Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Zdraví

Praktické rady z meduňkové edice: Krvácení dásní

Edice Knihovnička Meduňky nabízí mnoho titulů – některé jsou zaměřeny spíše prakticky a jsou plné dobrých a snadno využitelných rad, jiné jsou zamýšleny spíše jako inspirace nebo jako podněty pro osobnostní rozvoj
Z široké nabídky si jistě vybere každý to, co ho zrovna zajímá a co potřebuje… My jsme tentokrát vybrali zcela praktické tipy na nápravu nepříjemného krvácení dásní a sáhli jsme pro ne do knižky Simony Procházkové Když ženy rozkvetou, recepty pro zdraví a krásu. Vyberte si na www.knihovnickamedunky.cz

Krvácení dásní

Šťáva z červené řepy utiší a zregeneruje bolavé dásně
Šťáva z řepy je výborným lékem při zánětech a krvácivosti dásní.  Ústa vyplachujeme 5× denně čerstvou šťávou, kterou pak vyplivneme.

Mrkvová šťáva je velmi účinné kloktadlo
Čerstvou mrkvovou šťávu můžeme používat jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní, mandlí, aftechch.

Aloe regeneruje ústní dutinu
Velmi účinná je i čerstvá šťáva nebo listy z aloe vera, ale i jiných tučnolistých rostlin, jako například aloe aborescens či netřesku skalního.
Návod na použití: šťávou nebo řezem listu potíráme 3× denně bolavé dásně.
TIP:  Když si koupíme aloe v květináči, pak budete mít vždy po ruce výborný přírodní lék na všechny možné neduhy.

Protizánětlivá ústní voda
Potřebujeme:  1 lžíci šalvěje * 1 lžíci květů heřmánku  * 1 lžíci květů měsíčku lékařského * 3 dl vroucí vody
Postup:  Bylinky smícháme, zalijeme vroucí vodou a vše necháme 25 minut louhovat. Potom dobře přecedíme a touto ústní vodou si ráno, v poledne a večer pořádně vyplachujeme ústní dutinu. Čaj bychom měli v ústech držet 3 minuty. Denně musíme připravovat čerstvý nálev.

Večerní tečka ústní hygieny – výplach úst olejem
Každý večer po vyčištění zubů a použití ústní vody doporučuji ještě ústa vypláchnout kvalitním olivovým olejem. Olej nám ústní dutinu nejen vyčistí od choroboplodných zárodků, ale navíc nám zuby i dásně pokryje výživnou vrstvou účinných látek, které se během noci postarají o jejich celkovou regeneraci.
Jak na to?
Potřebujeme
: 1 lžíci panenského olivového oleje
Postup: Olej si vložíme do úst a po dobu 3 minut ho převalujeme ze strany na stranu. Po uplynutí této doby olej vyplivneme.

Koupit Meduňku