Alternativní medicína,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Zdraví

Zdraví podle kalendáře – červenec

Začíná nám nový měsíc a může být užitečné nahlédnout do kalendáře nejen kvůi času, ale také z hlediska zdraví. Na co se tedy zaměřáne v červenci? Článek připravila reflexní terapeutka Ing. Hana Fedora Smejtková.

Červenec – krevní oběh
V červenci vládne stále prvek Oheň a v popředí našeho zájmu je krevní oběh. To je uzavřený systém tvořený srdcem a cévami. V malém srdečním oběhu cirkuluje krev mezi srdcem a plícemi, ve velkém krevním oběhu krev ze srdce zásobuje kyslíkem a živinami celý organismus.  

Potíže a dysfunkce
Nezpracované emoce, vznětlivost a zloba uvádějí energii do nerovnováhy a nastává disharmonie krevního běhu. Ta se na fyzické úrovni projevuje jako změny a nepravidelnosti srdečního rytmu, poruchy spánku, celková tělesná slabost, křečové žíly, pocit těžkých nohou, křeče, otoky a mravenčení aj. Může dojít až k zúžení či ucpání cév. To je často způsobeno blokací krční páteře. Krev je spolu s energií čchi symbolem naší životní energie. Její přemíra nebo nedostatek se tak projevují vysokým nebo nízkým krevním tlakem.

Reflexní terapie
Pokud krev neproudí v těle plynule, stagnuje i naše čchi. Proto se doporučují různé masáže, plavání a pohybové aktivity, ale i bosá chůze pro podporu cirkulace krve a energie v těle. Vhodnou reflexní ploškou je oblast páteře se zvýšenou pozorností na krční páteř – viz obrázek. Kroucením a povytahováním palců u nohou všemi směry uvolníme krční páteř a pak promačkáváme kosti vnitřní hrany nohy až pod vnitřní kotník – od krku ke kostrči. V případě velké bolestivosti dosáhneme uvolnění i třením reflexní plošky dlaní.

Psychosomatické souvislosti
Psychosomatika zde má široce rozevřené nůžky, od slabých jinových jedinců s nízkým tlakem a pasivním přístupem k životu i problémům až k dominantním jangově vznětlivým lidem s vysokým tlakem, bolestmi hlavy a bušením srdce. Ti první potřebují rozhýbat a povzbudit, ti druzí naopak zklidnit a upustit. Problémy s krevním oběhem tedy většinou vycházejí ze strachu ze života, neschopností ho uchopit a nízkým sebevědomím nebo naopak se sobeckostí, sebeprosazováním a manipulací.

Přírodní léčba a další doporučení
Pro správnou funkci krevního oběhu je podstatné, aby cévy měly zajištěnou stálou průchodnost. Tomu vedle dostatečného pohybu a pitného režimu pomůže výrazně omezit tučná jídla, alkohol, cukr a sůl. Naopak dodat tělu omega 3 mastné kyseliny a  dostatek minerálů, jako je vápník, hořčík, zinek a draslík. Z koření se doporučuje skořice, barevný pepř, rozmarýn, majoránka či hřebíček, z bylinek je prospěšná smetánka, kopřiva, meduňka, ginkgo biloba, řebříček, medvědí česnek, srdečník nebo hloh, buď v podobě čajů nebo bylinných tinktur.

Koupit Meduňku