Meduňka,  Péče o tělo,  Rady a tipy,  Zdraví

Nepříjemné problémy: hemoroidy a křečové žíly

Hemoroidy a křečové žíly zdaleka nejsou jen problémem lidí vyššího věku, trpí jimi lidé všech věkových kategorií. V následujícím článku se dozvíme, jak si při těchto potížích můžeme pomoci sami. 
Článek před časem pro Meduňku připravil MUDr. Jan Miklánek.

Hemoroidy
Hemoroidy,označované také jako zlatá žíla, jsou zanícená, zduřelá a zvětšená místa v konečníku. Rozeznáváme hemeroidy zevní (pod sliznici konečníku modravě viditelné) a vnitřní (v hlubších částech análu), které nejsou pouhým okem viditelné a kolonoskopicky nebo vyšetřením per rektum je musí zrevidovat odborný lékař. Hemoroidy mohou být zanícené, a tudíž i velmi bolestivé. Na vzniku zánětu se spoluúčastní hnisotvorné mikroorganismy, přítomné v odpadové stolici. Někdy tyto hemoroidy při průchodu zejména tvrdší stolice prasknou a objevuje se krvácení, které člověka vyleká. Při vzniku hemoroidů jde v podstatě o vznik zvýšeného tlaku v žilním oběhu (což je portální venózní oběh) mezi tlustým střevem a játry.
Lidová medicína vypozorovala, že úlevu pro bolestivý konečník přináší (a napomáhá hojit) kousek syrového nakrájeného bramboru, nejlépe potřeného krémem s obsahem vitaminu E
(Erevit), opatrně zasunutého do konečníku. Lokálně je vhodný krém Hamamelis nebo krém z orseje jarního (tedy vhodné pouze k zevnímu použití). Vhodné je také popíjet léčivý odvar z kaštanu nebo aloe (2 šálky denně po dobu 6 týdnů) nebo nálev z vodilky, řebíčku a orseje jarního (2 šálky denně, nejlépe po jídle), který působí na snížení dráždivého svědění a pálení v konečníku, Do koupele si můžeme přidat jako přísadu cypřišový a levandulový olej.
Z homeopatických léků se k léčbě hemoroidů, a to i těch vnitřních, nejčastěji používají tyto léky: Hamamelis, Nitricum acidum, Aesculus hypocastanum, Aloe a Collinsonia.

Křečové žíly
Křečové žíly představují problém zdravotní i estetický, k jejich léčbě můžeme použít silný odvar, který si vyrobíme sami z 1- 1,5 l vody a hrsti pohankové nati. (Pozor, poprvé můžete v žilách pociťovat i škubání.) Nohy ponoříme do kyblíku, do něhož nasypeme ještě 3 vrchovaté lžíce kuchyňské soli. Takto se věnujme křečovým žilám po dobu 14 dní, nejlépe denně. Tato procedura pomáhá proti bolestem ze zanícených křečových žil a hlavně tlumí  zánět. Nasušenou pohankovou nať používáme k přípravě odvaru – čaje, nejlepší je čaj hustý skoro jako polévka. Popíjení čaje žíly docela nevyléčí, ale stav se zlepší. Ošetřované žíly můžeme také promazat zevně homeopatickou mastí Traumeel a na promazaná místa dát igelit a zafixovat převázáním elastickým obvazem po dobu 10 až 12 hodin, tedy nejlépe od večera do rána, kdy ležíme v klidu v posteli. V případech, kdy bolest neodchází tak rychle, jak bychom si přáli, můžeme pohanku zkombinovat ještě s květy měsíčku lékařského. Takovéto zábaly či obklady blahodárně působí i při výskytu zánětu v hloubce se nacházející křečových zanícených žil. Bylinný čaj, obsahující pohanku a měsíček lékařský, raději neslaďte ani medem. Tato opatření musíme provádět po dobu jednoho týdne denně, potom obden, při vymizení zánětu pak raději preventivně 1-2 x týdně, a to jak formou lokálních koupelí, tak i popíjením uvedeného léčivého čaje.

Vyrobte si sami!
Domácí měsíčková mast je velmi vhodná na léčení zanícených žil a na zpevňování žilních stěn.
Potřebujeme: 2 plné hrsti nadrobno nakrájené mladé rostliny měsíčku zahradního, 250 g vepřového sádla
Postup: Dvě plné hrsti (skoro namačkané) nadrobno nakrájené mladé, nedřevnaté rostliny – celé nadzemní části, tj. stvol, list a květ měsíčku zahradního, se vloží na pánvičku s rozpáleným vepřovým sádlem (asi 250 g) a nechá zesklovatět jako cibulka. Pak se pánev odstaví a hmota se nechá stát do druhého dne. Potom se rozehřeje, procedí a propasíruje (stačí přes sítko na čaj) do nádoby (nikoli skleněné), přiklopí a uloží ve tmě a v chladu. Bolestivé místo se na noc potře mastí a přes něj se položí namočený vyždímaný kapesník, aby se mast nevsákla do obvazu. Převážeme nejlépe elastickým obvazem, ale ne příliš pevně. Ráno se může vše opakovat.

Závěrečná doporučení
Těm, kdo trpí křečovými žilami, doporučuji: hodně se pohybujte, pokud vás bolí kyčle nebo kolena, jezděte doma na bicyklovém ergometru, užívejte výše uvedené bylinné čaje a vhodné homeopatické preparáty (poradí vám homeopat nebo holistický lékař) a dbejte na zdravé stravování. Popíjejte vlažné ovocné čaje, čaj z máty, odvar ze šalvěje, zelené čaje, případně bílé víno, vodu, a hlavně minerálku s citronem.

                                                                                      

Koupit Meduňku