Meduňka,  Péče o tělo,  Rady a tipy,  Zdraví

Zdraví podle kalendáře: Prosinec – konec roku i trávicí soustavy

Začíná nový měsíc – poslední v tomto kalendářním roce. Co s sebou přináší PROSINEC v oblasti zdraví? Článek připravila reflexní terapeutka Ing. Hana Fedora Smejtková.

V  prosinci pokračuje vláda kovu a tentokrát je nejvíce ohroženo tlusté střevo. To je posledním úsekem naší trávicí soustavy a odvádí odpad z těla v podobě stolice. Zároveň je důležitou součástí našeho imunitního systému, záleží na jeho čistotě, zda skrze svoji stěnu předá do těla látky náš organismus vyživující, nebo oslabující.

Potíže a dysfunkce
Nerovnováha tlustého střeva ovlivňuje negativně celé tělo, včetně celkové imunity. Bezprostředně se projevuje zácpou nebo průjmem, nadýmáním, nadváhou, páchnoucí stolicí, zánětem slepého střeva, hemoroidy. K dalším projevům patří skvrny či plíseň na nehtech, deformace ukazováků, krvácení z nosu či poruchy čichu, ale také bolesti zubů, dásní, hlavy nebo nohou. Stavu tlustého střeva přičítáme i problémy na kůži, jako jsou ekzémy, bradavice, akné či vyrážky. Samozřejmě nezapomínáme na souvztažnost k plicím a jejich problémům.

Reflexní terapie
Reflexní zóna pro tlusté střevo je trošku komplikovaná, nachází se totiž na obou chodidlech. Při masáži respektujeme směr toku materiálu střevem, proto začínáme na pravém chodidle a postupně přecházíme na levé chodidlo. Tuto trasu můžeme několikrát promasírovat. Stejně tak, po směru hodinových ručiček, můžeme masírovat i přímo bříško.

Psychosomatické souvislosti
Z psychosomatického hlediska vyjadřuje tlusté střevo naše podvědomí, oblast nejhlubších obav, stinných stránek a strachů. Nerovnováha energií tlustého střeva se projevuje smutkem, pesimismem, depresemi, apatií, pláčem nebo kašlem. Majitel oslabeného tlustého střeva často lpí na svém přesvědčení, nemá dostatek vůle pustit staré, aby mohlo přijít něco nového. Přehnané lpění (projevující se zácpami) vede k jednostrannému pohledu na svět, ke snaze kontrolovat a ovládat druhé a někdy až k lakotě. Proto je třeba najít ochotu pouštět, propouštět i odpouštět a posílit svou rozhodnost i schopnost řešit problémy.

Přírodní léčba a další doporučení
Zdravému tlustému střevu svědčí především pravidelné vyprazdňování, ideálně podle orgánových hodin mezi 5. a 7. hodinou ranní. Doporučuje se úprava životosprávy a zařazení potravin tlusté střevo posilujících. Přes zimu výrazně omezíme chladné a zahleňující mléčné výrobky a naopak přidáme více vysušujícího zázvoru, česnek a ředkev daikon. Pro detoxikaci tlustého střeva zvýšíme přísun vlákniny, vařené zeleniny, lněného semínka a vody. Peristaltiku střeva podpoří dechové cviky a dostatek zdravého pohybu.
Z bylinných tinktur je vhodná např. čekanka, čubet benedikt, levandule nebo třezalka. Zanícené střevní stěny účinně zhojí šťáva z aloe vera, imunitu podpoří lactobacillus.
A samozřejmě vždy je blahodárné zpomalení, kvalitní spánek a důkladný odpočinek.

                                                            Ing. Hana Fedora Smejtková

Koupit Meduňku