Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Recepty

Když si vlastnoručně naložíte okurky…

čeká vás dvojí radost, milí přítelé. Jednak si – pokud vše dobře dopadne – pochutnáte na této oblíbené naložené zelenině a za druhé budete mít skvělý pocit, že jste to zvládli! Nakládané okurky jsou výborné k masu, k sýru, na obložené chleby i k dalším dobrotám. Existuje mnoho různých receptů, pokud nemáte ten „svůj“, vyzkoušejte následující recept, který je součástí článku o kvašení zeleniny od Zdeňky Vaculík Erlebachové. Celý článek pak patří do hlavního tématu v aktuální zářijové Meduňce.

Recept na kvašené okurky
Potřebujeme: 2 kg tvrdých okurek„nakládaček“, 6 čerstvých chilli papriček, vinné listy, 5-6 bobkových listů, 10 větších stroužků česneku, 5-6 květenství kopru i se stonkem, sůl
Postup: Nejprve si připravíme nálev. Svaříme vodu se solí, na 1l vody připadnou 3 lžičky soli. Okurky blanšírujeme 1 minutu ve vroucí vodě – v jiném hrnci, než je nálev. Poté je naskládáme do suchých sklenic, přidáme chilli papričky, kopr, česnek a bobkový list. Poslední vrstvou jsou vinné listy. Na závěr zalijeme nálevem. Zatížíme, zakryjeme čistou utěrkou a na teplém místě okurky kvasíme 10–14 dní. V průběhu kvašení se nálev zakalí, což je přirozený a správný proces. Kvašení je ukončeno, když se nálev vyčistí. Sklenice pevně uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.

Recept na kvašené okurky
Potřebujeme: 2 kg tvrdých okurek„nakládaček“, 6 čerstvých chilli papriček, vinné listy, 5-6 bobkových listů, 10 větších stroužků česneku, 5-6 květenství kopru i se stonkem, sůl
Postup: Nejprve si připravíme nálev. Svaříme vodu se solí, na 1l vody připadnou 3 lžičky soli. Okurky blanšírujeme 1 minutu ve vroucí vodě – v jiném hrnci, než je nálev. Poté je naskládáme do suchých sklenic, přidáme chilli papričky, kopr, česnek a bobkový list. Poslední vrstvou jsou vinné listy. Na závěr zalijeme nálevem. Zatížíme, zakryjeme čistou utěrkou a na teplém místě okurky kvasíme 10–14 dní. V průběhu kvašení se nálev zakalí, což je přirozený a správný proces. Kvašení je ukončeno, když se nálev vyčistí. Sklenice pevně uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.