Alternativní medicína,  Jóga,  Meduňka,  Péče o tělo,  Pro inspiraci,  Psychosomatická medicína,  Rady a tipy,  Zdraví

Osteoporóza, zlodějka kostí aneb Tento víkend (třeba) cvičíme…

Osteoporóza je onemocnění, které způsobuje úbytek kostní hmoty, jakoby nás o kosti postupně nenápadně a v tichosti okrádala. Je častější u žen než u mužů, souvisí totiž se snížením hladiny estrogenů. S vyšším věkem se četnost výskytu této nemoci zvyšuje, ve věku nad 80 let již trpí osteoporózou každá čtvrtá žena. Příčinou bývá i nedostatek vápníku a vitamínu D a také nedostatek pohybu. Autorkou článku je Ing. Yvona Švecová, letorka hormonální jógy a metody přirozeného zlepšování zraku.

Milí čtenáři, cviky, které se spolu naučíme, jsou velmi jednoduché, dosti netradiční – a přispívají k dobré náladě!

Prevence je lepší než léčba
Výbornou prevencí osteoporózy je pravidelný přísun vitamínů, především vitamínu D, bez nějž nedokážeme vstřebávat vápník, vitamínu A a K, dále minerálů (vápník, zinek, hořčík a draslík). Skvělým zdrojem vápníku je mák, zkuste si občas připravit makové mléko, jehož chuť vás mile překvapí. Dále je nezbytný dostatečný pohyb. Pokud se již potýkáme s osteoporózou, běžná chůze nestačí, je třeba přidat na intenzitě. Ostřejší chůze na delší vzdálenosti, skákání na trampolíně, pokud nám to zdravotní stav dovolí, a také tanec – to je  lék snad na vše. Vibrace a otřesy jsou totiž pro naše tělo signálem, že je třeba zpevnit kosti. Soustředěné cvičení se zátěží vlastního těla prokazatelně zvyšuje hustotu kostní tkáně. Výborná je jóga, a vůbec nejlepší je osvojit si sestavu hormonální jógy, jejíž praktikování zvyšuje hladinu ženských hormonů, které jsou jednou z hlavních příčin tohoto onemocnění.

Poklepová masáž
Tato technika je drobným exkursem do anatomie našeho těla. Budeme poklepávat ty kosti, které si dokážeme dobře nahmatat – obratle, klíční kosti, hrudní kost, žebra, prsty, kolena, zápěstí, kosti na předloktí, lokty, ramena, kotníky… Dobře hmatatelné jsou kosti hlavy, vyhneme se však oblasti spánků, která je příliš citlivá. Seznamte se s tvarem a umístěním svých kostí. Masáž provádíme jemným, stejnoměrným, rychlým (přibližně třikrát za sekundu) poklepáváním konečky všech pěti prstů s uvolněným zápěstím a plynule, jako bychom na kosti bubnovali, masírujeme střídavě prsty obou rukou. Vyhradíme si na masáž dostatek času, nejdříve začínáme poklepávat kosti na hlavě, postupujeme odshora dolů. Tato technika zlepšuje cirkulaci krve a pomáhá budovat kostní tkáň. A aby bylo poklepávání zábavnější, pusťme si k němu nějakou veselou a temperamentní hudbu, v jejímž rytmu budeme pracovat na zlepšení svého zdraví. Metoda se nám může jevit příliš jednoduchá až primitivní na to, aby vůbec fungovala, ale výsledky jsou velice přesvědčivé. Často se lidé, kteří trpí osteoporózou, domnívají, že jejich stav se bude tak jako tak zhoršovat, ač se snaží sebevíce. Pravdou však je, že tuto degenerativní chorobu můžeme zpomalit, zastavit či dokonce zvrátit. Zapojme tedy svou intuici a vnímání svého těla, jeho pohybu, a vyberme si takové cvičení, které nám je příjemné a baví nás.

Dupy dup
Jedním ze cviků, které se doporučují při osteoporóze, je intenzivní dupání na místě. Celé tělo se při něm se otřásá a naše kosti tak dostávají informaci, že je třeba se zpevnit. Zvedneme-li při dupání špičku nohy a budeme dopadat jen na paty, dojde to našim kostem rychleji. Dupání lze provádět i ve vodě v bazénu, střídavě zvedáme nohy a vždy prudce došlápneme na dno, můžeme také poskakovat, přičemž se raději přidržíme okraje bazénu. Zkrátka dovádíme a užíváme si vodního živlu. 

Cvakání zuby šestatřicetkrát
Toto netradiční cvičení nás jistě pobaví, budeme totiž cvakat zuby. Zuby jsou prodloužením našich kostí a kostní tkáň je spojená s ledvinami. Cvičení tedy posiluje nejen zuby a dásně, ale také ledviny a kosti. Předpokladem bezpečného provedení této techniky je samozřejmě dobrý stav chrupu, tento manévr by neměl vyvolávat žádnou bolest ani nepříjemný pocit. Stiskneme zuby tak razantně, abychom zaslechli cvaknutí, snažíme se zapojovat všechny zuby. Málokdo má dokonalý skus, vždy po chvíli se tedy zaměříme na jinou část zubních oblouků. Tímto způsobem si zaklapáme šestatřicetkrát, můžeme však i vícekrát.

Cvičení v lehu na zádech
V lehu na zádech střídavě pokrčujeme a propínáme nohy, chodidla necháváme klouzat po podložce s lehkostí, jako by ona vedla pohyb. Snažíme se vyřadit z činnosti svaly břicha a zad. Nohama pohybujeme rychle a lehce.

Vibrační cvičení
Ve stoji s nohama na šíři boků a rukama podél těla budeme vytřásat všechny své končetiny. Kolena necháváme mírně pokrčená, pak poklesneme vahou, jako bychom se chtěli odrazit na trampolíně nebo ze skákacího prkna. Poté se opět pružně vrátíme do výchozí polohy s koleny mírně pokrčenými. Chodidla jsou stále v kontaktu se zemí. Snažíme se udržet rytmus tří vibrací za vteřinu. Po chvilce začneme pociťovat pružný zpětný odraz a vpravíme se do přirozeného rytmu. Celé tělo se snažíme mít uvolněné, veškerý pohyb vyplývá z pružného vertikálního pohybu. Pro větší intenzitu cvičení přidáme vytřepávání rukou. Představme si, že máme mokré ruce a snažíme se z nich vodu vytřepat. Můžeme také vytřásat nohy s chodidly na zemi – rychle pohybujeme koleny. Jsme-li dostatečně stabilní, zvedneme jednu nohu z podlahy a nohou prudce třepeme, pak vytřepáváme druhou nohu. Po celou dobu cvičení naše hlava poskakuje dopředu a dozadu či ze strany na stranu, její pohyb nijak vědomě neřídíme. Celotělní vibrace prospívá svalstvu, vnitřním orgánům a žlázám a především se zvyšuje hustota kostní tkáně. Možná vás napadlo, že podobného efektu bychom dosáhli, kdybychom se nechali rozvibrovat nějakou mechanickou pomůckou, a máte pravdu. Skutečně už se vyrábějí speciální vibrační plošiny, jejich cena se pohybuje od 500 do 10 000 dolarů. No a my to máme díky této technice zadarmo. Ideálně budeme toto vibrační cvičení provádět po dobu 6 minut denně.

Prithvi mudra (mudra země)
Mudry jsou pozice prstů na rukou, které ovlivňují tok energie v těle. Tato mudra je jedna z nejjednodušších na provedení. Na obou rukou spojíme špičky palce a prsteníčku a lehce je proti sobě přitlačíme, ostatní prsty zůstávají natažené. Mudru praktikujeme 3x denně po dobu 15 minut. Posiluje kosti, nehty, kůži a vlasy, povzbuzuje tělesnou teplotu, žaludek a játra.
Hormonální jóga dokáže zvýšit hladinu ženských hormonů, je tedy při tomto onemocnění výborným prostředkem zlepšení daného stavu. Do své praxe také můžeme zařadit ty hathajógové pozice, ve kterých zapojujeme váhu vlastního těla, např. pozice Bojovníka I nebo II, balanční pozice jako Strom a Tanečník, dále horizontální pozice Prkna, ty všechny pomáhají udržovat a zvětšovat objem kostní tkáně v našem těle. Z etikoterapeutického pohledu souvisí osteoporóza se stavem tenkého střeva. Emoce, která oslabuje a nabourává správnou činnost tenkého střeva je úzkost. Zapátrejme tedy po příčině této emoce v našem životě.
Ať jsou vám uvedené cviky a techniky k užitku a závěrem doušek starozákonní moudrosti. „Veselé srdce je dobrý lék, ale zdrcený duch vysušuje kosti“.

Koupit Meduňku