Meduňka

Meduňka radí: Prevence i léčba korona-infekce, pomocí homeopatie a beze strachu

Milí čtenáři, Meduňka je tu pro vás stále a snaží se radit, pomáhat i inspirovat i v těchto nelehkých dnech. Aktuálně vám nabízíme následující článek o možnostech léčby a prevence koronavirových infekcí pomocí HOMEOPATIE. Článek připravil  Kryštof Látal, Dipl. hom.

 

Zdá se, že úzkost a strach jsou dvě hlavní emoce, které ovládly Česko. Lidé mají pocit, že vdechují jed, který poletuje všude kolem nás. Neviditelný a smrtící. Je tato drastická představa o realitě na místě, nebo se jedná o katastrofální paniku, která víc než virus nakazila celou společnost? V tomto článku se dozvíte zajímavé informace o pandemie COVID-19, které vám otevřou oči a možná vás i uklidní. Zároveň vám dám několik doporučení na konkrétní homeopatické léky, které jsou účinné v léčbě i prevenci tohoto infekčního onemocnění.

Na začátku bych si rád půjčil slova předního českého neurologa dr. Martina Stránského, který říká: „Hysterie kolem koronaviru je mnohem nebezpečnější než samotný vir”. A nejspíš má pravdu. Každý rok se totiž Českem prožene ,,naše“ chřipková epidemie. A víte, jaká jsou čísla? Statisíce až milion lidí touto sezonní chřipkou onemocní. Počet mrtvých je v průměru 1500 až 2000 lidí ročně – a to se pořád bavíme o Česku (zdroj: ČZÚ).
Jaký je tedy průběh onemocnění?
V Česku se prakticky vůbec nemluví o tom, že podle všech světových dat má COVID-19, nemoc způsobená novým koronavirem, u 95 % pacientů mírný průběh. Zdravý člověk ho za týden doma vyleží a je v pořádku. Možná jste zaznamenali, že nakažení lidé jsou v tomto duchu posíláni do domácí karantény, aby se tam sami vykurýrovali. Nálada veřejnosti ale vypadá, jako by nákaza byla rozsudkem smrti. To tak skutečně může být, ale zhruba ,,jen” ve 2 % případů. Jedná se vesměs o úmrtí polymorbidní nebo jinak vážně nemocných lidi. Většina zemřelých na COVID-19 už před infekcí byla těžce nemocná. Nakažení lidé umírají během virózy, protože jejich tělo je celkově slabé a tento virus byl poslední kapkou do přetékajícího poháru jejich už tak chatrného zdraví.
Obecně by se dalo říct, že pokud někdo virem SARS-CoV-2  onemocní, není to kvůli viru samotnému, ale poukazuje to na naše zdraví, které není v příliš dobré kondici. Odpusťte mi ten sarkasmus, ale nejlepší prevencí každé nemoci je prostě být zdravý. A to teď platí dvojnásobně.
Proč tedy vidíme šířící se zprávy o pandemii tak tragicky? V době, kdy máme velmi snadný přístup k informacím ze všech koutů světa, přitahují podobné události naši pozornost (uvádí se, že 10x větší než pozitivní zprávy). Nejinak tomu bylo v souvislosti s takzvanou prasečí nebo ptačí chřipkou. Obavy z pandemie se nenaplnily. Vydělaly na nich většinou společnosti, které dodávaly na trh vakcíny a léky. Každopádně, pojďme si teď říct další podstatná fakta, která se týkají léčby a prevence. Každý, kdo se pravidelně o své zdraví stará, každý kdo trochu přemýšlí nad svou stravou, umí odpočívat a nežije v neustálém stresu, nemusí mít strach.
Pokud ale o své zdraví nepečujete a víte to, nebo dostatečně neodpočíváte, máte teď jedinečnou příležitost to změnit! Tato epidemie je skvělou příležitostí ke změně.
A to právě teď! Nečekejte na nic a začněte. Naučte se odpočívat, pokud víte, že váš život je příliš hektický. Jak už jsem zmínil: „Nejlepší prevencí každé nemoci je být zdravý”. A toho můžeme docílit několika způsoby, mezi něž patří i homeopatie, kterou vám teď chci doporučit. Dobrá zpráva je, že naprostá většina z nás si umí díky své přirozené imunitě s infekcí poradit. To tedy znamená, že musí existovat i přirozená léčba, která dokáže správným způsobem naladit a posílit slabší imunitu, jež by s virem mohla mít problém. Pro možnou prevenci je důležité vědět, který homeopatický lék se při letošní léčbě chřipky osvědčil a byl používaný nejčastěji. Jedná se o tzv. centrální homeopatický lék neboli genus epidemicus. Správné homeopatikum, které pokrývá centrum epidemie, určíme tak, že odpovídá největšímu počtu vyléčených osob. Pokud by tento homeopatický genus epidemicus zabíral třeba u 60 % případů, tak při preventivním podávání by mohl mít účinnost mnohem vyšší, třeba i 90 % a více. Princip profylaktického (preventivního) užívání homeopatického léku (genus epidemicus) popsal a užíval již Samuel Hahnemann, zakladatel homeopatie. Nejdříve při léčbě spály, později toto užívání úspěšně rozšířil i u dalších epidemií.

Gelsemium sempervirens
V prevenci před onemocněním COVID-19 je tímto genus epidemicus lék Gelsemium sempervirens.
Tématem Gelsemia je emocionální konfrontace se světem, ve kterém na člověka číhá  řada rizik a nebezpečí. Gelsemium chce rozvinout svoji autonomii a jedinečnost, ale má strach, že selže a neuspěje při této konfrontaci se světem. Homeopatickému léku Gelsemiu odpovídá jak fyzický,  tak mentálnímu obraz u většiny nemocných COVID-19. Tohle jsou nejčastější symptomy:

  • pomalý nástup onemocnění (potíže nepřicházejí náhle, ale rozvíjejí se v průběhu jednoho až tří dnů)
  • zimnice v průběhu horečky (může se projevit jako husí kůže, která se ,,pohybuje nahoru a dolů po zádech)
  • onemocnění je doprovázené výraznou malátností v průběhu horečky, která ale nebývá příliš vysoká
  • pacient pociťuje bolesti končetin
  • vyskytuje se únava, vyčerpání a slabost v průběhu horečky (to může být doprovázeno pocitem těžkosti očních víček). V této souvislosti si můžeme všimnout, že coronavirus vzniká v částech světa, kde se lidé nejvíce přepracovávají
  • pacient má strach z očekávání, z toho co bude. I tady můžeme vidět zásadní téma ve společnosti, obrovský strach lidí v dnešní době.
  • nemocný má snahu pouze o rozumové řešení své situace.

Dávkování u Gelsemia
Preventivně – 2 až 3 kuličky potence 30 CH, nechat rozpustit na jazyku. 2x až 3x týdně. Pokud budete vnímat nějakou reakci (tzn. dostáváte se do obrazu tohoto léku), přestaňte ho brát. V případě, že přijdete do blízkého kontaktu s nakaženým, vezměte si Gelsemium 200 CH jednorázově 2 až 3 kuličky. Pokud ,,dvoustovku nebudete mít”, nebo ten, kdo přišel do kontaktu s nakaženým, je senior, případě oslabený člověk, vezměte si opět potenci 30 CH. 2-3 kuličky jednorázově, 2x až 3x týdně.
Léčebně – v případě, že symptomy a stav odpovídají obrazu homeopatického léku Gelsemium, tak užívejte potenci 30 CH 2 až 3 kuličky opakovaně. Interval opakování záleží na intenzitě a prudkosti příznaků. V začátcích, kdy pociťujete symptomy výrazné, užívejte lék pravidelně v řádu jednotek hodin po sobě. Jakmile se bude intenzita příznaků zmírňovat, stačí podávat 3x až 4x denně.

Arsenicum Album
Druhým lékem volby, který můžete užívat jako profylaxi před onemocněním COVID-19, je Arsenicum Album. Tento homeopatický lék doporučuje mimo jiné indické ministerstvo zdravotnictví. Potence je stejná jako u Gelsemia, tedy 30 CH. V čem je ale rozdíl a kdy máte sáhnout spíše po Arsenicu? Arsenicum by měli užívat lidé, kteří propadnou strachu z epidemie kvůli uměle šířeným děsivým zprávám. Arsenicum album má totiž trvalý strach o své zdraví a strach ze smrti, žije v neustálé úzkosti o své zdraví a strachu, že se může někde nakazit. Pokud se v takovém popisu pozáváte nebo víte o někom, kdo panický strach prožívá, dejte mu Arsenicum Album. Uklidníte ho tím, a snížíte riziko nákazy.
Pokud budete užívat Arsenicum album jako lék, měli byste pozorovat tyto symptomy:

  • velký strach z onemocnění a možné nákazy v kombinaci s neklidem
  • zimomřivost
  • pálivé bolesti po těle
  • slabost
  • přidružené trávicí těžkosti ve formě zvracení nebo průjmu

Teď už víte, jaké dva hlavní homeopatické léky můžete užít jak profylaxi, tak v léčbě při onemocnění COVID-19. Zároveň připomínám, že Gelsemium sempervirens je tzv. genus epidemicus, tedy homeopatikem, které z velké pravděpodobnosti budete potřebovat nejčastěji, pokud infekce způsobená virem SARS-CoV-2 u vás propukne. Prozradím vám i další homeopatické léky, které s léčbou COVID-19 souvisí. Je možné, že je budete potřebovat. Tady to jsou:

Bryonia alba
Homeopatikum Bryonia alba je v terapii koronavirové infekce další vhodnou volbou. Homeopaticky zpracovaný posed bílý bude účinným lékem v případě, jak se nakažený člověk prioritně stěžuje na:

  • intenzivní kašel
  • bolest za hrudní kostí při kašli
  • bolest hlavy při kašli
  • suchost sliznic
  • potřeba být v klidu
  • zhoršení obtíží pohybem
  • zlepšení studeným a tlakem na tělo

Eupatorium perfoliatum
Hlavní čtveřici homeopatik v případě léčby koronavirové infekce uzavírá Eupatorium perfoliatum, pro něj jsou typické tyto symptomy:

  • opravdu silné bolesti kostí a svalů (jako by byly popálené)
  • horečka spojená se zimnicí
  • chuť na studené nápoje, i když má zimnici
  • chrapot a kašel
  • bolestivost hrtanu a horních cest dýchacích

SARS-CoV-2 je virus, který se bezpochyby velmi rychle šíří, a to celosvětově. Na druhou stranu, nemůžeme říct, že by se výrazně lišil od jiných epidemií chřipky. Na ně každý rok v Česku onemocní stovky tisíc lidí a někteří z nich průběhu chřipky podlehnou. Ve většině případů jsou to ale lidé už těžce nemocní nebo jinak imunitně oslabení. Proto nejlepší prevencí jakékoliv nemoci je být zdravý. K tomu vám pomůže například homeopatie. Mimo to nás tato nemoc nás učí, jak pracovat s klidem a trpělivostí. Vrací nás zpět z hektického světa do našich klidných domovů. Měli bychom v tom vidět velkou příležitost. Teď máme čas najít svůj vnitřní klid a sebe sama. Opravdu se zastavte a přehodnoťte svůj život. Položme si otázku: „Skutečně jsem doteď žil/a to, co jsme žít chtěl/a? Je totiž možné, že si uvědomíte, že jste žili život někoho úplně jiného. Tak o tom přemýšlejme a buďme otevření tomu, začít dělat ve svém životě pozitivní změny. A já vám ze srdce přeji, abyste těchto změn brzy dosáhli. Když budete potřeba, rád vám s tím pomůžu.

Kryštof Látal, Dip. Hom.

 

Koupit Meduňku