Meduňka

Vítáme novou zimně – vánoční MEDUŇKU!

Přátelé milí, hurá! Je tady nová, prosincová MEDUŇKA, skvělá a rozmanitá, nabitá články,  které souvisejí s tímto časem, ale zároveň si přečtete i o tématech nadčasových. Prosincové číslo Meduňky totiž už tradičně věnujeme zimě a Vánocům, ale dobře si v ní počtou i ti, kdo si na vánoční přípravy až tak příliš nepotrpí a zajímá je spíše péče o zdraví či jiná další témata. Tištěná MEDUŇKA je k dostání na stáncích PNS, v obchodech, pokud dáváte přenost elektronické verzi, koukněte na emedunka.cz   
Pokud si chcete Meduňku na příští rok předplatit, podívejte se na www.obchodmedunka.cz    

A co si v prosincové Meduňce přečtete?
V titulním rozhovoru tohoto čísla s názvem Boží otisky v nás si redaktorka Věra Keilová povídala s Jiřím Ledvinkou, který o sobě říká, že má dar přímé komunikace s Otcem – těmito slovy nazývá své napojení na Vyšší inteligenci a každé jeho vystoupení má velký ohlas. Probrali společně řadu věcí a jistě vás některé informace osloví.     
Hlavní téma PRO KLIDNÉ A ŠŤASTNÉ VÁNOCE obsahuje devět různých článků, kterými bychom rádi přispěli ke klidnému prožití těchto svátků u vás doma. Věnujeme se vánočním tradicím – autorka kuchařek a znalkyně tradic našich předků Alena Gajdušková vysvětluje, jak prožívali advent a Vánoce naši předkové a nabízí také několik starých receptů na staročeská sváteční jídla z hrachu, krup atd. V článku Zdeňky Vaculík Erlebachové o vánočních zvycích a rituálech se kromě jiného zase dozvíte, jaké to dary přinesli do Betléma tři králové – Vít třeba, co je to myrha?
O Vánocích jakožto svátcích pospolitostí píše psychiatrička a psychoterapeutka MUDr. Andrea Dutková, má určitá doporučení pro rodiče a kromě jiného třeba také vysvětluje, co je to emoční vřelost a kdy tento pocit prožíváme. Psychologický pohled na Vánoce nabízí ve svém článku Klidný přístav v rozbouřených vodách také terapeut Jan Vávra a (kromě jiného) se s námi podělí o své poznatky získané v rámci dlouhodobé práce s lidmi a svého vlastního výzkumu odolnosti. Co obecně pomáhá, abychom si dokázali udržet pozitivní pohled na svět i v obtížnějších časech?
Dětská psycholožka PhDr. Michaela Vítečková nabízí ve svém článku pohled na Vánoce očima dětí – mnohdy totiž ve jménu nejlepších úmyslů děláme vše proto, aby adventní čas byl časem nervozity a napětí a všeho moc škodí.

Naše autorky Ing. Iveta Kulhánková a Jitka Větrovská se – aniž se na tom domluvily – rozhodly v našich očích rehabilitovat tak trochu „odstrčeného“ vánočního kapra – klinická naturopatka Iveta objasňuje zdravotní a výživové benefity kapřího masa a obě autorky také nabízejí své vyzkoušené a vymazlené recepty na kapří dobroty. Abychom měli před Vánoci i sladkou inspiraci, je tu článek Markéty Vopičkové Cipprové o svátečním pečení ze zeleniny. Všichni jistě máme své oblíbené recepty na vánoční klasiku, na kterou nedáme dopustit, ale co tahle zkusit i něco nového? Třeba skvělé mrkvové muffiny nebo sváteční dort z červené řepy s čokoládou. Mimochodem, je opravdu vynikající…
Blíží se konec roku, a proto si přečtete i článek Markéty Petříkové týkající se energií spojených s koncem roku, autorka radí, jak s těmito energiemi pracovat a jak jich využít.
Milena Králová připravila tarotový výhled do celého nadcházejícího roku 2021, kdy nám bude vládnout archetyp duchovní změny. Přicházející čas nás totiž bude konfrontovat s pátým tarotovým archetypem, nazývaným Velekněz nebo také Papež či Hierofant. Rok Velekněze je obecně zdrojem nové sily a regenerace, kdy by hlavním úkolem pro každého měla být duchovní práce na sobě.   
Výhledu do příštího roku se týká i článek Evy Joachimové, která vychází z čínské kosmogonie. Nejdůležitější radou je podle Evy zůstat v pohodě.
Věnujeme se samozřejmě také zdravotním tématům – MUDr. Tomáš Lebenhart odpovídá ve svém článku na otázku, proč v zimě více marodíme. Jednou z naprosto triviálnich příčin je podle něj pokles vitaminu D3 v krvi. Tento vitamin je totiž základním pilířem
protiinfekční, ale i protinádorové imunity. Informuje také o možnostech protivirové obrany.
Jaké jsou příčiny a následky nedostatku svalů? Ve svém článku o problémech pohybového aparátu to rozebírá MUDr. Ludmila Eleková. Vysvětluje, jak je třeba se starat o náš pohybový aparát, aby nám vydržel maximálně funkční do co nejvyššího věku. Víte třeba, k čemu je dobrý známý cvik zvaný „prkno“?
V článku Největší biologický experiment pokračuje jeho autor Ing. Marek Kopčaj  ve výčtu důsledků uměle vytvořeného elektromagnetického pole. V tomto čísle Meduňky najdete také článek Simony Procházkové o pozapomenuté staročeské zelenině – vodnici a tuřínu (tuřín je například výborným přirozeným prostředkem proti dně a artróze). Známý bylinář Václav Větvička představuje léčivé účinky celíku zlatobýlu a Jiří Mazánek napsal hezký článek o lásce, která je důležitá nejen o Vánocích…-J…
…a to ještě není všechno, v Meduňce je toho ještě mnohem víc…

Milí čtenáři, prosincová Meduňka, poslední s letopočtem 2020 je tady pro vás – připravovali jsme ji s velkým nasazením a věříme, že je to na ní vidět a že to oceníte. V tomto podivném neklidném roce je MEDUŇKA vaší jistotou a můžete se na něj spolehnout.
Přejeme vám pěkné a zajímavé počtení – a klidný začátek adventního času… Srdečně vaše redakce  

Koupit Meduňku