Tarot,  Životní styl

Tarot a aromaterapie proti únavě

Následující článek pro nás připravila naše spolupracovnice Judita Katona Peschlová, psychoterapeutka a zkušená lektorka Tarotu  s více než 30 letou praxí.

 

Obrazy, barvy a vůně v léčivé synergii

Nejstarší formou zaznamenávání událostí, zkušeností, různých sdělení i zaříkávání ve prospěch pozitivního výsledku byl obraz. Obraz předcházel i písmo. Ve své podstatě je obrazem i písmo, jež je jakousi redukovanou kresbou a šifrou, která se v průběhu staletí a tisíciletí vyvinula právě z obrazů a kreseb, poté z obrázkového a později znakového písma.
Obrazy měly však odedávna i jinou funkci. Jejich pomocí se „kódovala“ různá tajemství, poznatky a vědomosti. Jednou z forem sdělování skrytých záhad, symbolů, archetypů a hermetických tajemství je Tarot, soubor 78 obrazů. Všechny barvy, bez kterých by jakékoli obrazy měly docela odlišnou vibraci, mají navíc svoji vlastní, unikátní energii, jež může mít léčivé, povzbuzující, jindy naopak uklidňující účinky. Obrazy a barvy vzájemně propojené působí tedy na své „uživatele“, diváky či obdivovatele silou značně umocněnou.
Přidáte-li k účinkům obrazů a barev ještě vůně, které byly pravděpodobně nejstarší formou uzdravování neduhů a zároveň prostředkem navazování kontaktu s vyššími silami, získáte mocný nástroj k léčení, k navrácení ztracené osobní energie, k odstranění únavy, naladění se na své vnitřní já, zvýšení intuice apod. Co se týče únavy, vůně účinkuje jako antistresový i povzbuzující faktor, a spouští specifické hojivé a uzdravující procesy.

Aromaterapie a Tarot mají stejné kořeny
Aromaterapie se považuje za čistě přírodní, současně již vědou uznanou metodu, která může člověku pomoci při řešení potíží těla i duše a také při fyzické rekonvalescenci. Prostřednictvím vůní dochází k aktivaci organismu a jeho obranných mechanismů netoxickou a bezpečnou cestou. Vůně vonných esencí připravených z rostlin, léčivých bylin, květů, listů, kůry apod. ovlivňuje fyziologii tělesných funkcí působením na krevní a lymfatický oběh, trávení, vylučování atd. Tato svébytná a unikátní hojivá metoda může skvěle doplňovat klasickou lékařskou léčbu. Historie aromaterapie je velice dlouhá a sahá až do starověku. I naši předkové, Staroslované, využívali různé vůně a voňavý kouř aromatických bylin nejen při svých náboženských rituálech, nýbrž i při léčení a v kosmetice. Aromaterapie byla také známá ve starém Egyptě, který se zároveň považuje za kolébku Tarotu. Symbolika Tarotu je prastará a zahrnuje mnoho staroegyptských i archaických řeckých prvků. Za dárce Tarotu lidstvu se považuje vynálezce písma a slov, egyptský bůh Thovt.  Staré Egypťany provázely vůně a voňavé byliny po celý život, dokonce i do záhrobí.
Každá rostlina i její vůně má určité vlastnosti a působení, které se v mnoha případech shoduje s významy jednotlivých obrazů, archetypů a symbolů Tarotu. Někteří psychoterapeuti a psychiatři obrazy Tarotu dokonce zahrnují do arteterapie, čili léčení uměním, nejčastěji malbou a kresbou.
Tarot je kromě jiného kódovaný systém spojený přímo s astrologií, gnosticismem, numerologií a taktéž s alchymií, matkou chemie a farmacie. Představuje zrcadlo a mapu duše odrážející celé spektrum lidských zkušeností, tudíž může posloužit též jako mapa ke uzdravení, získání energie a síly. Spojíme-li pozitivní působení Tarotu s vůněmi vonných esencí přináležejících k jednotlivým obrazům, získáme velice účinný nástroj, který zažene únavu, syndrom vyhoření i vyčerpání.

Laskavá a něžná „zbraň“ proti únavě
Škála aromatických olejů, které by vám mohly pomoci s únavou a vyčerpáním v jakémkoli období roku, je velmi široká. Příčina, která únavu způsobila, rozhoduje o tom, po jaké vůni a esenci sáhnout. Níže uvedu několik známějších vonných esencí jako první pomoc při únavě a stručně budou spojeny i s tarotovými kartami. Tarot totiž také dokáže léčit a působit na naše zdraví. Pomocí jeho obrazů je také možné diagnostikovat zdravotní těžkosti i jejich důvody.

  1. Nejprve se uvolněte. K relaxaci slouží například vůně kopru (která se váže kupříkladu ke kartě Velkých arkán Mág anebo též k Luně), hřebíčku (charakteristického vlastnostmi, které odpovídají taktéž symbolice karty Hvězda), majoránky, meduňky (ano, naší úžasné meduňky, která souzní s archetypem karty Velekněžka), bazalky, bergamotu, levandule (spojené s archetypem tarotové Císařovny případně Anděla rovnováhy), růžového dřeva, růže či heřmánku (rostlina a vůně příslušná ke kartě Slunce a z jiného pohledu také ke slovanskému bohu Svantovítovi). Uvolňující účinky uvedených vůní zlepší a prohloubí váš spánek, bez něhož k opětovnému získání energie, vitality a k regeneraci sil nemůže dojít.
  2. Jakmile se organismus povzbudí, vaše fyzické a psychické síly zvýší vůně skořice (jedna z archetypálních vůní karty Spravedlnost), rozmarýnu, eukalyptu, kafru, černého pepře, máty a petržele (spojené s významy symbolů karty Transformace, čili Smrti, protože i vaše únava musí „zemřít“, aby ji mohla nahradit „živost“).
  3. Vanilka (další z vůní Anděla rovnováhy) má schopnost aktivizovat síly vašeho organismu a stejně jako podstata, barvy, významy, symboly a archetyp výše uvedené karty nastolit pocit vyrovnanosti a harmonie. Jasmín, jehož vůně otevře a zostří vaše vnímání „věcí mezi nebem a zemí“, vás uklidní a zároveň povzbudí, zvýší vaši sebedůvěru a pesimistickou náladu promění v optimismus.
  4. Uklidňující, avšak též euforii vyvolávající je skořice, jejíž vůně působí rovněž jako afrodiziakum. Podobně na vás zapůsobí geránium (karta číslo patnáct, Ďábel, jenž má možná nejvíc energie a vitality ze všech tarotových archetypů).
  5. Citrusové esence se vyznačují výtečnými regeneračními, osvěžujícími a relaxačními účinky (citron má mnoho společného se symbolikou Velekněze, pomeranč s Císařem nebo Kolem štěstí). Zlepší vaši koncentraci, osvěží mysl a vrátí vám dobrou náladu. Posilní a osvěží nejenom vaše tělo, nýbrž i uvadající nebo unavenou pokožku.
  6. Vaše síly po nemoci obnoví vůně yzopu (odpovídá vlastnostem archetypu Poustevníka), který má také schopnost optimalizovat váš krevní tlak a zvýšit vaši koncentraci.

 

Koupit Meduňku