Meduňka,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Už dozrávají…

Pokud jste v posledních dnech vyrazili na procházku do přírody, možná jste si všimli, že na stromech kolem cest či v alejích už dozrávají ŠVESTKY. Tohle oblíbené ovoce pozdního léta se pyšní jednak lahodnou chutí (třeba takový švestkový koláč nebo tradiční česká dobrota – švestkové knedlíky…-:), ale i léčivým působením – pomáhají při dně, jsou skvělým přírodním projímadlem a mají i další zdravotní bonusy…
(článek připravila Simona Procházková)

Co švestky obsahují?
Jsou především zásobárnou minerálů, především fosforu a draslíku, v menším množství obsahují i vápník, hořčík a železo. Dále pak vitamíny skupiny B,  E, C, provitamín A, organické kyseliny, třísloviny a vlákninu.

Léčivé účinky švestek
Tyto plody jsou výborným lékem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu. Pomáhají také chránit srdíčko a cévy, snižují hladinu cholesterolu. Velmi účinné jsou při střevních problémech a zácpě.

Švestky ulevují bolavým kloubům
Víte, že švestky jsou výborným pomocníkem při dně? Jako vynikající prostředek odbourávající a vyplavující především močovinu, která je vlastně příčinou této nemoci. Pokud máme k dispozici čerstvé švestky, doporučuje se vždy před hlavním jídlem zkonzumovat 1 – 2 plody nebo vypít 2 skleničky švestkové šťávy. Jinak používáme švestky sušené, namočené přes noc ve vodě a vodu vypijeme.

Švestky: účinné přírodní projímadlo
Švestky jsou jedním z nejstarších domácích prostředků proti zácpě. Mají vysoký podíl vlákniny, která podporuje střevní stahy a nucení na stolici.
Večer naložíme 7 – 10 švestek do čisté vody a ráno je nalačno sníme a zapijeme vodou, v níž byly naložené. Toto velmi účinné projímadlo můžeme podávat v menším množství i dětem.
nebo
Nadrobno nakrájíme 100 gramů sušených švestek, 550 g lněného semene, 70 gramů datlí a 75 g fíků, vsypeme je do vroucí vody a vaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout, nalijeme do sklenice a uložíme v ledničce. Při potížích se zažíváním si dáváme 3 x denně 1 čajovou lžičku této směsi a zapijeme ji 0,5 litrem čisté neperlivé vody. Další možností je, když si večer si smícháme 2 dl šťávy ze švestek s 3 dl vlažné vody a tímto nápoje zapijeme 1 lžíci lněných semínek. Ráno je úspěch zaručen.

Ume-boshi ocet – pryč s překyselením organismu!
Umeboshi jsou malé japonské švestičky, které obsahují velké množství vápníku, hořčíku a železa. Používají se jako lék při respiračních onemocněních, zažívacích obtížích, při snížené imunitě a na celkové ozdravení organismu.

Jak se vyrábí umeocet?
Umeocet se vyrábí tak, že jsou švestičky na dva roky nakládány v dřevěných sudech do soli. Po ukončení procesu jsou švestičky svraštělé, nasáklé solí a mají zvláštní slano-kyselou chuť. Tekutině, která se během tohoto procesu shromažďuje na dně sudu, říkáme umeocet.

Léčivé účinky umeoctu
Umeocet obsahuje velké množství enzymů, vitamínů a minerálních látek. Pomáhá při celkové detoxikaci organismu, poruchách trávení, pálení žáhy, překyselení i bolestech hlavy.

Jak používat umeocet?
Na posílení a regeneraci organismu si můžeme dopřát tuto kúru – každé ráno nalačno (po dobu 6 týdnů) vypijeme 0,5 litru vlažné vody s přídavkem 1 lžičky umeocta. Při pálení žáhy si 1 lžičku umeocta zapijeme 1 dl vlažné vody. Pár kapkami umeocta můžeme dochucovat zeleninové saláty, rýži, obiloviny a luštěniny. Pak již nemusíme pokrm solit.

Švestkové pecky spolehlivě prohřejí
Sušené pecky těchto plodů jsou vynikající náplní k výrobě zahřívacích polštářků. Ty si můžeme vyrobit tak, že dobře vysušené pecky naplníme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Když si potřebujeme nahřát některou část těla, stačí polštářek vložit na chvilku do rozehřáté trouby a můžeme použít. Tento polštářek je výborný například při břišních kolikách u miminek.

Koupit Meduňku