Alternativní medicína,  Bylinky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Zdraví

Z květnové Meduňky: Zdravé hubnutí a fytoterapie

Téma květnového čísla zní lákavě: Jak zdravě zhubnout a cítit se dobře. Od našich autorů se dozvíte, co pro navození takového stavu – tedy že zhubneme a je nám fajn – můžeme udělat. Fytoterapeut Martin Kolár připravil článek o bylinách, které nám v redukci váhy mohou pomoci..
Květnové číslo Meduňky si můžete koupit na mnoha místech – ve stáncích PNS, v řadě obchodů nebo máme taky elektronickou verzi – emedunka.cz

Z článku Martina Kolára:

Češi se řadí k nejobéznějším národům na světě. Až osm procent veškerých nákladů našeho zdravotnictví musí být vynaloženo na léčbu nadváhy a jejích následků. Nemoci srdce a cév zabíjí ročně 50 tisíc Čechů, cukrovkou jich trpí 750 tisíc a vysokým tlakem 40 % všech mužů a 33 % žen. Zařazení obezity mezi onemocnění není úplně nejpřesnější, spíše bychom měli hovořit o jakési nežádoucí civilizační dani za hospodářský blahobyt.
Podstatnější jsou naznačené přímé následky obezity. Nemusí jít hned o rozvoj některé vážné či dokonce smrtelné nemoci. Nadváha se zpočátku může projevit pouze větší fyzickou námahou při chůzi do kopce, pocením, vyšším tlakem aj. Podceňovat bychom však neměli žádné z těchto projevů. Na pozoru by měli být zejména lidé s tělesným hmotnostním indexem nad 25. Svůj Body Mass Index (BMI) vypočtete tak, že váhu vydělíte exponentem výšky v metrech. Příklad: pokud měříte 175 cm a vážíte 65 kilogramů, BMI = 65: (1,75 * 1,75) = 21,22. Optimální rozmezí je mezi 20–25 body. Hodnota pod 20 je znakem podváhy a může představovat zdravotní rizika stejně jako hodnoty opačně extrémní, tedy nad BMI 25, kdy hovoříme o nadváze. Čím výrazněji tuto hranici překročíme, tím větší rizika obezity plynou.

Cukr, bílý zabiják
Za normálních okolností naše tělo funguje jako velký kotel. Energie vznikající při spalování potravy je rozváděna krví do všech částí těla a reaktivní kyslík, který nepřetržitě dýcháme, urychluje příslušné chemické procesy. Pokud však palivo – naše strava – není optimální, spalovací kotel se zanese a postupně ztrácí svou výkonnost. V cévách se nám usazuje cholesterol a další tukové sloučeniny, v ledvinách soli, ve střevě kasein, lepek…
Další nebezpečnou potravinou je bílý, rafinovaný cukr. Na rozdíl od přírodního cukru ovocného, hroznového či třtinového, rafinovaný cukr vyčerpává slinivku a chová se jako návyková droga, protože si cukru žádá stále více. Od počátku 20. století stoupla spotřeba cukru téměř stokrát! Rafinovaný cukr se dnes přidává prakticky do všech polotovarů – sušenek, pečiva, polévek, limonád, müsli tyčinek atd. Pokud energii uvolněnou z cukru rychle „nespálíme“, nevyužitá energie se mění na tuk a uchovává se na horší časy. Vysoký přísun bílého cukru v kombinaci s nedostatkem pohybu, sedavým zaměstnáním a nechutí k aktivnímu sportování se na české populaci podepisuje právě alarmující nadváhou. Skrytým rizikem nadmíry konzumovaného cukru je také avitaminóza, patrná zejména u dětí, které jsou na sladkostech od útlého věku závislé až patologicky. Cukr je totiž zlodějem vitaminů a minerálů, zejména vápníku z kostí a zubů. Není proto divu, že ve výskytu osteoporózy jsme také na světové špici. Cukr rovněž silně okyseluje organismus a nahrává rozvoji nejrůznějších patogenů – bakteriím, plísním a kvasinkám.
Kdo si rafinovaného cukru dopřával opravdu mnoho, a navíc užíval antibiotika, hormonální antikoncepci, steroidy atd., mohl si ve svém těle vypěstovat až několikakilogramové kolonie nežádoucích hub (plísně, kvasinky), které je potřeba prioritně vymýtit přírodními fungicidními prostředky. Kromě česneku a cibule, působí fungicidně také např. levandule nebo penízovka – ideálně v podobě elixíru Fungilen. Přemnožené kvasinky v těle vyvolávají neovládnutelnou chuť na sladké, a proto je boj s nadváhou v takovém případě mnohem těžší.

Usazený lepek, kasein a tuk můžeme rozpustit a vyloučit za pomoci vhodných detoxikačních přípravků, např. bylinným elixírem Detoxilen, který obsahuje extrakt z jehlice trnité, svízele syřišťového, benediktu lékařského, mochny nátržník, měsíčku lékařského a ořešáku černého. V některých případech tvoří značnou část nadváhy zadržovaná voda v těle. Na odvodnění zabírá výborně již zmíněný svízel, který pročistí i lymfatický systém. Pokud je zavodnění důsledkem nedostatečné činnosti nadledvinek, můžeme nasadit extrakt z jehlice trnité nebo lékořice lysé. Ze své praxe jako nejosvědčenější bylinu na odvodnění doporučuji jasan ztepilý, jako čaj nebo ve formě elixíru Vitador. Tento bylinný elixír obsahuje navíc i výtažek z pampelišky lékařské, která pomůže rozpustit a vyloučit kyselé usazeniny v těle. Pampeliška také podpoří činnost jater, které jsou zodpovědné za metabolismus tuků, cukrů i bílkovin. Regeneraci jater podpoříme rovněž extraktem z plodů ostropestřce mariánského. Plody si můžete namlít i doma, ale vždy jen tolik, kolik ihned spotřebujete. Podrcený či namletý plod ostropestřce na vzduchu rychle oxiduje a účinek je tak znehodnocen.

Kozí noha
Někdy je přírodní pomoc blíž, než tušíme. V jarním období nalezeme na zahradě, ale i jiných vlhčích místech v přírodě, divoký plevel jménem bršlice kozí noha. V dřívějších dobách byla bršlice ceněnou klášterní bylinou. Dnes je považována za otravný plevel. Od ostatních miříkovitých rostlin, které můžou být i jedovaté, poznáte bršlici podle světlého kopýtka, které je ukryto v zemi na konci lodyhy. Dalším poznávacím znakem je chuť stonku po kořenové zelenině…

Koupit Meduňku