohužel vinou aktuální sitauce prožíváme téměř všichni. Tak pečujme o své ledviny podle Simoniných rad – v knize se jich dozvíte mnohem více. Ledviny se nám za to odvděčí… Autorka se ale v knize – navzdory jejímu pěknému názvu – věnuje i řadě nadčasových, tedy nejen zimních témat a mnohé rady se budou hodit po celý rok.

Trocha anatomie: Ledviny – ren
Ledviny mají tvar fazole, přitom vnitřní zakřivení vytváří proláklinu, konkávní vtažení. V této části vyúsťují krevní a lymfatické cévy, nervy a ledvinová pánvička do vstupní části močovodu. Obě ledviny leží v krajině bederní, vždy jedna po straně páteře. Každá ledvina je 10–12 cm dlouhá, 3–4 cm tlustá a 5–6 cm široká a váží 120–300 g. Základní funkční jednotkou ledvin je nefron, který se skládá z glomerulů (klubíčka kapilár) a z tubulů (systém kanálků). V glomerulech se filtruje krev a v tubulech se koncentruje moč, která pak odtéká z ledvinové pánvičky močovodem do močového měchýře a následně je vypuzována močovou trubicí ven z těla.
Funkce ledvin je těsně spojena s cévním systémem. Během 1 minuty proteče ledvinou množství krve dvojnásobně převyšující její vlastní hmotnost. V klidovém stavu je prokrvena jen část ledvin. 
V ledvinách také vznikají důležité hormony, které regulují krevní tlak, udržují náležité množství vápníku a stimulují kostní dřeň k tvorbě červených krvinek. Ledviny rovněž produkují sekret zvaný renin, který přechází do krve a je dopravován tam, kde je nutné zúžit krevní cévy.  Alarmující je skutečnost, že funkce ledvin u zdravých lidí slábne už od 20 let.

Jak poznáme oslabené ledviny?
Nedostatečná činnost ledvin se projevuje hromaděním odpadových látek v krvi, které měly být odstraněny. Tento stav se nazývá urémií a projevuje se mnoha symptomy, jako jsou bolesti hlavy, závratě, zvracení, křeče, zrakové potíže, typicky zapáchající dech. Pokud máme častější angíny, problémy s vlasy, nehty, trpíme na záněty čelních dutin, bolesti kolen (pravé koleno – dysfunkční je levá ledvina, levé koleno – dysfunkční je pravá ledvina), celoplošné ekzémy, upozorňuje nás tělo, že s našimi ledvinami není něco v pořádku.

Prokazatelné souvislosti
Alternativní medicína dává do souvislosti mozek a močový systém, počínaje ledvinami. Po těžkých operacích ledvin dochází obvykle po 10 letech k onemocnění mozku, obvykle k rakovině. Zkušenosti terapeutů neustále potvrzují fakt, že každé i sebemenší onemocnění močového systému se dříve či později projeví na určité mozkové činnosti. Například u záchvatů epilepsie bývají ve většině případů jakousi předzvěstí záněty močového měchýře bez zjevné příčiny. Při dlouhodobých komplikacích s močovým měchýřem zjišťujeme částečnou, někdy i větší ztrátu stability až po pády.  Problémy s močovými cestami a ledvinami se vyskytují i u pacientů s Parkinsonovou nebo Alzheimerovou nemocí.
Sousedé močového měchýře a ledvin jsou slezina a slinivka. Zejména dysfunkce slinivky, která doslova ovládá všechny sliznice v těle, zapříčiňuje to, že slizniční vazivo močového měchýře ztrácí pružnost.  Močový měchýř a ledviny mají také vazbu na plíce a tlusté střevo.

Ledviny jsou orgány strachů, obav a úzkostí…
Oslabené ledviny mají obvykle ustrašení lidé trpící trémou, vnitřní nejistotou a neklidem. Neprospívají jim ani nevyřešené potíže ve vztazích, ať už partnerských, rodičovských či mezilidských.

Nejlepší čaj na regeneraci ledvin – čaj Jiřího Janči

Složení Jančova ledvinového čaje
3 díly natě celíku zlatobýlu (musí být použitý pouze tento druh celíku Solidago virgaurea)
1 díl natě přesličky rolní
1 díl natě truskavce ptačího
1 díl natě rdesna blešníku
Postup: Léčivky smícháme dohromady, čaj si připravíme tak, že 1 čajovou lžičku směsi přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme a popíjíme.
Čaj se popíjí 3× denně šálek po dobu 8 týdnů, nesmí se ani den vynechat a musí být vždy čerstvý!

Upozornění! Nesmím zapomenout zdůraznit, že ledviny mají tendenci se smršťovat a právě tyto bylinky je začnou nutit se opět roztáhnout a výkonně pracovat. Tak během ledvinové kúry někteří lidé pociťují bolestivost v oblasti ledvin, to je ale v pořádku.

Ranní citronový nápoj
Tímto čisticím, posilujícím a zásaditým nápojem můžeme začínat každý den…
Potřebujeme: 3 dl vroucí vody, 1 lžíci čerstvé citronové šťávy
Postup: Obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme po doušcích nalačno. Pak bychom neměli půl hodiny nic jíst ani pít. Tento postup provádíme denně, po dobu 8 týdnů.

Odvar z ječných krup posiluje činnost ledvin
Potřebujeme: 1 šálek krup, 4–6 šálků vody
Postup: Kroupy vaříme asi 1 1/2 hodiny, po uplynutí této doby je přecedíme a odvar z nich popíjíme po doušcích denně po dobu 4 týdnů.

Koupit Meduňku