Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Recepty,  Životní styl

Cestujeme po zemi, po vodě i ve vzduchu

Léto a prázdniny bývají spojeny se spoustou příjemných zážitků, ale i s dlouhým a občas úmorným cestováním. Jak se na můžeme cesty připravit a co dělat, abychom cestování zvládli bez úhony?
Radí nám Ing. Iveta Kulhánková, naturopatka a cestovatelka.

Cestování ve vzduchu
Cestování letadlem je v současnosti jedním z nejbezpečnějších způsobů přepravy, je zhruba 20x bezpečnější než jízda autem. Podmínky během letu jsou ovšem pro nás značně nepřirozené, proto tomuto způsobu přepravy věnujeme největší prostor.
Letecká přeprava je dostupná téměř pro každého, například s ČSA mohou cestovat všechny věkové kategorie – od miminek až po seniory. Záleží pouze na zdravotní kondici cestujícího. Omezení nastává pouze u těhotných žen, které mohou cestovat do 34. týdne u jednočetného těhotenství či do konce 28. týdne u těhotenství vícečetného. Malá miminka by neměla cestovat během prvního měsíce života (např. z důvodu přenosu různých infekcí, nedostatečné imunity, změny tlaku a koncentrace kyslíku v kabině), větší děti mohou samostatně cestovat od 12 let věku, mezi 5 a 12 roky lze pro samostatné cesty využít asistenční službu aerolinií.
Malé děti budou zpravidla cestovat na klíně dospělého člověka, případně v autosedačce. Většina leteckých společností povoluje vzít na palubu jídlo a pití pro děti, např. kojeneckou výživu, vodu, případně suroviny na přípravu kojeneckého mléka. U dětí je pitný režim zvlášť důležitý a polykání či kousání jim pomůže vyrovnat se se zaléháním oušek během přistávání. Větší děti zvládnou cucání či žvýkání, u maličkých doporučuji během vzletu a přistání kojení případně kojenecké mléko nebo vodu. Vhodný může být i dudlík, který také pomáhá k vyrovnání tlaků v ouškách.
Pro všechny věkové skupiny platí obecná doporučení, jak zvládnout specifika letecké přepravy. Je vhodné mít volné oblečení a pohodlnou rozchozenou obuv, vzít si s sebou do příručního zavazadla do kabiny léky a důležité lékařské zprávy, dodržovat pitný režim (aspoň 200 ml vody každou hodinu), občas se protáhnout či projít, zejména u dlouhých letů, kdy může dojít k otékání končetin, případně až k trombóze.

Pitný režim v letadle
V kabině letadla je cca vlhkost vzduchu cca o 20 % nižší než v běžných podmínkách. Proto může dojít z vysychání sliznic (oči, nos), kůže a k větší dehydrataci.  Pitný režim je tedy zásadní, jako vždy, nejvhodnější je neperlivá voda, může být naředěná zeleninovou šťávou. Naopak nevhodný je alkohol, káva a čaj, jelikož dehydratují. Perlivé nápoje také nejsou vhodné, protože plyny se působením nižšího tlaku v kabině během letu v těle rozpínají a mohou způsobit nepříjemné bolesti.
Na některých letištích si můžete pitnou vodu na cestu natočit z fontánek před nástupem do letadla do vlastních lahviček – ty ale musíte během kontroly mít prázdné.  Případně si můžete větší balení vody zakoupit.

Strava
Dávno pryč jsou ty doby, kdy se cestující na krátkých letech mohli těšit na oběd v letadle. Občerstvení, které možná dostanete, (případně si koupíte), určitě nesplňuje představu o vyvážené stravě. Na krátké lety doporučuji vzít si svačinu vlastní, nikoli ovšem řízek a pivo, spíše nakrájené čerstvé ovoce a zeleninu, vyzkoušet můžete i krekry, nebo si udělat sushi či sendvič z celozrnného chleba. Takovéto pokrmy by měly být akceptovatelné i při kontrolách na letišti.
Při dlouhých letech jídlo dostanete, jeho kvalita závisí na konkrétní letecké společnosti. Pokud máte dietu nebo nějaká omezení, nezapomeňte uvést svoje požadavky na stravu při nákupu letenky. Většinou si můžete vybrat z různých variant – např. bezlepkové, bezmléčné, vegetariánské, veganské, košer a dalších.
V každém případě jezte pomalu a vyhýbejte se nadýmavým jídlům a perlivým nápojům.

Možné komplikace a jak je zvládnout
Strach z létání je navzdory bezpečnosti tohoto způsobu přepravy poměrně častý. Mimo to, že se na let předem připravíte a zjistíte si všechny informace o průběhu cesty, vezmete si s sebou nějaký talisman či budete trénovat dechová cvičení, můžete využít bylinky působící jako nerviny. Lze je použít ve formě kapek (např. mučenka a sporýš) nebo aromaterapeuticky (levandule, bergamot, ylang ylang).

Mírné nachlazení není kontraindikováno, nicméně infekce uší, nosu či dutin jsou problém. Ucpané dutiny brání volnému proudění vzduchu, což při změnách tlaku může vést k bolesti, krvácení nebo prasklému ušnímu bubínku. Pokud jste nachlazeni, můžete zkusit urychlit léčbu dýcháním esenciálních bylinných olejů, čaji a doplňky na podporu imunity či proplachem dutin nosní konvičkou s lehce osolenou vodou. Na dovolené u moře slaná voda také pomáhá v boji s rýmou a zkracuje dobu nutnou k léčbě.
Tím, že se na letišti i v letadle nachází mnoho lidí na malém prostoru, se zvyšuje možnost přenosu různých infekcí. Mytí rukou je samozřejmostí, ale je dobré před cestováním imunitu podpořit. Začněte zhruba týden před cestou buď bylinkami (např. echinacea, rakytník, eleuterokok) nebo doplňky podporujícími imunitu, jako je vitamín C či zinek. Odlehčená strava s dostatečným podílem ovoce a zeleniny též imunitě prospěje.

Jet lag (česky pásmová nemoc) vzniká při překročení několika časových pásem během jedné cesty.  Nejčastěji se pojí s únavou a obtížnou adaptací na nové časové pásmo. Většinou trvá den, než se adaptujete na 1 hodinu časového posunu. Při letech na východ je dobré začít se adaptovat na nový čas ještě doma chozením do postele a vstáváním později, při letech na západ začněte uléhat a vstávat dříve. Pohyb, cvičení a přiměřené slunění adaptaci usnadňují.
Je známo, že piloti stárnou rychleji kvůli tomu, že jsou během létání vystaveni radiaci.  My cestující jsme jí také vystaveni, i když jedna dovolená nám vrásky navíc neudělá. Abychom zmírnili její dopady, je dobré zvýšit příjem antioxidantů, jako je např. zelený čaj nebo bobulové ovoce.   

Trombóza může nastat při delších letech (a dlouhém sezení) a ve výjimečných případech může vést až k embolii. Pacienti se zvýšeným rizikem pravděpodobně budou užívat léky na ředění krve či kompresní punčochy, ostatní by se měli preventivně během letu každých 30 minut projít a protáhnout a dbát na pitný režim (1 l vody během 4 hodin). U často doporučovaných acetylsalicilátů (aspirin, acylpiryn, z bylin např. tužebník, vrba), protektivní účinky nebyly údajně dostatečně vědecky potvrzeny.
V kabině letadla je nižší tlak než na povrchu země (dá se to srovnat s pobytem na asi 1 500 – 2 500 m vysoké hoře), což má za následek jednak rozpínání plynů v tělních dutinách, ale i nižší koncentraci kyslíku. V případě, že máte problémy se srdcem, plícemi nebo nějaké onemocnění krve, doporučuji se o létání poradit s lékařem. Porada s lékařem je namístě i tehdy, máte-li např. trombózu, diabetes, rakovinu, poruchu srážlivosti krve nebo jiná onemocnění či jste v poslední době podstoupili operaci.  
Pokud se potápíte, udržujte odstup mezi ponorem a letem minimálně 24 hodin.

Cestování po zemi
Po zemi se můžete přepravovat autem, autobusem nebo vlakem, na některých trasách můžete využít možnosti naložit auto na vlak a pohodlně se tak i s autem dopravit do cílové destinace.  Auto si můžete samozřejmě vzít i na trajekt, ale o tom později.
Výhodou cestování vlastním autem je, že jste pánem svého času, můžete si i libovolně dělat přestávky, protáhnout se, odpočinout. Nevýhodou je, že se celou cestu musíte soustředit na řízení a dění okolo sebe a situace, kdy je zvýšený provoz, mohou být velmi vyčerpávající, stejně tak jako dlouhé cesty. Proto je důležité dodržovat přestávky v řízení, vhodné je udělat si malou přestávku každé dvě hodiny. Řidič si odpočine, spolucestující se mohou protáhnout a nadýchat čerstvého vzduchu.  Tento čas lze využít i k malému občerstvení, neboť svačit by se mělo v klidu a ne za jízdy, kdy by se mohlo stát, že např. při náhlém zabrzdění někomu z posádky zaskočí sousto… Přestávky jsou zvlášť důležité pro menší děti a pro domácí mazlíčky.
Kratší cesty autobusem v dnešní době jsou již celkem komfortní a v zásadě se celou cestu nemusíte o nic starat. Při delších vzdálenostech je dobré cestovat v noci a vybrat si autobus s prostornými sedačkami, které je možné sklopit, aniž byste omezili spolucestující. Někdy dokonce dostanete na palubě autobusu občerstvení. Pokud autobus moc často nezastavuje, tak i zde platí, že je dobré se občas postavit, protáhnout či pokud je možné se projít a napít. Při delších cestách se hodí ucpávky do uší, abyste si mohli nerušeně odpočinout.
Cestování moderním vlakem je z těchto způsobů přepravy asi nejpohodlnější (po Evropě např. různé rychlovlaky jako Thalys nebo TGV). I u obyčejných vlaků můžete vyzkoušet jízdu přes noc, kdy máte možnost natáhnout se a trochu vyspat. Je ovšem pravda, že některé vlaky komfort opravdu neposkytují, a proto doporučuji se předem informovat o typu a uspořádání vlaku a připravit se na všechny varianty.

Pitný režim
Pitný režim je při cestování po zemi stejně důležitý jako ve vzduchu. Dehydratace například zvyšuje únavu a snižuje pozornost, což je nežádoucí hlavně při řízení. I zde platí, že dospělý člověk by měl vypít aspoň 0,25 l během hodiny, v horkých dnech je toto množství vyšší.
Vhodné nápoje si patrně nemusíme připomínat, jen připomenu, že alkohol, oblíbený při dlouhých cestách, sice pocitově zkrátí dobu cestování, nicméně nese s sebou např. riziko nenadálé nevolnosti nebo větší pravděpodobnost úrazu z nepozornosti. O tom, že za volant nepatří alkohol ani v minimálním množství, je snad už zbytečné psát – to by mělo být naprostou samozřejmostí.

Tipy na svačinu
Pokud se vydáváte na dlouhou cestu, je dobré připravit si svačinky, abyste nemuseli spoléhat na občerstvení, které zakoupíte někde podél silnice. Krabička s omytou a nakrájenou zeleninou (paprika, mrkev, cherry rajčata, okurka) či ovocem (jablko, hrušky, jahody, meloun) vás během cestování příjemně osvěží. Jako svačinka se dobře uplatní i sušené ovoce a ořechy. Na zahnání hladu si můžete připravit např. proteinové kuličky, zeleninovou tortillu s drůbežím masem či letní závitky. Všechny tyto pokrmy je nicméně vhodné uchovávat v chladu, takže pokud jedete autem, zvažte použití mobilní lednice. Do vlaku nebo autobusu si na větší svačinu můžete připravit celozrnný chléb s lučinovou pomazánkou, kuskus s čerstvou zeleninou a tempehem, na mlsání třeba cuketové muffiny.

Možné komplikace a jak je zvládnout
Únava za volantem je asi nejčastější nepříjemností, které můžete čelit. Základní tipy, jak se vyhnout rizikům spojeným s únavou, jsou dostatečný spánek před cestou (pokud spíte méně než 6 hodin, vaše pozornost je na tom zhruba tak, jako když si dáte pár piv), denně necestujte více než 8 hodin, v řízení se střídejte, dělejte časté přestávky (cca každé 2 hodiny), zdřímněte si na 15 minut, pokud se cítíte unaveni (pokud byste ale spali déle, únava může ještě vzrůst!), necestujte mezi 4. a 6. hodinou ranní, kdy naše tělo je biologicky nastaveno na odpočinek a v tomto čase dochází nejčastěji ke vzniku dopravních nehod souvisejících s únavou.  Naopak není potvrzeno, že by hlasitá hudba, studený vzduch (doporučuje se spát v chladné místnosti) či řízení v menším nočním provozu pomáhaly bojovat proti únavě.
V boji proti únavě pomůže i pitný režim. Pokud byste chtěli sáhnout po kofeinovém nápoji, vezměte na vědomí, že tyto nápoje začínají účinkovat až 30 min po vypití a efekt není dlouhodobý. U osob, které kofeinové nápoje pijí, bývá často téměř minimální.
Pomáhají i sladké nápoje, černý a zelený čaj a samozřejmě voda. S povzbuzovacími nápoji je ovšem třeba zacházet opatrně. Vhodné jsou i zeleninové či ovocné svačinky, případně kombinace sacharidů a bílkovin (sýr a žitný krekr nebo proteinové kuličky).
Dalším pomocníkem jsou esenciální oleje, např. citrusový, bergamotový, rozmarýnový a peprmintový. Stačí pár kapek na provonění kabiny. Nadměrné množství vůni ovšem může způsobit nevolnost či bolesti hlavy.
Nevolnost během cestování je také běžná, zejména pro pasažéry v autobusech a na zadních sedadlech aut. Pokud můžete, vybírejte si místa v přední části dopravního prostředku. Ale ani místo vpředu vás nemusí nezachránit od nevolnosti. Před cestou je vhodné jíst jen lehká jídla, spíše slaná než sladká, skvělé jsou polévky a vývary.  Z přírodních prostředků se při boji s kinetózou používá především zázvor (pastilky, bonbóny, čaj) či meduňka. Z esenciálních olejů je dobrý citrónový, levandulový či mátový.
Při cestování vlakem a autobusem se opět setkáváme s velkým množstvím lidí na malém prostoru, což usnadňuje přenos různých patogenů. Kromě důkladné hygieny je dobré opět podpořit imunitu, stejně jako u cestování letadlem.

Cestování po vodě
Mám na mysli především cestování větší lodí či trajektem, tipy na úspěšné splouvání řek nechám jiným odborníkům. Příjemné na cestování lodí je relativní prostor, který máte okolo sebe a možnost volného pohybu. Na lepších trajektech bývá k dispozici občerstvení, takže je šance dát si i teplou svačinku. Jedete-li delší dobu, není od věci pronajmout si kajutu, abyste se mohli vyspat a odpočinout před další cestou.
Doporučení na pitný režim i stravu se příliš neliší od předchozích dopravních prostředků. Největším specifikem lodní přepravy bývá častá nevolnost způsobená neustálým houpáním lodi.  Vypořádat se s ní můžete, podobně jako u nevolnosti v autobuse, zázvorovými či meduňkovými přípravky či inhalací vonných esencí. Platí pravidlo, že čím více je vám nevolno,  tím blíž byste měli být k zemi, tedy pokud je vám hodně špatně, bude lepší (ač možná maličko komické) pohybovat se po všech čtyřech. Milí čtenáři, přeji vám krásné prázdniny plné zajímavých cest a výletů bez nevolností a komplikací.

Koupit Meduňku