Bylinky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Životní styl

Podívejte se na kopřivu jinýma očima… je to superpotravina!

Při víkendových vycházkách do přírody běžně mnohokrát narazíme na kopřivy a většinou se jim snažíme spíše vyhnout, abychom se nepopálili. Jenže kopřiva nabízí mnohostranné využití – nejen na tradiční čaj nebo odvar na pláchnutí vlasů po umytí. Co třeba využít její semena nebo květy? Inspirujte se v srpnové MEDUŇCE u naší autorky, bylinářky Markéty Vopičkové… Tento článek je součástí srpnového tématu ČESKÉ SUPERPOTRAVINY.

Kopřiva je známá a oblíbená bylina, které nachází všestranné uplatnění v kuchyni i v léčitelství. Ale označovat ji za superpotravinu? Není to příliš? Splňuje „obyčejná“ kopřiva parametry, které očekáváme od tzv. superpotravin? Věřím, že vás následující článek přesvědčí, že kopřiva tyto parametry bohatě naplňuje…

Termín „superpotravina“ se používá pro popis potravin, které jsou považovány za zvláště bohaté na živiny, a zároveň znamenají velký přínos pro zdraví. Za superpotraviny jsou obvykle považovány přirozené potraviny  jako ovoce, zelenina, semena, ořechy, ryby, bylinky a další. Často mají vysoký obsah vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek.
Mezi nejznámější superpotraviny patří například brokolice, avokádo, quinoa, špenát, chia semínka, kapusta a další.Připomeňme, že termín „superpotravina“ nemá žádnou oficiální vědeckou definici, neexistuje doporučené množství obsahu jednotlivých látek a pojem není nikterak regulován. Je to spíše „marketingový termín“, jímž se zdůrazňuje vysoký obsah prospěšných živin ve vybraných potravinách. Nicméně, konzumace různých superpotravin jako součást vyvážené stravy může být pro zdraví prospěšná.
Kopřiva je rostlina, která poskytuje mnoho zdraví prospěšných látek a za superpotravinu může být považována hned z několika důvodů. Obsahuje velké množství živin, včetně vitaminu C, betakarotenu, železa, vápníku, hořčíku a draslíku. Má také vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály. Pletiva obsahují kyselinu mravenčí, octovou a pantotenovou, dále histamin, serotonin a chlorofyl. Její listy jsou bohaté na vlákninu. Vláknina kopřivy podporuje peristaltiku, zdravé trávení ve střevech a reguluje hladinu cukru v krvi. Může také přispívat k pocitu sytosti, a tím podpořit hubnutí.
Kopřiva je známá především svým detoxikačním účinkem, díky němuž pomáhá očistit tělo od toxinů. Má také diuretické vlastnosti, které mohou pomoci při odvádění nadbytečné vody a toxických látek z těla.
V léčitelství má tradičně široké použití, léčí např. ekzémy, artritidu, alergie a močové infekce. Kopřivový čaj podporuje tvorbu mléka, pozitivně působí na imunitní systém, pomáhá při nachlazení, ale i při bolestech.

Kopřiva jako superpotravina
Odložme ale léčitelství na chvíli stranou a věnujme se možnostem využití kopřivy ve výživě.
Kopřiva je jednoznačně superpotravina. Připomeňme například velikonoční nádivku, do které se dávají spařené nasekané lístky mladých kopřiv.  Tím ovšem její využití v kuchyni zdaleka nekončí.
Pro kuchyňskou přípravu se nejlépe hodí mladé listy. Při sběru kopřivy vybíráme právě vyrašené, jasně zelené listy.  Nejvhodnější doba pro sběr kopřivových listů nastává na jaře, obvykle v dubnu až květnu, kdy jsou rostliny ještě mladé a plné živin. Staří bylinkáři doporučovali sbírat kopřivu jen do 20. května. Později je možné sbírat mladé listy na koncích stonků nebo kopřivy posekat a počkat, až mladé listy znovu vyraší. Je pravda, že letní mladé kopřivy už nejsou tak křehké a chutné jako kopřivy jarní, ale i tak stojí za pozornost.
Při sběru kopřivových listů je vhodné nosit ochranné rukavice. Rostlina má na svých listech a na stonku žahavé trichomy. Ty si můžete představit jako křehká brčka, naplněná dráždivou tekutinou a jakmile o ně zavadíte, zlomí se a tekutina podráždí pokožku. Při sběru kopřivy můžete také použít nůžky, abyste opatrně odstřihli vrchní části listů. Vyvarujte se sběru kopřiv v místech, kde byly vystaveny chemickým látkám nebo znečištění, jako jsou silnice, skládky v blízkosti staveb nebo oblasti s intenzivním zemědělstvím.
Před kuchyňským použitím listy důkladně opláchneme pod tekoucí vodou, aby se odstranily případné nečistoty a prach. Z listů kopřivy lze připravit chutnou polévku, „špenát“, lze je přidat do omáček a můžete z nich připravit dokonce štiplavé pesto, které dává další zajímavé možnosti využití při přípravě jídel.
Kopřivové listy můžete také vařit jako zeleninu. Před vařením odstraňte hrubé stonky, nezapomeňte listy opláchnout. Poté je povařte ve vroucí vodě asi 3 – 5 minut. Já kopřivu před kuchyňskou úpravou jen spařím, aby listy přestaly pálit.
Kopřivové listy je možné také sušit, abyste je měli k dispozici i mimo sezonu. Sušením se prodlouží jejich trvanlivost, můžete je používat ve formě čaje nebo jako přísadu do různých pokrmů. Pokud chcete kopřivu sušit, stonky s listy pověste na suchém a větraném místě, dokud nevyschnou. Můžete sušit jen listy rozprostřené v tenké vrstvě, po usušení se dají rozemlít na prášek nebo uchovávat celé a rozmělnit až před samotným použitím. Ze sušených listů se nejčastěji připravuje čaj. Stačí zalít jednu čajovou lžičku sušených listů šálkem vroucí vody a nechat louhovat asi 5 minut. Poté čaj sceďte a můžete ho pít. Kopřivový čaj má tradičně oceňované detoxikační a diuretické vlastnosti.
Sušenou kopřivu můžete použít i jako přídavek do omáček nebo polévek či jako základ kořenící směsi. Chuť sušené kopřivy není výrazná a kořenící směsi je potřeba dodat říz jinými, silnějšími bylinkami. Sušené mleté kopřivy lze přidat do smoothie nebo indického lassi, dále do kaší, polévek, omáček nebo pečiva. Kopřivový prášek přidá jídlu zdravou dávku živin a obohatí jeho chuť.

V kuchyni využijete i kořeny, květ i semena
V kuchyni se využívají také kořeny kopřivy. Každý zahrádkář vám potvrdí, že kopřiva má houževnaté kořeny.  Jsou hodně větvené, mají světle hnědou, někdy nažloutlou barvu. Nejčastěji se využívají v léčitelství k přípravě čaje nebo tinktury. Mladé kořeny lze po důkladném omytí povařit a konzumovat jako přílohu či přidat do polévky. Přidávají pikantní chuť a mohou obohatit chuťové vlastnosti pokrmů.
V poslední době nacházejí v kuchyni uplatnění květy kopřiv. Jsou velmi malé a rozkvétají ve shlucích, které vytvářejí převislý klas. Kopřiva je rostlina dvoudomá, což znamená, že samčí a samičí květy se vyskytují na různých rostlinách. Samčí květy kopřivy mají zelenou barvu a obsahují tyčinky s pylem. Samičí květy kopřivy jsou také zelené a mají pestík se semeníkem…

Celý článek si přečtete v srpnové Meduňce.

Koupit Meduňku